Wanneer is bloggen een onderneming?

Bij de NOS las ik dat de Belastingdienst het lastig vindt om te bepalen wanneer onder meer bloggers, vloggers en marktplaatshandelaren een hobbyist of ondernemer zijn. Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst? Interessant, want het heeft natuurlijk consequenties voor de belasting. Soms in positieve zin en soms in negatieve zin.

bloggen ondernemer

Wanneer ben je ondernemer?

Een keer je huis verhuren via AirBnB is geen probleem, je auto uitlenen via snapcar ook niet, maar als je bent gaan samenwonen en je appartement staat permanent vrij, waardoor je het zo vaak mogelijk probeert te verhuren, hoe zit dat dan? Wanneer ben je een ondernemer? Gaat dat om geld verdienen of is dat ook al zo wanneer je gratis producten of diensten ontvangt? De Belastingdienst worstelt daar zelf mee.
In de wet staat geen definitie van ondernemer. Bovendien bestaan er meerdere definities van ondernemer, omdat je ondernemer kunt zijn voor de Kamer van Koophandel en ondernemer kunt zijn voor de Belastingdienst, maar dat allebei verschillende definities zijn. Bovendien is er nog een verschil tussen btw moeten afdragen en ondernemer zijn. De Wet DBA maakt het er overigens niet makkelijker op. Als je een opdracht uitvoert waarbij je volgens de Belastingdienst in loondienst bent, gaan die uren af van de uren die je nodig hebt om als ondernemer aangemerkt te kunnen worden volgens de Belastingdienst.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld

 • maak je winst of heb je dat als doel;
 • investeer je geld;
 • investeer je tijd (minimaal 1225 uur per jaar);
 • maak je jezelf naar buiten toe kenbaar als ondernemer;
 • loop je ondernemersrisico.
 • Je kunt je als ondernemer melden bij de Belastingdienst. Die bepaalt vervolgens of je ondernemer bent of niet. In principe doen ze dat pas achteraf. Je betaalt altijd dezelfde inkomstenbelasting, maar als je geen ondernemer bent, kun je geen gebruik maken van belastingvoordelen voor ondernemers.

  Ondernemer voor de btw

  Daarnaast kun je ondernemer zijn voor de btw. Daarbij is de vraag of je regelmatig inkomsten hebt uit beroep of bedrijf. Of je daarmee ook winst (beoogt) te maken is niet relevant. Je bent dus veel sneller een ondernemer voor de btw, waarbij je in elk geval btw moet rekenen wanneer je een dienst levert of een product verkoopt. Als je maar heel weinig verdient, kan het zijn dat je gebruik kunt maken van speciale regelingen, waardoor je geen btw-aangifte hoeft te doen en de btw dus niet hoeft af te dragen. Ben je ondernemer voor de btw, ben je dus nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en andersom.

  Ondernemer volgens de Kamer van Koophandel

  Volgens de Kamer van Koophandel ben je al snel een ondernemer. Er zijn maar drie criteria waar je aan moet voldoen:

 • Je levert producten of diensten
 • Je vraagt hier geld voor (ruim meer dan de kosten)
 • Je neemt deel aan het economisch verkeer (je werkt regelmatig)
 • Als je ondernemer bent voor de Kamer van Koophandel, moet je jezelf ook als ondernemer bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Zij melden je automatisch aan bij de Belastingdienst. Je krijgt automatisch een btw-nummer en de Belastingdienst gaat beoordelen of je een ondernemer bent voor de btw.

  Meer weten over ondernemen als blogger, vlogger, influencer of content creator:

   27,48

  Koop: Wetboek voor Bloggers


  Wanneer ben je als blogger een ondernemer?

  Als blogger, vlogger, influencer of content creator ben je ondernemer voor de btw wanneer je diensten levert waarmee je winst wil maken, bijvoorbeeld omdat je betaald artikelen schrijft of producten promoot waarvoor je een factuur moet sturen. Je kunt ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, wanneer je geld verdient en winst maakt of wil maken met advertenties of via affiliate links en je veel tijd in je onderneming stopt en bijvoorbeeld een mediakit maakt met het doel samenwerkingen aan te gaan met bedrijven. Ben je nog geen ondernemer, maar ontvang je zo af en toe wel wat inkomsten door het uitvoeren van opdrachten? Dan kan er sprake zijn van inkomsten uit overige werkzaamheden. Ingewikkeld he?

  Wat moet je doen?

  Je hoeft nog niet bij de eerste de beste opdracht een ondernemer te zijn. Je hoeft je dus ook niet meteen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een paar cent inkomen met wat Google Ads is nog niet voldoende om als ondernemer gezien te worden. Een paar euro die een affiliate netwerk maandelijks op je rekening stort maakt je ook nog geen ondernemer. Die ene keer dat je een artikel betaald mocht schrijven of geld kreeg om een product te promoten maakt je ook nog geen ondernemer. Maar heb je als doel om geld te gaan verdienen met je blog of vlog, wil je gaan samenwerken met bedrijven, wil je winst maken met wat je doet, dan moet je je blog als bedrijf gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zul je op een gegeven moment ook ondernemer zijn voor de Belastingdienst.

  Hoe zou de Belastingdienst moeten oordelen?

  Volgens de NOS vindt de Belastingdienst het nu nog lastig om te bepalen hoe ze om moeten gaan met producten en diensten die bloggers, vloggers en influencers gratis ontvangen. Het vertegenwoordigd natuurlijk wel een bepaalde waarde. Moet dat als inkomsten gezien worden? Naar mijn mening zou het pas als inkomsten gezien moet worden wanneer het iets essentieels en ‘groots’ is. Een telefoon, een laptop, een lease contract voor een auto, een bed. Iets dat in meer of mindere mate ‘nodig’ is en anders door de blogger zelf wel aangeschaft zou worden. Na de tachtigste lipstick, maakt die eenentachtigste tenslotte niet meer zoveel uit. Die zou niet zomaar gekocht worden. Alleen maar toesturen van die lipstick is ook lang niet meer genoeg om er een blogpost of instagram post of iets dergelijks voor terug te krijgen.

  Kortom: zodra je het pad op bent gegaan om meer dan sporadisch geld te verdienen met je blog, doe je er verstandig aan even een bezoekje te brengen aan de Kamer van Koophandel en daarna fijn facturen te gaan versturen met btw (tenzij je gebruik kunt maken van een uitzondering). Investeer je veel tijd en geld in je onderneming, vraag dan aan de Belastingdienst om te beoordelen of je ook voor de inkomstenbelasting als ondernemer gezien kunt worden.

   27,48

  Koop: Wetboek voor Bloggers


  Wanneer is een blogger een ondernemer?

  Over Charlotte

  Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.