Wanneer één woord het verschil maakt

Het is zeer verleidelijk om juridische documenten zo toegankelijk mogelijk op te schrijven. Daar is ook niks mis mee. Maar het kan wel een groot risico zijn. Er hoeft maar één woordje verkeerd gebruikt te zijn en er staat iets totaal anders. Dat is ook een reden waarom veel advocaten graag met standaardzinnen werken en geen afstand durven te nemen van jargon, omdat ze bang zijn daardoor iets verkeerds op te schrijven.

Doen

Interessant doen, zou ik willen zeggen. Soms gaat het juist mis door wollig en formeel te willen schrijven. Omdat mensen denken dat het professioneler overkomt.

Zo wordt het woord ‘doen’ vaak verkeerd gebruik. Als je het woord doen toevoegt aan een zin, betekent dat heel vaak dat je iemand anders iets laat doen. “Opdrachtnemer zal het logo doen maken”, betekent gewoon dat een opdrachtnemer het logo zal laten maken. Door iemand anders dus. Terwijl een opdrachtgever meestal een bureau of grafisch ontwerper uitzoekt om de specifieke kwaliteit en stijl. Dat het logo vervolgens dus door iemand anders wordt gemaakt, kan dus een groot probleem zijn.

Niet

Je leest er zomaar overheen. Zeker als je weet wat er al zou moeten staan. Als het woord ‘niet’ ontbreekt of er juist staat terwijl het er niet zou moeten staan, zorgt ervoor dat er het omgekeerde staat van wat de bedoeling is.

Nou zou je zeggen dat je zoiets wel zal merken en op zal vallen. Maar juristen hebben nogal een handje van de dubbele ontkenning. Als je dat niet gewend bent, dan mis je een nietje meer of minder niet meteen.

Nou zijn er ook een hoop mensen die dubbele ontkenningen gebruiken, waar ze dat niet bedoelen. Mensen die het bijvoorbeeld hebben over ‘nooit geen’, bedoelen vaak alleen maar ‘nooit een’ of ‘geen’, maar niet nooit geen.

Een klein woord kan een verschil maken

Nou kan ik natuurlijk nog wel een tijdje doorgaan met voorbeelden als deze, maar waar het om draait is dat je zorgvuldig moet zijn in de formulering. Zorg daarom ook altijd dat wat er in een offerte, contract of algemene voorwaarden staat, iets is dat je begrijpt. Begrijp je het niet, laat het je dan uitleggen of herschrijf het.

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)