Wanbetalers en incassokosten

Wanbetalers. De meeste ondernemers krijgen er vroeg of laat wel mee te maken. Ze betalen erg laat of in het ergste geval helemaal niet. Heel vervelend natuurlijk. Hoe kun je er nu voor zorgen dat wanbetalers alsnog over de brug komen en welke kosten mag je als ondernemer rekenen om jouw tijd gecompenseerd te zien?
Een blog over de nieuwe regels met betrekking tot incassokosten.

Zakelijke klanten en consumenten

Er is een groot verschil tussen zakelijke klanten en consumenten. In het geval van zakelijke klanten ben je veel vrijer om tussen elkaar, bijvoorbeeld via de algemene voorwaarden, bepaalde afspraken te maken wanneer de ander te laat betaalt. Zo kun je een hoger rentetarief rekenen en kun je ook onderling andere incassokosten afspreken.
In dit artikel daarom vooral aandacht voor de consumenten. Zij zijn namelijk beter beschermd. Doe je veel zaken met consumenten, dan is het altijd belangrijk goed op de hoogte te zijn van de geldende regels. Onlangs zijn de regels omtrent buitengerechtelijke incassokosten veranderd. Deze regels bepalen dat je in het geval van wanbetalers een extra bedrag mag rekenen ter vergoeding van de extra moeite om de openstaande bedragen te innen. Overigens ook een van de redenen waarom sommige incassobureaus ‘gratis’ kunnen werken. De incassobureaus houden dan zelf de incassokosten en rente en jij als ondernemer ontvangt dan het oorspronkelijke bedrag dat op de factuur stond.
De hoogte van deze incassokosten zijn nu (extra) aan banden gelegd.

Nieuwe regels buitengerechtelijke incassokosten

Heb je een overeenkomst (contract) met een consument of heeft deze iets bij jou gekocht, dan kun je gebruik maken van de regels omtrent de buitengerechtelijke incassokosten. Natuurlijk mag je ook nog steeds wettelijke rente (8% per jaar) vorderen, maar dat zet niet altijd zoden aan de dijk.
Buitengerechtelijke incassokosten mag je inzetten zodra iemand niet op tijd is met betalen. Je hebt er geen rechter of andere jurist bij nodig om deze incassokosten te innen. Wel is er een limiet aan de hoogte die je mag innen.
De incassokosten beginnen bij €40,-. Hoe hoog het oorspronkelijke bedrag ook was. Heeft iemand een boek gekocht van €15,-, maar nog niet betaalt, dan mogen daar dus altijd €40,- incassokosten over gerekend worden. Verder zijn de rekensommetjes als volgt:
15% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de eerste € 2500 van de vordering;
10% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de volgende € 2500 van de vordering;
5% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de volgende € 5000 van de vordering;
1% van het bedrag van de hoofdsom van de vordering over de volgende € 190.000 van de vordering;
0,5% over het meerdere van de hoofdsom met een maximum van € 6775.
Over deze bedragen mag je overigens geen btw rekenen. Besteed je de incasso uit aan een andere onderneming, bijvoorbeeld een incassobureau of jurist, dan mag er wel btw over gerekend worden.

Let dus goed op dat je de juiste bedragen in rekening brengt. Anders loop je de kans dat je helemaal geen incassokosten vergoed zal krijgen.

E-mailtemplates aan Wanbetalers

Lees ook:
Wanbetalers in het bedrijfsleven
Zakelijke klanten die te laat betalen? Binnenkort niet meer!
De vereenvoudigde factuur

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.