Video: Waarom jij nog geen merk hebt, maar dit wel nodig hebt
Je blog is bekend. Misschien ben je een ontwerper en kennen mensen je naam al. Hoe jouw situatie ook is, jij hebt je branding goed geregeld. Je hebt een merk. Zo makkelijk zit dat echter niet in elkaar. Je hebt niet de bescherming die je denkt te hebben.
Branding vs Merk
Naamsbekendheid, personal branding, een goed logo. Je kunt het allemaal je merk noemen. Je zet het ook in de markt als een merk. Juridisch is het dat echter nog niet. Dat betekent dat je nu misschien wel de bescherming denkt te hebben van een merk, terwijl je die in werkelijkheid nog niet hebt.
LawStories in je mailbox?
Merkrecht inschrijven
Juridisch gezien heb je pas een merk, wanneer je dat hebt ingeschreven. Een merk biedt bescherming in het geografisch gebied waar je het merk voor hebt ingeschreven, mits je het in dat gebied ook voldoende gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld de Benelux zijn, maar ook meteen de hele EU en/of andere landen waar je actief bent.
Ook voor kleine bedrijven
Je denkt misschien dat je voor een kleine onderneming geen merk nodig hebt. Maar kijk bijvoorbeeld eens naar Wendy’s uit Goes. Omdat die snackbar een merk voor de Benelux heeft geregistreerd, krijgt Wendy’s International hier geen voet aan de grond. Je kunt je concurrenten dus te slim af zijn door juist al in een vroeg stadium een merk te registreren.
Soorten merken
Er bestaan meerdere soorten merken:
Vormmerken zijn lastig te beschermen. Een woordmerk is meestal het meest sterke merk dat je kunt registreren. Daarmee word je immers ook gevonden via Google en het is waar mensen het meest over (kunnen) praten. Heb je een goed logo, dan kan het registreren van een beeldmerk ook heel interessant zijn. Belangrijk is wel dat je een beeldmerk ook zo gebruikt zoals het is geregistreerd. Verander je het logo, zul je weer een nieuw beeldmerk moeten registreren.
Een merk mag niet beschrijvend zijn
Een merk moet voldoende onderscheidend zijn. Een merk mag niet beschrijvend zijn. Als het beschrijvend zou zijn, zou je immers andere ondernemers het gebruik van die beschrijving ontnemen. Dat is niet toegestaan. Terwijl een handelsnaam dus wel beschrijvend mag zijn, mag dat in het geval van een merk niet. Dat hoeft ook geen probleem te zijn, want hoe unieker de naam, hoe groter de beschermingsomvang en hoe beter je dus tegen concurrenten op kunt treden die een naam gebruiken die hetzelfde is of er zeer sterk op lijkt.
Lees meer over merken: