Video: Wat moet je doen bij een inbreuk op je handelsnaam?

Als iemand inbreuk maakt op jouw handelsnaam kan jou dat klanten kosten. Concurrentie is prima, maar dan moet het spel wel eerlijk gespeeld worden. Hoe zorg je ervoor dat je concurrenten niet een naam gebruiken die hetzelfde is als die van jou of die er erg op lijkt. (Behalve dan door het als merk in te schrijven, zoals Wendy’s deed).

Alleen voor ondernemingen

Een handelsnaam beschermt alleen de naam van een onderneming. Van een persoon handelend in uitoefening van beroep of bedrijf. Van iemand die probeert winst te maken door producten of diensten te verkopen. Zelfs als je (nog) niet ingeschreven staat bij de KvK, maar bijvoorbeeld eigenlijk al wel een onderneming hebt door via bijvoorbeeld Facebook of Instagram een en ander te verkopen. Een blog met veel advertorials en gesponsorde content kan dus ook al een onderneming zijn in de zin van de handelsnaamwet.

Branche en Geografisch gebied

Een handelsnaam beschermt een onderneming alleen binnen een bepaald geografisch gebied en binnen een bepaalde branche.
Een onderneming in een heel andere branche zou dus wel dezelfde naam mogen gebruiken. Een onderneming die wel in dezelfde branche werkt, maar waarvan de klantenkring uit een heel andere regio komt, mag ook dezelfde handelsnaam gebruiken.

Inbreuk

Er is dus sprake van een inbreuk wanneer:

 • Een onderneming
 • Dezelfde of een gelijkende naam gebruikt
 • Binnen dezelfde branche; en
 • Binnen hetzelfde geografische gebied
 • Optreden tegen de inbreuk

  Meestal is het lastig om schade vast te stellen wanneer er sprake is van een inbreuk op het handelsnaamrecht. Hoeveel klanten ben je er door misgelopen? Hoeveel was jouw positie in Google zoekresultaten waard?
  Daarom zou je er in het geval van een inbreuk op een handelsnaam voor kunnen kiezen om de wederpartij aan te spreken op de inbreuk en om dit bedrijf vervolgens de kans te geven de naam te wijzigen. Afhankelijk van hoeveel last je op dat moment hebt van de andere partij kun je een wat langere of kortere termijn bieden om de naam te veranderen. De nieuwe naam moet immers nog verzonnen worden en vervolgens moet er een nieuwe domeinnaam geregistreerd worden en moet er wellicht een nieuw logo gemaakt worden. Bovendien is een naam bij Facebook veranderen ook zo makkelijk nog niet. Spreek wel een duidelijke deadline af.

   49,00

  Schrijf een Sommatiebrief


  Schrijf een brief

  Het is belangrijk om afspraken te maken over de wijziging van de naam. Alleen maar opbellen om te zeggen dat de naam gewijzigd moet worden is daarom meestal niet genoeg.
  Schrijf een brief waarin je uitlegt waarom er sprake is van een inbreuk en omschrijf de oplossing die jij voor ogen hebt. Zorg altijd voor duidelijke deadlines, zodat je verder kunt wanneer iemand bijvoorbeeld besluit om niet te reageren. De voorbeeld sommatiebrief kan daarbij helpen. Natuurlijk kun je deze ook per e-mail sturen, in plaats van uit te printen als je dat zelf prettiger vindt. De ervaring leert wel dat een papieren brief meer indruk maakt. Voor de snelheid kun je een kopie vooruit sturen per e-mail.

  Lees meer over handelsnamen:

  Over Charlotte

  Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.