Algemene Voorwaarden: 5 misverstanden
Algemene Voorwaarden zijn heel belangrijk voor ondernemers, maar er bestaan nog een hoop misverstanden over. De belangrijkste misverstanden wil ik in deze blogpost kort ophelderen. Geen zin om te lezen? Bekijk dan de video!
1. Zijn algemene voorwaarden verplicht?
Nee. Je bent als ondernemer niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren.
Dat is soms anders als je aangesloten bent bij een branchevereniging of keurmerk. Zij stellen algemene voorwaarden vaak wel verplicht. Sterker nog: je moet de algemene voorwaarden van de branchevereniging gebruiken. Wel lekker goedkoop. Nadeel is dat je er vaak niets aan mag wijzigen of toevoegen.
LawStories in je mailbox?
2. Moeten algemene voorwaarden op de website staan?
Nee, algemene voorwaarden hoef je meestal niet op je website te publiceren. Tenminste, niet als er niet direct op je website een dienst of product afgenomen kan worden. Kan dat wel, dan moeten ook je algemene voorwaarden al op de site te vinden zijn.
Denk bijvoorbeeld aan een webwinkel of een dienstverlener waarbij je meteen al in de agenda in kunt plannen wanneer de dienst geleverd moet worden of waar je meteen al een online product kunt downloaden. In zo’n geval moeten de algemene voorwaarden wel op de website staan.
3. Moet ik algemene voorwaarden deponeren?
Nee, je hoeft algemene voorwaarden niet te deponeren bij de KvK of de rechtbank. Sterker nog: in de meeste gevallen voegt dat helemaal niets toe. Je moet algemene voorwaarden namelijk ter hand stellen. Alleen als ter hand stellen niet mogelijk is, is het voldoende om te verwijzen naar algemene voorwaarden die op de website staan, die bij een balie verkrijgbaar zijn of die opgevraagd kunnen worden bij de KvK.
4. Wanneer zijn algemene voorwaarden van toepassing?
Een groot misverstand is dat het voldoende is om algemene voorwaarden te hebben of om alleen maar te vermelden dat je ze hebt. Ook verwijzen naar de website is in veel gevallen niet voldoende.
Er zijn twee stappen te nemen:
- Verklaar je algemene voorwaarden van toepassing
- Stel de algemene voorwaarden ter hand
Als je een aanbod doet, per mail of het liefst nog in een offerte of als je een webwinkel hebt, bij het overzicht van het winkelmandje, vermeld je dat op deze overeenkomst (of bestelling of koop) de algemene voorwaarden van toepassing zijn.
Vervolgens moet je de algemene voorwaarden aan de (potentiële) klant geven. Dat noemen we ter hand stellen. Jouw klant moet de voorwaarden als het ware in handen kunnen hebben. Lezen hoeft overigens niet, als de klant de voorwaarden maar ontvangen heeft. Doe je een aanbod per e-mail, dan kun je de algemene voorwaarden ook per e-mail toesturen. Wordt de overeenkomst gesloten op de website zelf, dan kun je met een link verwijzen naar een PDF met de algemene voorwaarden. Belangrijk is dat de klant de voorwaarden op kan slaan.
5. Wat is het verschil tussen algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden?
Er is geen verschil. Het zijn allemaal voorwaarden en daar zijn dus dezelfde regels op van toepassing.
Sommige bedrijven hanteren leveringsvoorwaarden voor de situatie dat ze zelf een product of dienst leveren en hanteren inkoopvoorwaarden wanneer ze zelf ergens iets in willen kopen. Zo zou je überhaupt voor verschillende diensten die je aanbiedt, verschillende voorwaarden kunnen hanteren. Vooral handig als de diensten sterk uiteen lopen en je daar ook verschillende doelgroepen voor hebt. Maar horen je diensten en producten bij elkaar, dan moet je het jezelf natuurlijk ook niet moeilijker maken dan het is en kun je net zo goed één set algemene voorwaarden gebruiken.
Ook nog: In de voorwaarden mag alles staan wat ik wil
Hm, dat is niet helemaal waar. Allereerst staan er in de wet regels rondom algemene voorwaarden. Sterker nog: er zijn vele dikken boeken vol over geschreven. Er zomaar wat in plempen is dus niet zo verstandig. Zijn jouw klanten consumenten, dan ben je bovendien gebonden aan de zogenaamde grijze en zwarte lijst.
Daarnaast mag je bijvoorbeeld niet zomaar het begrip overmacht uitbreiden. Griep is in principe geen overmacht. Een tsunami wel. Aansprakelijkheid kun je voor een groot deel uitsluiten, maar als je iets met opzet hebt gedaan, dan ben je gewoon aansprakelijk voor de gevolgen daarvan. Die aansprakelijkheid kun je in redelijkheid niet uitsluiten.
De consequentie van zomaar iets opschrijven, is dat een beding (een regel in de algemene voorwaarden) nietig of vernietigbaar kan zijn. Dat wil zeggen dat de regel nooit geldig is geweest of dat jouw klant kan zeggen dat ze regel ongeldig verklaren. Dan sta je dus opeens met lege handen en heb je die regel helemaal niet meer. Als je nou vooraf ervoor had gezorgd dat de regel juridisch door de beugel kon, dan had je er wat aan gehad. Nu is het eigenlijk een dode letter.
Heb je zelf algemene voorwaarden opgesteld die je wil laten controleren? Wij kunnen voorwaarden voor je opstellen of herschrijven of je adviseren over het gebruik van algemene voorwaarden. Stuur ons een mailtje en je krijgt binnen 24 uur (op werkdagen) antwoord!
Wij kunnen helpen