Video: 3 belangrijke rechten bij online publiceren

Een blog schrijven, een video op YouTube plaatsen, een foto op Instagram posten of je verhaal uit de doeken doen op Facebook. We doen het allemaal regelmatig. Daarbij denken we ook nog eens dat het internet vrij is. We mogen veel op internet, maar niet alles. We hebben veel rechten, maar ook een paar plichten. Drie wetten en regels spelen daar een belangrijke rol bij.

Auteursrecht

Het auteursrecht zorgt ervoor dat er van elkaar geen werk overgenomen of gewijzigd mag worden. Vraag daarom altijd eerst om toestemming als je werk van een ander wil gebruiken. Soms kan een citaat ook een oplossing zijn. Zorg er verder voor dat je gebruik maakt van legale bronnen wanneer je naar afbeeldingen zoekt.

Reclamerecht

Ken je de reclameregels? Ook daar moet je aan voldoen. Bij een voordeel, zoals een gratis product, een korting, betaling voor een post of zelfs maar de kans op voordeel, moet je dat vermelden. Dat geldt voor iedereen, maar voor wie blogt, vlogt, tweet, op Instagram of Facebook post of een YouTuber is, moet zich ook aan de Reclamecode Social Media houden.

Privacy

Houd rekening met de privacy van je bezoekers. Er worden bijvoorbeeld veel tracking cookies geplaatst via deel- en volgknoppen van social mediakanalen.

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*