Video: 3 belangrijke rechten bij online publiceren

Een blog schrijven, een video op YouTube plaatsen, een foto op Instagram posten of je verhaal uit de doeken doen op Facebook. We doen het allemaal regelmatig. Daarbij denken we ook nog eens dat het internet vrij is. We mogen veel op internet, maar niet alles. We hebben veel rechten, maar ook een paar plichten. Drie wetten en regels spelen daar een belangrijke rol bij.

Auteursrecht

Het auteursrecht zorgt ervoor dat er van elkaar geen werk overgenomen of gewijzigd mag worden. Vraag daarom altijd eerst om toestemming als je werk van een ander wil gebruiken. Soms kan een citaat ook een oplossing zijn. Zorg er verder voor dat je gebruik maakt van legale bronnen wanneer je naar afbeeldingen zoekt.

Reclamerecht

Ken je de reclameregels? Ook daar moet je aan voldoen. Bij een voordeel, zoals een gratis product, een korting, betaling voor een post of zelfs maar de kans op voordeel, moet je dat vermelden. Dat geldt voor iedereen, maar voor wie blogt, vlogt, tweet, op Instagram of Facebook post of een YouTuber is, moet zich ook aan de Reclamecode Social Media houden.

Privacy

Houd rekening met de privacy van je bezoekers. Er worden bijvoorbeeld veel tracking cookies geplaatst via deel- en volgknoppen van social mediakanalen.

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


TAGS:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)