Muziek in een podcast: de regels
Een podcast zonder muziek is saai. Intromuziekje, outro, achtergrond en misschien gewoon wat muziek laten horen alsof het een radioprogramma is. Maar op muziek rust auteursrecht. Hoe kun je dan toch muziek gebruiken in een podcast?
Licentie voor muziek
De makkelijkste manier om legaal muziek in je podcast te gebruiken is door daar een licentie voor te hebben. Een licentie is schriftelijke toestemming voor het gebruik van een auteursrechtelijk werk, zoals muziek.
Licenties kun je op verschillende manieren krijgen:
- Bij Buma/Stemra
- Een Creative Commons licentie
- Stockmuziek
LawStories in je mailbox?
Muziek als citaat
Soms kun je muziek ook als citaat gebruiken.
Bijvoorbeeld wanneer je de muziek wil beoordelen of vergelijken of bespreken. Of wanneer je het bijvoorbeeld kunt gebruiken als aankondiging, omdat het muziek is die hoort bij een serie of film.
Belangrijk is dat de muziek relevant is. Er moet een zogenaamd inhoudelijk verband zijn. Het mag niet enkel gebruikt worden ter versiering of om je podcast leuker te maken.
Daarnaast mag je niet meer gebruiken dan je nodig hebt. Vergeet de 30 seconden regel. Heb je aan minder genoeg? Laat het daar dan bij. Heb je meer nodig? Dan mag je ook meer gebruiken.
Bovendien mag je niks gek met de muziek doen en deze bijvoorbeeld niet bewerken of het een andere titel geven dan het werkelijk heeft. Je moet de zogenaamde persoonlijkheidsrechten respecteren.
Tenslotte moet je naam en bron vermelden wanneer dat redelijkerwijs mogelijk is. Als je de muziek gebruikt voor een beoordeling of aankondiging, zul je de maker wellicht meteen al noemen en dat is soms ook al de bron.
Zelf muziek maken
Heb je alleen muziek nodig voor je jingle, intro of outro? Dan kun je natuurlijk ook zelf de muziek maken. Bijvoorbeeld in Garageband als je een Apple computer hebt, maar er zijn ook online programma’s beschikbaar.
Uiteraard kun je het ook laten maken en er dus opdracht voor geven. Spreek dan even goed af of je een licentie krijgt of dat je het auteursrecht overgedragen krijgt en in die zin de muziek dus ‘koopt’, zodat je auteursrechthebbende word.