Minion-Piet is een inbreuk op auteursrecht

De Pieten-discussie leidt kennelijk tot uit wanhoop gekozen alternatieven. We hebben nu Minion-Pieten. Minions, u kent ze wel *zoekt op*, zijn de gele pilvormige knechten van een ander persoon. Ze dienen altijd schurkachtige meesters en zijn nu kennelijk de knechten van Sinterklaas. Daar kan Sinterklaas aardig mee in de problemen komen. Vluchten naar Spanje heeft niet zoveel zin.

Een minion?

Om heel eerlijk te zijn wist ik alleen hoe ze eruit zagen. Op een gegeven moment leerde ik dat ze eigenlijk uit film kwamen waar ze niet eens de hoofdrol in spelen. Nu hebben ze een eigen film. Het zijn gele pilvormige wezentjes met een eigen, onverstaanbare taal. Tuinbroek aan, een bril op en drie sprieten haar. Ze zijn dienders. Knechten. Probleem: ze helpen in die films steeds schurkachtige meesters.
Nu hebben ze een baan als Piet, bij Sinterklaas. Is Sinterklaas dan een schurk of hoe moet ik dit zien? Nou goed, dat is een heel eigen (maatschappelijke) discussie.

Minion-Piet maakt waarschijnlijk inbreuk op auteursrecht

Minion-Pieten. Duidelijk zelfgemaakte pakken. Veel te lange benen.
De minions komen uit de film Despicable Me van Universal Pictures en Illumination Entertainment. Zij hebben de auteursrechten op dat gele beestje. Gebruik maken van iets dat erg lijkt op dat beestje, is een inbreuk op het auteursrecht. Tenzij je gebruik zou kunnen maken van een uitzondering, zoals het citaatrecht, maar daar is hier geen sprake van.
Je zult dus toestemming of een licentie nodig hebben voor een Minion-Piet. Door het uiterlijk van de pakken heb ik het vermoeden dat die toestemming er niet is.

Lees meer bij NU.nl / NU.nl / Powned / NOS.nl (met filmpje) / RTV Utrecht / RTL nieuws

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.