Mag je herbloggen?
Herbloggen zou heel gebruikelijk zijn onder bloggers. Onder welke bloggers weet ik ook niet. Herbloggen betekent kennelijk dat je gratis en voor niks blogs van anderen over mag nemen. Zonder toestemming. Nou vooruit, je verwijst nog wel naar de oorspronkelijke blogpost. Maar natuurlijk mag dat! Waarom niet?
Herbloggen = verveelvoudigen
Herbloggen is gewoon kopiëren. Jatten, zou je het ook wel kunnen noemen, maar zo werkt dat natuurlijk niet online. De oorspronkelijke versie blijft gewoon bestaan. Maar wie had ook alweer dat recht om te verveelvoudigen? O ja, de auteursrechthebbende! Laat die auteursrechthebbende nou juist de persoon zijn die de oorspronkelijke blogpost heeft geschreven. Goh, wat een toeval. Weet je welk recht dat die blogger nog meer geeft? Juist ja, het recht een ander te verbieden om te verveelvoudigen. Te verbieden om te herbloggen dus.
LawStories in je mailbox?
Bronvermelding is genoeg
De herblogger in casu meende zelfs volledig volgens de regels gehandeld te hebben, door onder de blogpost de link naar het oorspronkelijke artikel te plaatsen. De naam van de auteursrechthebbende staat er niet eens bij. Maar dat is niet de fout van de herlogger. De naam staat namelijk niet in de link, daar kan de herblogger ook niets aan doen, zegt hij.
Zo werkt het echter niet. Net zoals het vermelden van de naam niet voldoende is, is enkel het vermelden van de bron dat ook niet.
Citaat
Wanneer naamsvermelding inderdaad wel nodig is, maar nooit voldoende, is bij een citaat. In dat geval neem je slechts een deel van een artikel over, zoals de eerste paar zinnen of de meest relevante alinea, waarbij je nog zelf wat context toevoegt. Als je daar vervolgens een naam en bron bij vermeld en aan alle criteria voldoet, dan zit je goed.
Herbloggen door content te cureren
Het is niet zo dat je helemaal geen content van anderen kunt gebruiken. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor. Denk dus aan het citaat, maar ook aan embedden en linken.
Een van de mooiste manier vind ik zelf door content te cureren. Bijvoorbeeld door een bericht samen te vatten en vervolgens door te verwijzen of door een of meerdere zinnen over te nemen en er juist je eigen mening aan toe te voegen.
Is herbloggen toegestaan?
Herbloggen door een volledig artikel over te nemen, zonder toestemming, mag niet. Vraag daarom altijd om toestemming of zoek een andere oplossing, zoals embedden, linken, citeren of samenvatten.
Meer lezen over herbloggen?
– Van wie heb je toestemming nodig om een foto te publiceren?
– Auteursrechtsmoesjes: Voorbeelden ter inspiratie
– Wie is aansprakelijk voor de content op een website?