Mag ik samenvattingen van boeken schrijven en verkopen?

3 minuten

Steeds meer duiken ze op. Samenvattingen van school- en studieboeken of van andere non-fictie. Handig, natuurlijk. Vooral als je niet veel tijd hebt om te lezen, maar wel graag de informatie krijgt. Natuurlijk kunnen auteurs zelf samenvattingen schrijven of laten schrijven en uiteraard mag je voor je eigen gebruik samenvattingen schrijven. Het was zelfs mijn methode om te leren op de middelbare school: Een keer een samenvatting schrijven was vaak al genoeg. Maar mag je ook samenvattingen schrijven en deze vervolgens verkopen?

Auteursrecht op samenvattingen

Auteursrecht op Samenvattingen

Schrijf jij in eigen woorden een samenvatting, maak je daarmee een nieuw werk. Jij krijgt dus het auteursrecht op jouw samenvatting. Klaar, nu heb je het antwoord, toch?

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Soms is een samenvatting een inbreuk op auteursrecht

Een samenvatting is een bewerking van het oorspronkelijke werk. Het is een verveelvoudiging en juist dat is een van de verbodsrechten die een auteur heeft. Als in de samenvatting te veel auteursrechtelijk beschermde elementen van het oorspronkelijke werk zijn overgenomen, is de samenvatting een inbreuk op het auteursrecht.

Mag je samenvattingen schrijven?

Uiteraard mag je voor jezelf samenvattingen schrijven. Maar de samenvatting verspreiden of verkopen mag alleen als je geen inbreuk maakt op auteursrecht. Kijk dus uit met het overnemen, citeren of parafraseren van stukken tekst uit het oorspronkelijke werk. Wil je iets overnemen uit het boek, volg dan de regels van het citaatrecht.

Citeren en Parafraseren

Door te citeren of parafraseren neem je stukjes tekst uit het oorspronkelijke werk over, zonder inbreuk te maken op het auteursrecht. Uiteraard mag je in een samenvatting ook citeren of parafraseren. Let wel op dat er voldoende eigen tekst en eigen woorden aanwezig zijn en de samenvatting niet een grote bundel citaten wordt.

Feiten overnemen

Op feiten rust geen auteursrecht. Ze zijn immers niet creatief. Feiten mag je daarom altijd overnemen. De manier waarop zo’n feit gepresenteerd wordt echter niet altijd. Juist daarin zit vaak de creativiteit en de scheppende arbeid, die zorgt voor bescherming door het auteursrecht.

Juiste bronvermelding

Maak je gebruik van citaten of parafrases, zorg dan wel voor correcte naam- en bronvermelding. Natuurlijk heb je al aangegeven van welk boek van welke schrijver je de samenvatting hebt geschreven, maar er is nog een verschil tussen jouw interpretatie en letterlijk overgenomen tekst. Zorg daarom dat voor de lezer duidelijk is wat jouw interpretatie is en wanneer je teksten hebt overgenomen.

Auteursrecht en Plagiaat

Plagiaat is een breder begrip dan het auteursrecht. Plagiaat wordt vooral in de wetenschap gebruikt. In de wetenschap zijn de eisen voor naam- en bronvermelding hoger dan volgens het auteursrecht en citaatrecht. Het kan dus zijn dat je wel plagiaat pleegt, maar geen inbreuk maakt op auteursrecht.

Maar eh, mag ik samenvattingen nou verkopen?

Ja. Zolang je de samenvatting in eigen woorden hebt geschreven en er geen sprake is van een inbreuk op auteursrecht, mag je de samenvattingen verkopen. Handeltje beginnen?

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)