Mag ik reacties op mijn blog verwijderen?

“Het is mijn blog. Daar mag ik toch zeker wel doen wat ik zelf wil?” Ja. Grotendeels mag dat. Het wil alleen niet zeggen dat je uiteindelijk niet aan grenzen gebonden zult zijn. Nou zullen de meeste bloggers niet snel last hebben van deze grenzen, maar wellicht is het toch handig ze op een rij te zetten. Wil je minder last hebben van deze grenzen? Stel dan eigen huisregels op. Daarmee vertel je vooraf welke reacties je wel en niet zult tolereren, zodat je eenvoudiger reacties kunt verwijderen.

Mag je reacties op blogs verwijderen of aanpassen?

Reacties verwijderen

Sommige reacties mag je per definitie verwijderen. In veel gevallen is het zelfs verstandig om dat te doen.

Spam links en Spam comments
Spam links en spam comments. Je kent ze wel. Vaak uit het buitenland. Een comment dat verder geen inhoudelijke reactie is, maar alleen is geplaatst vanwege de link. Of iemand die zelf veel blogs afloopt en een comment plaats om zo ook een link achter te kunnen laten. Of het nou handmatig is of automatisch, deze spam mag je gerust verwijderen. Of nog beter: installeer een plugin die dat voor je doet.

Onrechtmatige reacties
Alle reacties die onrechtmatig zijn mag je ook verwijderen. Als ze discriminerend zijn bijvoorbeeld. Of wanneer er sprake is van smaad en laster. Maar ook als iemand door middel van de comment het auteursrecht van een ander schendt bijvoorbeeld. Deze comments mag je gerust verwijderen. Sterker nog: het is verstandig dat te doen, om aansprakelijkheid voor comments te voorkomen.

Reacties niet verwijderen
In de basis ben jij de beheerder van je blog en mag je reacties weigeren of verwijderen. Jij bent tenslotte geen overheidsorgaan, dus je beperkt daarmee niet de vrijheid van meningsuiting of iets dergelijks. Je moet mensen echter wel de mogelijkheid geven te reageren op aantijgingen. Een soort hoor en wederhoor, zeg maar. Heb jij in je blog bepaalde beweringen gedaan over een persoon en willen zij dat graag in een comment of reactie weerleggen, dan mag je dit niet zomaar tegenhouden. Hetzelfde geldt wanneer iemand zich wil verdedigen, omdat ze genoemd zijn in een reactie van iemand anders.

Reacties aanpassen of wijzigen

Voor het aanpassen of wijzigen van reacties geldt eigenlijk hetzelfde als voor het verwijderen daarvan. Aanpassen mag, als je daarmee voorkomt dat de reactie onrechtmatig is. Laat dan wel zien wat je aangepast hebt, door bijvoorbeeld de woorden te vervangen voor [edit], (aangepast) of iets van gelijke strekking dat bij jouw stijl past, waaruit blijkt dat het niet meer de oorspronkelijke reactie is.
Je mag reacties niet zomaar zo erg aanpassen, dat daarmee de strekking van de reactie anders wordt. Die strekking kan iemand tenslotte niet voor ogen hebben gehad, waardoor de wijziging zorgt voor een schendig van de eer en goede naam. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen de reactie tijdelijk offline te halen, de persoon te mailen met je bezwaren en die persoon zelf de kans te geven de reactie aan te passen.

Blokkeren van personen

Blokkeren van personen mag niet zomaar. Al is er niet veel voor nodig om ze wel te mogen blokkeren.
De blokkade mag er niet voor zorgen dat de eer en goede naam van de persoon geschonden wordt of dat deze persoon zich niet meer kan verdedigen tegen aantijgingen.
De meest eenvoudige oplossing is, om eerst aan iemand te melden dat je hem wil gaan blokkeren vanwege zijn reacties (als het goed is laten ze tenslotte een werkend e-mailadres achter), zodat ze daar nog op kunnen reageren. Heb je dat gedaan, zou je zelfs in een comment kunnen laten weten aan de andere lezers dat en waarom je iemand geblokkeerd hebt. Die melding doen, zonder de mogelijkheid een weerwoord te geven mag volgens de rechter niet.

Huisregels

Een zeer eenvoudige en effectieve oplossing is het maken van huisregels voor het plaatsen van reacties. Dat hoeft niet al te moeilijk of lang te zijn, zolang het maar duidelijk is. Zo zou je zelfs kunnen zeggen dat je alle negatieve reacties zult verwijderen.
Hieronder een aantal suggesties, maar maak er vooral iets van dat bij jou past:
– Alle reacties die negatief overkomen zal ik verwijderen.
– Wanneer wij vermoeden dat een reactie onrechtmatig is, bijvoorbeeld wegens discriminatie, smaad & laster of inbreuk op auteursrecht, zullen wij deze reactie verwijderen.
– Reacties mogen geen seksuele, pornografische, discriminerende, lasterlijke of soortgelijke inhoud hebben.
– Reacties die ik ongepast vind, zal ik verwijderen.
– Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die ik hier niet thuis vind horen, zal ik verwijderen.

Op veel fora zul je wel het een en ander aan huisregels tegenkomen. Doe daar vooral wat inspiratie op voor jezelf. Op een weblog/subdomein van de SP worden bijvoorbeeld uitgebreide spelregels gehanteerd. Kennelijk verplicht de SP dat. Ook kranten, zoals NRC hebben huisregels voor het plaatsen van reacties of zoals zij dat leuk noemen een ‘netiquette’. En zelfs op Facebook kun je huisregels voor reacties hanteren.

Meer leren over de juridische aspecten, mogelijkheden en grenzen, van bloggen?

Volg de workshop Wet voor Bloggers

Lees ook:
Bloggers aansprakelijk voor reacties
Collages en samengestelde blogs
Pinterest als bron voor je blog
Copyright & Copycats
Wet voor Bloggers

photo credit: geishaboy500 via photopin cc

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Goed om te lezen. Soms vraag je jezelf af of je inderdaad bijvoorbeeld typefoutjes of spelling kunt wijzigen.

  Wij zeggen ook altijd. Onze website blijft onze ‘speeltuin’ dus wij bepalen de spelregels, ook qua toe te laten reacties.

  Desiree

 2. Dank je voor het overzicht. Helder en duidelijk. Ik ga hem maar eens bewaren, want hoewel tot nu toe eigenlijk alles wel duidelijke spam was wat ik verwijderd heb kan het zo maar eens in het grijze gebied terecht komen. Goed om dan dit bij de hand te hebben.

 3. Prima stuk, precies wat ik zocht. Alle ‘grijze’ comments zoals jullie het noemen laat ik bewust staan.

 4. Birgit van Knoppen says:

  Heel goed om te lezen!

Trackbacks

 1. […] je er meer over wilt lezen, dit is wat Charlotte er over zegt op haar juridische […]

 2. […] ingrijpen als het nodig is. Heb jij ook nog geen huisregels, lees dan ook even mee op de blog van Charlotte, zij geeft een aantal tips voor het opstellen van dat soort […]

 3. […] je er meer over wilt lezen, dit is wat Charlotte er over zegt op haar juridische […]

Speak Your Mind

*