Mag je bij iemand naar binnen fotograferen?

In Nederland houden we vaak onze gordijnen open. Kunnen we tenminste lekker naar buiten blijven kijken. Maar dat betekent ook dat anderen goed naar binnen kunnen kijken. Vooral wanneer het buiten al donker is en we binnen lekker het licht aandoen. Iedereen kan van vele meters afstand goed naar binnen kijken. Geen speciale apparatuur voor nodig. Maar betekent dat ook dat je het mag fotograferen?

heimelijk-fotograferen-en-portretrecht

De nacht valt over Vlieland

Iemand tweette ‘de nacht valt over vlieland’, met daarbij een foto van een wat ouder stel in hun huiskamer. Gordijnen open, licht vol aan. Naar binnen gefotografeerd dus. Is dat nou zo’n probleem als toch iedereen die daar naar binnen kon kijken, precies hetzelfde tafereel zou hebben gezien?

Privé

Je mag je in je eigen huis privé wanen. Je hoeft dus niet te verwachten in je eigen huis zomaar gefilmd of gefotografeerd te worden. Zelfs niet met je gordijnen open. Dat geldt overigens ook voor andere ruimtes waar je mag denken dat je privé bent en niet zomaar gefilmd of gefotografeerd zult worden. Of dat nu een ‘openbare ruimte’ is of een ruimte van een overheidsinstantie of wat dan ook. Van wie die ruimte is doet er niet toe. Het gaat erom of je op dat moment op die plek zou moeten verwachten dat je er gefilmd of gefotografeerd zou kunnen worden. Tenminste, zo is dat geregeld in het portretrecht.

Niet heimelijk fotograferen of filmen

Je mag niet heimelijk fotograferen of filmen. Dat is een misdrijf. De regels rondom heimelijk filmen zijn anders dan hoe het portretrecht is geregeld. Het portretrecht gaat namelijk niet zozeer om het maken van de foto, maar of de foto gepubliceerd mag worden, terwijl het bij heimelijke opnamen nu juist eerst van belang is hoe en waar die foto’s of video’s gemaakt worden. Je mag niet binnen een woning filmen of fotograferen, als dat niet vooraf kenbaar is gemaakt. Dat betekent dat van buiten naar binnen filmen of fotograferen ook heimelijk is.

Waarschuwingsbordjes

Je mag ook niet zomaar in niet-openbare plaatsen filmen of fotograferen wanneer dat niet voor iedereen duidelijk is. Bewakingscamera’s vallen niet (altijd) op. Daarom is het nodig om te informeren over de camera’s door middel van de bekende bordjes en stickers. Daarmee zorg je dat het fotograferen en filmen niet (meer) heimelijk is.

Wat zou dat echtpaar kunnen doen

Het is van mij natuurlijk een aanname dat die man en die vrouw in dat huis een echtpaar is. Dat hoeven ze helemaal niet te zijn, maar het praat wel lekker makkelijk, dus ik houd het daar even op. Wat kunnen zij nou doen tegen die foto?
De foto is heimelijk gemaakt. Dat is een strafbaar feit. Daar kan alleen het OM tegen optreden, dus dat betekent dat ze aangifte zullen moeten doen bij de politie, in de hoop dat zij tijd hebben om hier achteraan te gaan.
Stel dat ze dat niet willen en vooral de foto willen laten verwijderen van Twitter en andere locaties waar het is gepubliceerd en ze misschien nog een kleine schadevergoeding willen, wat kunnen ze dan doen? Eerst zullen we moeten beoordelen of ze op basis van het portretrecht een redelijk belang hebben om zich tegen deze openbaarmaking te kunnen verzetten. Het is een onschuldige foto, maar genomen terwijl zij thuis zaten, waarbij zij niet hadden hoeven verwachten dat ze gefotografeerd zouden worden. Als ze dat wel hadden geweten waren ze misschien wel meer rechtop gaan zitten, bijvoorbeeld. Dit zou wel eens de doorslaggevende factor kunnen zijn waardoor het stel toch een redelijk belang heeft om tegen de publicatie op te kunnen treden.

Inbreuk op jouw privacy?

Lees meer:
Heimelijk fotograferen
Mag je wel foto’s maken in overvolle NS-treinen
Foto’s maken op een evenement

CATEGORIE: ,

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)