Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

5 minuten

Alle advocaten zijn juristen, maar niet alle juristen zijn ook advocaten. Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat en hoe belangrijk is dat verschil eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste persoon vindt om jouw belangen te behartigen, jou in een rechtszaak te vertegenwoordigen of jou te adviseren in een juridische kwestie?

Wat betekent jurist?

Het woord jurist komt uit het Latijn en is een samenvoeging van ‘ius’ (recht) met de toevoeging -‘ist’. Jurist betekent daarom rechtsgeleerde.

Een jurist is een deskundige in de rechtsleer.

Jurist is geen beschermde titel in Nederland. Iedereen zou zich jurist mogen noemen.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

LL.B, LL.M en mr. : juridische titels

Een jurist heeft (meestal) een juridische opleiding gevolgd. Traditiegetrouw is dat een universitaire studie, maar tegenwoordig kun je ook een HBO-Rechten studie volgen.

Na het afronden van een juridische bachelor aan de universiteit of HBO, mag je LL.B achter je naam zetten. Na een universitaire master rechten gevolgd te hebben, mag je mr. voor je naam, of LL.M achter je naam zetten.

De titels LL.B, LL.M en mr. zijn dus wel beschermde titels en mag je pas voeren wanneer je de bijbehorende opleiding hebt afgerond.

Een jurist met een juridische opleiding kun je daarom herkennen aan de titel voor of achter de naam. Wil je dus weten of je met een jurist te maken hebt die aan de universiteit een Master Rechten heeft afgerond, let er dan op of je ergens mr. voor de naam of LL.M achter de naam ziet staan.

Wie zijn allemaal juristen?

Rechters, officieren van justitie, advocaten en notarissen zijn allemaal juristen. Merkengemachtigden, octrooigemachtigden en paralegals zijn heel vaak ook juristen. Natuurlijk zijn er ook nog overheidsjuristen die bij een gemeente, provincie of rijksoverheid werken. Daarnaast kom je nog wel termen tegen als bedrijfsjurist (voor personen die binnen een commercieel bedrijf werken), juridisch adviseur en legal counsel. Ook zij zijn juristen.

Wanneer is iemand een advocaat?

Juristen die advocaat willen worden moeten eerst zorgen dat ze een master rechten afronden. Daarna moeten ze de beroepsopleiding volgen, die nog eens drie jaar duurt. De meeste personen gaan daarvoor in dienst bij een advocatenkantoor, maar met behulp van een zogenaamde buitenpatroon is dat niet nodig.

Aan het begin van de beroepsopleiding wordt de jurist al beëdigd als advocaat. Hij of zij mag zich meteen al advocaat noemen. Binnen het vakgebied worden ze advocaat-stagiair(e) genoemd, maar dat zie je op een website van een advocatenkantoor meestal niet terug. De eerste drie jaar zijn deze advocaten nog in opleiding, maar mogen ze wel al grotendeels zelfstandig werken.

Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

Een groot verschil is er dus niet. Meestal hebben ze allebei een Universitaire Master afgerond. Ze doen veelal hetzelfde werk.

Advocaten hebben wel een zogenaamd procesmonopolie. Alle juristen mogen namelijk procederen bij de kantonrechter (vorderingen tot €25.000,-), maar advocaten mogen ook daarbuiten procederen en bijvoorbeeld in hoger beroep gaan.

Dat advocaten mogen procederen, wil overigens nog niet zeggen dat ze dit ook veel doen. Over het algemeen procederen advocaten niet veel, en maken ze dus geen gebruik van hun procesmonopolie en in die zin ook niet van hun titel.

Advocaten moeten zich bovendien aan hun eigen gedragsregels houden. Zo hebben zij van hun beroep uit al een geheimhoudingsplicht en mogen ze meestal niet op basis van ‘no cure, no pay’ werken. Advocaten hebben eigen tuchtrecht. Ze kunnen ‘geschrapt’ worden van het tableau, als ze zich niet aan deze regels houden. Denk aan Bram Moszkowicz en zijn broers. Een tijdelijke schorsing is ook mogelijk.

De meeste juristen regelen de geheimhouding in hun algemene voorwaarden. Laten we wel wezen, wie wil er zaken doen met iemand die jouw zaken zo op straat zou gooien? Je wil ervan verzekerd zijn dat jouw zaak bij iemand veilig is en vertrouwelijk behandeld wordt.

Omdat advocaten zich aan veel regels van de Orde van Advocaten moeten houden en daar geld aan kwijt zijn, zijn advocaten over het algemeen duurder dan juristen, maar dat is zeker niet altijd het geval. Het hangt mede af van hoe gespecialiseerd een persoon is.

Het predikaat advocaat zegt dus niets over de kwaliteit, maar slechts iets over de bevoegdheid.

Kies je een advocaat of een jurist?

Gaat het om een grote rechtszaak, dan is de keuze simpel: je moet naar een advocaat.

Wil je advies, hulp bij onderhandelingen, moeten er documenten zoals contracten en algemene voorwaarden geschreven of gecontroleerd worden of gaat het om een schil met een schade van minder dan €25.000,- dan heb je de keuze.

Eigenlijk zou je dan niet meer moeten kijken naar het specifieke beroep, maar moet je afgaan op de kennis en ervaring en het specialisme van de persoon die je in wil schakelen.

Niet elke jurist of advocaat heeft van elk rechtsgebied veel verstand. Dat is ook niet gek, want we hebben heel erg veel wetten en regels. Zoek daarom iemand die jou met jouw specifieke vraag of probleem kan helpen. Zo moet je over het algemeen een strafrechtadvocaat niets vragen over het auteursrecht en andersom.

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)