Inspiratieblogs zijn verboden – 5 tips die het wel mogelijk maken

Weet je even niet waar je over moet bloggen? Gewoon wat mooie afbeeldingen verzamelen, klein beetje tekst eronder en klaar! Ik ben helemaal voor efficiënt bloggen en dit soort blogs met content van anderen kunnen een leuke inspiratiebon zijn. Probleem is alleen dat de afbeeldingen en teksten gewoon maar van internet geplukt worden en er later opeens een factuur op de deurmat valt vanwege een inbreuk op auteursrecht. Hoe kan zo’n inspiratieblog dan wel?

1. Embedden

Is de content legaal terecht gekomen op de site waar je het aantreft? Dan is embedden een goed idee. Embed gewoon de mooie foto’s van je favoriete (web)winkel, betrouwbare blog of populaire en betrouwbare nieuwssite.

Je kunt zelfs video’s (van YouTube bijvoorbeeld), foto’s van instagram of muziek embedden.

Wat embedden is en hoe je dat kunt doen lees je in de blogpost over embedden.

2. Toestemming

Iedereen reageert tegenwoordig heel snel op social media. Waarom niet gewoon vragen of je een afbeelding mag gebruiken? Leg dan wel even uit hoe en waar je het wil gebruiken. Bijvoorbeeld of je een afbeelding los in een blogpost wil gebruiken of dat je het wil gebruiken in een soort collage van afbeeldingen. Misschien wil je ook de tekst wel letterlijk overnemen. Vergeet niet afspraken te maken over naamsvermelding.
Met toestemming mag alles.

3. Linken

Heb je niet per se een afbeelding nodig, maar zie je vooral een blog waarvan je wel wat over had willen nemen? Je mag er altijd naar linken.

Vat het samen, haal de best practices eruit, vertel wat jij er zo goed, mooi of leuk aan vond of wat anderszins jouw mening erover is. Vertel waarom een ander toch echt dat artikel zou moeten lezen en wat de belangrijkste lessen zijn.

Je geeft dan veel waarde, terwijl je er zelf relatief weinig moeite voor hoeft te doen.

4. Quotes

Je mag citeren. Neem niet te veel over, zorg dat je het in een juiste context plaatst en vergeet naamsvermelding niet.

Lees ook ‘Wanneer is een beeldcitaat toegestaan
en ‘Auteursrecht: Citaat

Als je dan zo’n citaat gevonden hebt, kun je er heel gemakkelijk zelf nog een afbeelding van maken, bijvoorbeeld in Canva.

5. Gratis foto’s gebruiken

Er zijn tegenwoordig massa’s mensen die hun foto’s gratis aanbieden en die je legaal mag gebruiken. Let wel even op of er restricties zijn. Soms mag je bijvoorbeeld een afbeelding niet bewerken of moet je er een naam bij zetten. Heel veel bronnen verbieden je alleen de foto’s te verkopen. Verder mag je er alles mee doen wat je wil. Hier bestaan steeds meer bronnen voor.

Heb je geld over voor een beetje exclusievere content. Kijk dan bijvoorbeeld eens bij creative market of zoek de makers op waarvan je een paar gratis foto’s kon gebruiken. Zij bieden vaak nog mooiere foto’s tegen een (kleine) vergoeding aan.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Lees ook deze blogposts:

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. En denk niet “dat gebeurt mij niet” want je hebt zo een bekeuring aan je broek. Ik heb jaren geleden totaal onwetend een foto van internet geplukt en waard daar na al die tijd mee geconfronteerd in de vorm van een fikse boete van ruim 300 euro.

 2. Daphne says

  Beste Charlotte,

  Jij schrijft: “Vat het samen, haal de best practices eruit, vertel wat jij er zo goed, mooi of leuk aan vond of wat anderszins jouw mening erover is. Vertel waarom een ander toch echt dat artikel zou moeten lezen en wat de belangrijkste lessen zijn.”

  Mag ik zo ook boeken ter inspiratie voor een tekst op mijn toekomstige website gaan gebruiken? Mét bronvermelding? Of heb ik daar sowieso altijd toestemming voor nodig?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Je mag nooit de ‘auteursrechtelijk kenmerkende trekken’ overnemen. Maar op zich mag je inspiratie halen uit een boek. Maak er alleen wel altijd iets eigens van. Het idee en de stijl mag je overnemen.

 3. Lastpost says

  Vraagje, binnen WordPress heb je de mogelijkheid om ook externe URLS te gebruiken als ‘featured image’, de uitgelichte afbeelding die je vaak boven de posts ziet en in modules op de frontpage e.d.

  Valt dit dan ook nog onder embedden als ik daar bijvoorbeeld een Instagram URL in plaats, daar de afbeelding ook daadwerkelijk op de server blijft staan en bij het weghalen door de eigenaar een leeg vak geeft?

  Ideaal is natuurlijk anders in het geval van verwijdering, maar het maakt de risico’s zoveel lager. Mag je trouwens überhaupt dergelijke afbeelding gewoon lokaal op je eigen server opslaan en zo tonen omdat de afbeelding – in mijn geval – de tekst verduidelijkt (Gaat over degene op de afbeelding) of valt het dan onder versiering? Auteursrecht, beeldcitaatrecht, embedden … Het wordt er allemaal niet veel duidelijker op voor de leek. haha.

  • Als die afbeelding dan inderdaad niet ook nog op je eigen servers wordt opgeslagen, lijkt dat embedden te zijn. Let wel op dat je bij het publiceren op deze manier niet alsnog iets verandert aan de afbeelding, door er een filter overheen te laten zien of iets dergelijks.

   Een uitgelichte afbeelding kun je meestal niet als citaat gebruiken. Omdat je het al uitlichting niet als citaat, maar als versiering en ter aantrekkingskracht gebruikt. Dezelfde foto in het bericht zelf gebruiken kan soms wel als citaat.

 4. Dirkje says

  ‘… dan is embedden een goed idee’, schrijf je bij punt 1. En ja, embedden is blijkbaar toegestaan, maar… ‘een goed idee’? Ik vind van niet.

  Ik vind embedden namelijk een vrij ‘asociale’ bezigheid (met uitzondering van het embedden van materialen waarvan het de bedoeling is om geëmbed te worden, en / of het bekend is bij en akkoord bevonden is door de makers/gebruikers van het platform vanwaar geëmbed wordt, zoals bij YouTube). Waarom?

  1. Iemand heeft een prachtige foto geschoten waar hij reuze trots op is, en gebruikt die op zijn eigen website. Of heeft de gebruiksrechten van een misschien wel hele dure en uniek afbeelding of muziekstuk gekocht, heeft diep in de buidel getast want deze bijzondere foto zal echt hét verschil maken voor haar/zijn business. En dan kom jij en je pakt doodleuk de url en embedt die in je eigen website. Zo, dat heb je mooi geregeld, wát een buitenkansje zeg! –> Hoe leuk is dat voor de ander? (jij is hier: de willekeurige persoon die deze methode toepast)

  2. En… als je embedt maak je ten behoeve van jouw eigen voordeel óók nog eens gebruik van de bandbreedte van de oorspronkelijke plaatser. Want iedere keer als de afbeelding wordt opgeroepen voor joúw artikel of website, wordt er dataverkeer verbruikt van die ander. Gebeurt dit veel en vaak dan kan het zelfs zo zijn dat de oorspronkelijke plaatser bij zijn hoster moet bijbetalen. Hoe leuk is dat?

  Dus ja, kennelijk heeft het het Hof van Justitie EU beslist dat het embedden van andermans materiaal legaal is, maar in mijn ogen maakt dat hiermee nog geen ‘goed idee’ dus, naar mijn mening.

  Misschien zou het aardig zijn om bij punt 1 óók hierover iets te zeggen, om zo anderen hier in ieder geval bewust van te maken?

  • Je kunt ook gewoon op je website regelen dat embedden gewoon niet kan, natuurlijk 😉

   • Dirkje says

    euh… dat was niet het punt hier. Het punt is dat ‘my mind spoke’ en ik aangeef dat ik persoonlijk het géén goed idee vind, maar een asociale bezigheid. Omdat je de oorspronkelijke poster van de content dubbel benadeelt.

    Een dergelijke preventieve code (welke had je in gedachten hiervoor?) is niet voor iedereen even makkelijk aan te brengen in de website. Los daarvan kan zo’n code dan voor de bronwebsite nadelige effecten hebben.

    Naar mijn mening zou embedden dus ook in Europa verboden moeten worden, en nu dat niet zo is, zou ik het fijn vinden als mensen dan dit vanuit fatsoen nog steeds niet zouden doen. Omdat ze er iemand anders mee benadelen dus.

Speak Your Mind

*