Inhaken op Koningsdag 2015
Inhaken is populair in de marketingwereld. Het is snel, actueel, relevant en grappig. Meestal. In elk geval haken ze in op een gebeurtenis of evenement. Zoals Koningsdag. De oogst viel dit jaar wat tegen, maar ik heb er nog een paar gevonden, met een juridisch haakje.
Eer en goede naam – Max, ik ga ff de hele dag nach door
Mag dat nou, de Koning en Koningin zo negatief neerzetten. In dit geval wel, omdat het overduidelijk grappig bedoeld is en niets met de werkelijkheid te maken heeft. Het suggereert nauwelijks dat Koning Willem Alexander werkelijk Koningsnach is gaat vieren. Zo overdreven is het. En tegen een grapje moeten we tot op zekere hoogte kunnen.
LawStories in je mailbox?
Portretrecht – Even aan mijn moeder vragen
"Voor 50 cent? M'n zus is het even aan mijn moeder vragen." #koningsdag #vrijmarkt #evenapeldoornbellen pic.twitter.com/w7kaGF4MUz
— Centraal Beheer (@centraal_beheer) April 27, 2015
Een foto alsof twee prinsesjes voor het paleis de spullen kroonjuwelen van pappa en mamma verkopen voor €1,- per stuk. Tijdens de vrijmarkt is alles zeer goedkoop tenslotte. Dus afdingen naar 50 cent, dat moet even gevraagd worden. Op de foto staan niet de echte prinsesjes. Maar er is sprake van een portret, wanneer wij iemand in die afbeelding herkennen. Dus ook look-a-likes kunnen portretten zijn. Laten we er daarom even van uitgaan dat er hier sprake is van een portret. Kunnen de Koning en Koningin hier dan iets tegen doen? Het gaat tenslotte om hun kinderen.
Geportretteerden hebben geen vetorecht. Zij kunnen dus niet simpelweg zeggen “wij willen dit niet” en een portret laten verwijderen. Er moet meer aan de hand zijn. En hoge bomen vangen veel wind. Zolang een foto niet te veel inbreuk maakt op het privéleven van de bekende persoon, moet juist een bekende persoon meer kunnen hebben. In dit geval dus ook. Het is verder een schattige, grappige en onschuldige reclame, waarbij duidelijk is dat ze er zelf niet aan mee hebben gewerkt. Moet dus kunnen. Al zijn commerciële inhakers (reclame, advertenties etc.) altijd wat risicovoller dan de niet-commerciële inhakers.
Portretrecht – Where is Willy
Een beetje hetzelfde geval als hierboven. Ken je ‘Waar is Wally?’. Het is een groot zoekplaatje waarin je een jongen met muts en gestreept shirt moet vinden tussen alle andere personen en gebouwen. Heel populair. En daar haakt America Today nu op in. Het is dat het log erbij staat, zou anders geen flauw idee hebben wat Wally met America Today van doen heeft.
Ook hier gaat het dus om de grap. Willem Alexander is onschuldig afgebeeld en niet in een nare context geplaatst. Hij heeft daarom geen redelijk belang om zich tegen dit gebruik van zijn portret te kunnen verzetten.
Portretrecht – Ben ik van Duitsen bloed
Geniet tijdens #kingsday ook van een beetje Duits #bier in je bloed. Nu in de rekken van @BoomerangCreate #warsteiner pic.twitter.com/ZAjviBFVo2
— WarsteinerNL (@WarsteinerNL) April 23, 2015
Een portret gebruiken in reclame zoals deze is al iets meer op het randje. Een mooi portret waarvoor geposeerd lijkt te zijn, glas bier in de hand. De tekst is het probleem hier niet. Staat tenslotte in het Wilhelmus (zij het met een andere spelling, volgens mij) en hij heeft nu eenmaal Duits bloed in zich. De vraag is meer, lijkt het er hier niet te veel op alsof de Koning heeft meegewerkt aan deze reclame. Wij weten natuurlijk allemaal wel dat dit niet zo is, omdat de RVD het nooit goed zou keuren, maar daar draait het eigenlijk niet om. Het is een beetje op het randje, maar wellicht dat de RVD zich koest houd om te voorkomen dat er te veel aandacht naartoe gaat. De reclame van HEMA vonden ze vorig jaar te ver gaan in elk geval.
Heineken
Heineken zoekt de grenzen niet op, maar haakt wel mooi in.
Kopje Koffie, Maxima?
Robbie Williams wil kopje koffie drinken met Maxima. Niks mis mee.
#Koningsdag #Dordrecht pic.twitter.com/wFl6rQ7dDZ
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) April 27, 2015
En mag ik even zeggen dat ik dit dus cool vind: een foto gemaakt door de Koning, gedeeld op Twitter.
#Koningsdag van start gegaan vanaf het drierivierenpunt in #Dordrecht. Foto: Z.M. de Koning pic.twitter.com/NcL4Ohs6Im
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) April 27, 2015