Ik zie een deel van mijn blog op een andere website, mag dat?

Het komt steeds vaker voor: websites die een titel en een deel van een blogpost overnemen en dat op hun eigen website plaatsen. Ze verdienen vervolgens aan de advertenties die daar omheen staan. Maar mag dat wel?
Ja, meestal mag dat. Als niet het hele artikel wordt overgenomen, er wordt gelinkt naar de oorspronkelijke bron waar het hele artikel gelezen kan worden en er aan naam- en bronvermelding gedaan wordt. Ik leg je uit waarom dit wel mag.

Blogs als RSS feed overnemen

Overnemen is een inbreuk op auteursrecht

Eigenlijk is het overnemen van een titel en een stuk tekst een inbreuk op auteursrecht. In de basis heb je daar toestemming voor nodig. Er mogen daarom nooit volledige blogartikelen worden overgenomen, zonder dat daar toestemming voor is verkregen.
Het auteursrecht kent een paar beperkingen, zoals het citaatrecht.

Citaatrecht is de oplossing

Het citaatrecht geeft het recht om kleine delen van een auteursrechtelijk beschermd werk toch te mogen gebruiken, onder bepaalde voorwaarden.
Zo mag je bijvoorbeeld een citaat gebruiken voor een aankondiging van iets. Bijvoorbeeld het gebruiken van een afbeelding van een foto, om daar een fototentoonstelling mee aan te kondigen. Maar een titel en enkele regels van een blogpost overnemen, kan daar soms ook onder vallen. Daarom zijn veel van die websites toegestaan. Ze nemen alleen de titel en enkele stukjes tekst over.

Wel juist citeren

Het meest veilig is natuurlijk om ook voor eigen context er omheen te zorgen. Dan zit je helemaal goed volgens het citaatrecht.
Maar in een aantal gevallen heeft de rechter het ook goedgekeurd dat vai RSS delen worden overgenomen. Belangrijk daarbij zijn wel de volgende twee zaken: juiste naam- én bronvermelding en een goede link naar de bron waar het volledige artikel gelezen kan worden.

Foto’s overnemen mag niet altijd

Op deze manier citeren en daarbij ook foto’s overnemen mag niet altijd. Op die foto’s rust een eigen auteursrecht. Dat kun je niet beperkt overnemen. Door een foto maar gedeeltelijk over te nemen kun je het namelijk ook, onbedoeld, verminken. In elk geval wijzig je het werk. Van een hele serie foto’s er maar een overnemen is meestal weer geen probleem. Maar wil je dus graag blogartikelen van anderen overnemen, doe dat dan beperkt. Neem alleen de titel en bijvoorbeeld de eerste twee zinnen over. Zonder plaatjes.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Trackbacks

  1. […] Ik zie een deel van mijn blog op een andere website, mag dat? […]

  2. […] Van een intro met verwijzing naar het oorspronkelijke werk kan wat mij betreft ook geen sprake zijn. Naar mijn mening hebben de websites van iPower’s Keyboost tool geen enkele toegevoegde waarde en is er geen intentie om jouw content te promoten en bezoekers door te leiden naar jou website. Mag iemand zomaar een deel van jouw blog overnemen? […]

Speak Your Mind

*