Hoe je als fotograaf maar 9% BTW hoeft te rekenen

4 minuten

Ben je fotograaf en werk je vooral voor particulieren? Je moet dan altijd een prijs inclusief btw noemen. Dan maakt het natuurlijk nogal uit of dat 6 of 21% btw is. Er is een manier waarop je maar 6% btw hoeft te rekenen en je het overige in je zak kunt steken. Je moet er ook wel een kleine investering voor doen.

Let op! Vanaf 1 januari 2019 is het geen 6% meer, maar 9% BTW.
Meer daarover bij Ondernemersplein.

 6% btw voor fotografie

Verkoop je een fotoshoot of fotoboek?

Over fotoboeken hoeft maar 9% btw gerekend te worden. Of het nu een zogenaamd ‘digitaal’ fotoboek (een digitaal geprint fotoboek. niet een e-book, want dat gaat gewoon tegen 21%) is of dat je zelf foto’s in hebt moeten plakken, dat maakt niet uit.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Dan ook voor de reportage 9%

Volgens de Belastingdienst mag dan ook over de reportage of fotoshoot maar 9% btw gerekend worden: “de kosten van de reportage gaan daarbij op in de prijs van het album”

De fotoreportage of fotoshoot is dan ter voorbereiding van het fotoboek. Omdat een klant soms nog niet voor een specifiek album of boek gekozen heeft, of je juist wat bij wil kunnen verkopen, moet je dit wil handig op je offerte en factuur zetten. Als er met jouw klant discussie ontstaat over de factuur, wil je namelijk wel duidelijk hebben welk deel voor het fotografiewerk was en welk deel voor het album. Als er dan toch geen album of boek wordt afgenomen, is ook duidelijker over welk deel van het bedrag dan toch extra bijbetaald zal moeten worden. (Zorg wel dat je daarover duidelijkheid schept in je offerte of algemene voorwaarden, het mag niet als een verrassing komen).

Wanneer is er sprake van een boek?

Om ervoor te zorgen dat je altijd onder het 6% btw tarief kunt werken, zou je aan de consument een mini-album kunnen leveren. Daarvan zijn de kosten laag, waardoor je alsnog geld overhoudt (als je niet te weinig hebt gerekend voor de shoot zelf natuurlijk).

Maar wanneer is er sprake van een boek, volgens de Belastingdienst?

  • Het moet voor iedereen herkenbaar zijn als boek
  • Door omvang (minimaal 8 pagina’s);
  • Inhoud
  • De bindingswijze

Een leeg boek of album valt hier in elk geval niet onder. Een product waar foto’s in hoesjes ingestoken kunnen worden, ook als die foto’s erin zitten, waarschijnlijk ook niet.

Is een harmonica-album ook een boek?

Een harmonicaboekje is alweer een twijfel geval. Heeft dat nog wel de uitstraling van een boek? Zorg in elk geval wel dat het een duidelijke kaft heeft. Zo voorkom je dat het eruit ziet als een kaart of ander drukwerk dat alleen maar in harmonicavorm gevouwen is. Zorg er ook voor dat het minimaal 8 pagina’s met foto’s heeft, dus exclusief de kaft. De Belastingdienst heeft in haar lijst helaas het voorbeeld van een harmonicaboek niet opgenomen.

Duidelijkheid voor de Belastingdienst

Sommige fotografen geven een album het liefst cadeau, zodat ze op die manier de 9% regeling kunnen toepassen en er geen gedoe kan komen met klanten die het boekje niet zo nodig hoeven of inspraak willen in de foto’s die erin komen of die korting willen als ze het boekje niet afnemen.

Voor de Belastingdienst moet echter wel duidelijk zijn dat de fotografie ten behoeve van het fotoalbum of fotoboek was. Het zal daarom toch duidelijk op de factuur moeten komen te staan.

Voor je klant kan het geen kwaad om op een offerte en factuur eerst het ex btw bedrag te noemen en er vervolgens de 9% btw bij te tellen. Zo zien ze hoe het bedrag is opgebouwd. Vragen ze vervolgens om korting omdat ze het fotoboek niet willen, dan kun je ze ook uitleggen dat je dan verplicht bent 21% btw te rekenen en ze dus duurder uit zullen zijn dan wanneer ze het fotoboek accepteren.

Wat valt nog meer onder het 9%-tarief?

Wat er verder aan drukwerk mogelijk nog onder het 9%-tarief valt en wat niet, kun je bekijken op de website van de Belastingdienst.

Ondernemen als fotograaf

Wil je meer van dit soort handigheden leren? Weten hoe je jezelf het beste kunt verkopen, hoe je het beste een offerte kunt insteken en wat er in je algemene voorwaarden moet staan? Hoe je om moet gaan met klachten? Boek dan een sparring en adviessessie met Charlotte (ook wel oploskoffie genoemd).

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)