Herpublicatie van een artikel, mag dat zomaar?
Vorige week kwam ik weer een mooi voorbeeld tegen van een uitspraak over auteursrecht. Welke rechten heeft de auteur? Deze uitspraak laat zien dat ze goed te handhaven zijn.
Waar ging het om. Een auteur schreef, tegen betaling, een artikel voor een vaktijdschrift. Een opleidingsinstituut las dat tijdschrift en vond het artikel kennelijk zo goed dat ze het op hun website hebben geplaatst. Zonder te vragen of dit zou mogen. Zonder naamsvermelding ook. Daar was de auteur natuurlijk niet zo blij mee.
Verwijdering en Schadevergoeding
Wat de auteur vervolgens deed was dit: allereerst contact opgenomen om het artikel zo snel mogelijk van de website te laten halen. Dat gebeurde gelukkig. Vervolgens liet de auteur een dagvaarding uitbrengen om schadevergoeding te vorderen. Tenslotte heeft het artikel nog steeds enige tijd op de website van het opleidingsinstituut gestaan én ontbrak de naam van de auteur onder het artikel.
Het opleidingsinstituut zegt dat niet duidelijk was door wie het artikel was geschreven en daarom geen naamsvermelding kon doen. Ook brachten ze aan dat het auteursrecht misschien wel was overgedragen aan het tijdschrift. De auteur zou dan niet meer het auteursrecht op het artikel hebben en zou dan geen schade kunnen vorderen vanwege de plaatsing van het artikel, maar alleen nog vanwege het ontbreken van de naam.
De rechter gaf echter de auteur gelijk. Het was wel duidelijk door wie het artikel geschreven was en het artikel had niet zomaar overgenomen mogen worden.
LawStories in je mailbox?
Hoogte van de schade
Onder veel auteursrechthebbende heerst de vraag wat hun schade eigenlijk is. Stel dat je een artikel geschreven hebt of een foto hebt gemaakt, die onrechtmatig door een ander wordt gebruikt op een website of in een tijdschrift. De schade is over het algemeen gelijk aan het bedrag dat je anders voor die wijze van gebruik gevraagd zou hebben. In dit geval vorderde de auteur €1000,- schadevergoeding, maar kon niet goed uitleggen waar dat op gebaseerd was. De rechter heeft daarom zo objectief mogelijk proberen te bepalen wat de waarde van het artikel was. In dit geval is dat gebeurd door te kijken naar het bedrag dat de auteur van het tijdschrift kreeg voor het artikel. Dat was €600,- ex btw. Dit is het bedrag dat de rechter de auteur heeft toegewezen.
Praktijk
Hoe pak je zoiets nu aan als dit in de praktijk gebeurt?
Allereerst is belangrijk om niet te lang te wachten met een reactie naar de de persoon of het bedrijf die jouw materiaal onterecht gebruikt.
Hoe langer het daar staat, hoe groter jouw schade kan worden. Niet alleen in financieel opzicht. Als je schade vooral is opgelopen omdat je zo lang gewacht hebt met actie, zul je een deel van de schade niet vergoedt krijgen. Het oplopen van de schade is dan tenslotte aan jezelf te danken. Je zult uiteraard wel goed na moeten denken voer je reactie. Ben je daar wat onzeker over? Houd de reactie dan in eerste instantie wat algemeen. Bijvoorbeeld door enkel te melden dat de ander inbreuk maakt op jouw auteursrechten. Dat geeft ruimte om later eens te overleggen met collega’s, je coach of iemand anders over hoe je dit verder aan wilt gaan pakken.
Vervolgens ga je berekenen wat je schade is. Naamsvermelding is verplicht. Ontbreekt deze, dan zal je schade groter zijn dan zonder naamsvermelding. Schrijf eens voor jezelf op waar de schadevergoeding op gebaseerd is. Onderbouw hem. Gaat dat goed, dan kun je dit waarschijnlijk tegen de inbreukmaker ook goed volhouden. Dit helpt ook bij het bepalen hoe ver je wilt gaan. Kost een procedure je meer dan je zou kunnen krijgen aan schadevergoeding? Levert het veel reputatieschade op?
Daarna is het afwachten wat de inbeukmaker doet. Heeft deze inmiddels op jouw eerste reactie gereageerd? Zijn de betreffende teksten of beelden inmiddels van de site af?
Misschien kun je inmiddels de brief sturen waarin je om de schadevergoeding vraagt. Bedenk hierbij: er samen uitkomen is sneller en goedkoper dan het voorleggen aan een rechter.
Welke stoppen daarna genomen moeten worden hangt erg af van de situatie. Blijf beheerst. Probeer steken onder water en persoonlijke aanvallen te vermijden.
De uitspraak van de kantonrechter is hier te vinden.
Lees ook:
– Auteursrecht op interviews en persberichten
– Pinterest, een auteursrechtelijk probleem?
– Workshop Auteursrecht voor beeldmakers