Google mag persoonsgegevens niet combineren

Google levert vele gratis diensten waarbij ze verdienen aan de verkoop van advertenties. Advertenties werken het beste wanneer ze zo gericht mogelijk zijn. Facebook biedt aan mij bijvoorbeeld pampers aan, omdat ik veel vrienden heb met kleine kinderen, maar zelf heb ik geen kinderen en dus ook geen behoefte aan pampers. Google zou mij zo’n advertentie nooit aanbieden. Door het combineren van informatie maken ze van gebruikers heel specifieke profielen. Maar mogen ze dat profiel wel van mij maken?

Toestemming verwerking persoonsgegevens

Wat Google doet bij het maken van die profielen is het verzamelen en combineren van persoonsgegevens. Dat mag in Nederland en de EU niet zonder specifieke toestemming. Akkoord gaan met algemene voorwaarden is daarvoor niet voldoende. Daarom is bijvoorbeeld ook de aparte privacy- en cookieverklaring verplicht. Daarmee informeer je. De vraag met betrekking tot cookies is voorlopig nog of toestemming via browserinstellingen voldoende is af dat het toch via die vervelende (pop-up) knoppen moet.
Wat Google met alle gegevens doet is nogal vaag. Ze hebben voor elke dienst wel een eigen beleid dat gezamenlijk een groot web van voorwaarden en privacyverklaringen vormt. Google eigent zich in deze documenten heel veel mogelijkheden toe waarmee ze gegevens kunnen verzamelen, kunnen verwerken en kunnen combineren. Ik krijg daarmee het vermoeden dat ze die gegevens ook werkelijk zullen verzamelen en gebruiken. In het artikel over Google Glass en privacy heb ik dit web blootgelegd.

Iedereen kent Google en Google kent iedereen

Dat Google gegevens over je verzamelt wanneer je een account hebt voor hun diensten, zoals YouTube, Gmail of Google+ kon je zelf misschien ook wel raden, zonder uberhaupt de privacyverklaring gelezen te hebben. Welke gegevens ze verzamelen en wat ze er precies mee doen, weet je echter niet. Naast deze groep personen verzamelt Google echter ook van twee andere groepen de persoonlijke gegevens.
Er is een groep personen die geen account hebben bij Google, maar wel gebruiken van bepaalde Google diensten zoals de zoekmachine en YouTube of bij het invullen van een Google Formulier.
De laatste groep personen maakt helemaal geen gebruik van Google diensten, maar wordt toch door Google bekeken. Bijvoorbeeld wanneer ze een website bezoeken met Google advertenties of wanneer ze mailen met iemand die e-mail via Gmail laat lopen. Al doe je zo je best Google te ontlopen omdat je vreest voor je privacy, dat kan niet meer.

Consequenties

Google overtreedt dus de wet. Waarschijnlijk in de gehele Europese Unie, aangezien ze overal dezelfde diensten aanbieden en op dezelfde wijze informatie verzamelen en alle landelijke regelgeving gebaseerd is op een Europese Richtlijn. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft voorlopig nog geen maatregelen aangekondigd. Veel meer dan een boete opleggen of andere bestuursrechtelijke maatregelen treffen kunnen ze overigens ook niet.

Vanavond, 4 december 2013, geef ik een lezing aan de TU Delft over Privacy en Google Glass. Benieuwd wat de techneuten er van gaan vinden.

Lees ook:
Google Glass: zien en gezien worden?!
Google Privacy Update
Hoe blijf ik anoniem op Facebook?
Privacy in de Bonus bij AH

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)