Gevecht om idee op slipperzolen met lusjes
Evelien van de Werff is boos. Heel boos. Haar Bandajana (nee, niet Havaiana) slippers zijn nagemaakt. Zij heeft het bedacht, slipperzooltjes met 3 lusjes, zodat je met stof je eigen slippers kunt afmaken. Job de Bondt zou de slipperzooltjes hebben nagemaak en nu gaan ze de ruzie uitvechten in de rechtszaal.
Hoe bijzonder is een slipperzool?
Laten we wel wezen, hoe bijzonder zijn slipperzooltjes? Want daar hebben we het over: Een rubberen zool met drie lusjes. De vorm van een slipperzool is niet bijzonder. Het is de vorm die elke gemiddelde schoen heeft. Dat is ook de bedoeling, want er moeten voeten op passen én je moet er een beetje op kunnen lopen. Veel langer, korter, smaller of breder maken en de zool heeft de juiste functie niet meer. Teenslippers hebben traditioneel drie punten waar iets van plastic of stof vast zit. Een vooraan, tussen je tenen en twee aan weerszijde van de voet, meer naar achteren, zodat er twee lijnen over de voet lopen en de zool aan de voet vast kan blijven zitten.
Het enige wat bijzonder zou kunnen zijn aan de Bandajana, zijn de lusjes, juist zonder dat er iets aan vastzit.
LawStories in je mailbox?
Is de Bandajana zo creatief?
De Cayena zou overgewaaid zijn uit de Cariben. Als dat waar is, dan is het hele idee van de Bandajana niet eens nieuw… Daarnaast kom ik de Cunya tegen. Dit zouden geen slippers zijn, maar sandalen. Ze zijn duidelijk wat hoger bij de hiel. Voor kinderen bestaan de zooltjes natuurlijk ook. Ja, iemand is ook zo slim geweest om het gewoon flip flop zolen en slipper zolen te noemen. Hoe eenvoudig het idee is om de, meestal plastic, banden te vervangen door stof, blijkt wel uit het grote aantal blogs dat publiceert over het zelf leuk maken van goedkope slippers.
Grotendeels door techniek bepaald
Behalve dat ik het niet eens bijster creatief vind, het idee dus, is het voornamelijk door techniek bepaald. Een zool met alleen gaten erin verkopen was ook een optie geweest, maar misschien dat mensen niet de goede knopen zouden leggen. Dan krijg je natuurlijk klachten en dat kunnen we niet hebben. De lusjes zijn dan al snel een logisch vervolg. Al helemaal als het niet de bedoeling is dat mensen zelf aan de slag gaan, maar dat ze accessoires kopen die hier op afgestemd zijn.
Ideeën zijn niet beschermd
In het Telegraaf-artikel klaagt Van de Werff erover dat haar idee is gejat. Maar op ideeën rusten geen rechten. Het gaat om de specifieke uitwerking ervan. En als dat weer alleen maar door techniek is bepaald, sta je al snel met lege handen. Vergelijk de Senz-uitspraak maar.
Aanhaken mag
Ach, stel dat Jop de Bondt zou verliezen, is het voor hem nog niet verloren. Hij mag namelijk wel aanhaken op het product. Waarom niet zelf materialen, ‘laces’ en accessoires gaan verkopen die bij de Bandajanas passen? Klanten kunnen elders de slipperzooltjes kopen, van welk merk dan ook, en De Bondt kan in zijn fourniturenwinkel een veel groter aanbod aan laces en accessoires verkopen dan slipperwinkels kunnen. Nog een paar mooie A4tjes met tutorials printen om mensen in creatieve zin op weg te helpen en klaar is kees.
Update 2/8/2016: Bandajanas heeft verloren. Geen bescherming voor slipperzolen met lusjes.