Gebruik van Algemene Voorwaarden
Dat Algemene Voorwaarden bijzonder nuttig kunnen zijn zullen de meeste mensen waarschijnlijk wel weten. Van belang is wel dat ze goed zijn, in de zin dat ze op jouw onderneming aansluiten, en dat je ze op de juiste manier inzet. Let vooral op dat je niet te makkelijk denkt, ‘ik heb Algemene Voorwaarden, dus het zit wel goed’.
Derden
Een van de meest gemaakte fouten die ik de laatste tijd tegenkom, is dat er gedacht wordt dat Algemene Voorwaarden ook gelden voor partijen waar je helemaal (nog) geen zaken mee hebt gedaan.
Als voorbeeld de fotograaf die foto’s heeft gemaakt voor een klant met een beperkte licentie die niet toestaat dat de foto’s ook door derden gebruikt mogen worden. Vervolgens komt de fotograaf de foto groot op een billboard tegen. Maar niet bij reclame van de klant, maar van een andere derde partij.
Wat dan veel gebeurd, is dat de fotograaf zwaait met zijn Algemene Voorwaarden. Echter niet naar zij klant, maar naar die derde. Wat heeft die derde met de Algemene Voorwaarden te maken? Hij wist niet van het bestaan daarvan, hoefde dat waarschijnlijk ook helemaal niet én is er niet mee akkoord gegaan.
Je zult dan goed op moeten letten wie je waarvoor aan kunt spreken om de gewenste oplossing te bereiken.
LawStories in je mailbox?
Overeenkomst kan ook Algemene Voorwaarden zijn
Sommige zaken hoor je niet in de Algemene Voorwaarden, maar in de overeenkomst zelf te regelen. Zoals de prijs van de dienst of product dat je levert. En uiteraard de omschrijving van de dienst of het product zelf. In de Nederlandse wet is zelfs opgenomen dat deze informatie niet in de Algemene Voorwaarden verscholen mogen staan. Let echter op! Doe je zaken met consument, dan zijn daar strenge eisen aan verbonden. Als dit niet duidelijk is geformuleerd, zal het altijd in het voordeel van de consument uitgelegd moeten worden. Net zoals dit gebeurt bij bedingen in de Algemene Voorwaarden die onredelijk bezwarend zijn. Kortom, wees zorgvuldig en volledig in omschrijvingen. Geef liever wat te veel service, dan te weinig.
Lees Algemene Voorwaarden goed
Dat Algemene Voorwaarden wel degelijk van belang zijn, bleek onlangs weer in deze uitspraak.
Het geval was hier dat partij A een stand had gehuurd op een beurs, bij partij B. Partij A bouwde de stand op en vulde deze met spullen, die hij daar ‘s avonds achterliet. De volgende dag bleken een aantal spullen verdwenen. Partij A hield partij B hier verantwoordelijk voor. Ze zouden hebben afgesproken dat B op de spullen zou letten. Er liep tenslotte ook beveiliging rond. Met name de Algemene Voorwaarden bleken hier roet in het eten te gooien. Risico’s en aansprakelijkheden waren daar duidelijk in uitgelegd. Twee partijen keerden huiswaarts. Beide een hoop geïnvesteerd in de rechtszaak, terwijl alles bij het oude bleef.
Lees Algemene Voorwaarden goed. Spreek ze eventueel door met de partij waar je zaken mee doet, dan weet je zeker of je de voorwaarden goed begrepen hebt.
Ga vooral niet zomaar ergens van uit.
Alles over Algemene Voorwaarden
Algemene Voorwaarden vormen samen met Contracten een ingewikkeld systeem waarbinnen zowel zakelijke partijen, als een zakelijke partij jegens een consument, moeten opereren. Wat moet? Wat mag? Waar ligt de grens? Hoe gebruik ik ze?
Dit valt allemaal te leren. Doormiddel van systematische uitleg en een gestructureerd verhaal kan elke ondernemer zelf aan de slag met basisovereenkomsten.
Niet voor elke overeenkomst is een jurist nodig tenslotte. Bespaar geld en doe het zelf.
Lees ook:
– Valkuilen bij Algemene Voorwaarden Webwinkelrecht
– Help! Algemene Voorwaarden.
– Juridische Workshops voor kleine ondernemers