Gastbloggers? Kijk uit voor boetes.
Toen ik net begon met ondernemen schreef ik graag gastblogs voor anderen. Het zorgde ervoor dat een grotere groep mensen mij leerde kennen én door mijn naam en een link naar mijn website op de site van een ander, verbeterde mijn Google ranking. Heel goede afspraken maakte ik niet. Nog steeds niet, trouwens. Maar niemand voor wie ik ooit een gastblog schreef hoefde er ooit bang voor te zijn dat ik iets inleverde dat onrechtmatig was. Helaas blijkt niet elke gastblogger even betrouwbaar.
Onbewust onrechtmatig handelen
Laten we wel wezen: niet iedereen is zich er altijd bewust van dat ze iets doen dat onrechtmatig is. Soms omdat er kennis ontbreekt, andere keren omdat ze uitgaan van verkeerde informatie of misschien nog om een andere reden.
Het lullige is alleen dat je ook onbewust en absoluut niet expres inbreuk kunt maken op het auteursrecht (of een ander recht) van een ander. Daar heeft dan niet alleen de gastblogger zelf last van, of misschien wel juist niet, maar ook de website die de blogpost van de gastblogger publiceerde.
LawStories in je mailbox?
Maak afspraken
Het lijkt zo simpel.
“Wil jij voor mij een gastblog schrijven? Over onderwerp X. Ik publiceer het op datum Y.”
“Ja hoor, is goed. Ik lever het op datum Z aan, goed?”
Vervolgens wordt toch de titel gewijzigd of worden de tussenkopjes aangepast. Of komt er een call to action onder te staan waar de gastblogger helemaal niet blij me is. Of de gastblogger publiceert het ook op zijn/haar eigen kanaal, drie dagen later. De tekst blijkt opeens gedeeltelijk ontleend te zijn aan een ander artikel of de foto die is meegeleverd is van Google geplukt.
Als je er vooraf te eenvoudig over denkt en geen goede afspraken maakt, gaat het mis.
Denk vooruit
Denk niet alleen na over nu, maar ook over de toekomst.
Mag de blogpost worden hergebruikt? Mag later de naam van de gastblogger worden weggehaald? Mag de blogpost offline gehaald worden en zo ja, moet de gastblogger daar dan van op de hoogte gesteld worden? Als de website van naam of van eigenaar verandert, mag de blogpost dan blijven staan? Mag de gastblogger de blogpost zelf later publiceren? Wie is er verantwoordelijk en aansprakelijk voor de content? Mag van de blogpost ook een podcast of video gemaakt worden?
Wat als er iets fout gaat?
Stel dat er sprake is van een inbreuk op auteursrecht. Afbeeldingen waar auteursrecht op rust en waarvoor geen toestemming is gevraagd om het te mogen gebruiken of teksten die te veel lijken op dat van een ander.
De eigenaar van de website mag daarop aangesproken worden, maar de gastblogger zelf ook. Door zo’n inbreuk wordt schade geleden door de maker van die foto of tekst of ander werk. Die schade willen ze natuurlijk vergoed zien. Het kan zijn dat ze daarom een factuur sturen of een brief waarin de schadevergoeding gevorderd wordt. Dat kan voelen als een boete.
Wat je dan moet doen, kun je in deze blogposts lezen: