Op Torrentfreak lees ik dat een fotograaf Instagram aanklaagt. Haar foto van rode lippen voor een microfoon, wordt door veel instagramgebruikers als profielfoto gebruikt. Ondanks herhaalde verzoeken, zou Instagram de foto niet verwijderd hebben. Kan de fotograaf hier echt iets tegen doen door Instagram voor het gerecht te slepen?
Instagram voorwaarden
Goed, eerst die instagramvoorwaarden nog maar eens onder de loep nemen:
Onder het kopje Rights, lezen we in artikel 1:
“[…] you hereby grant to Instagram a non-exclusive, fully paid and royalty-free, transferable, sub-licensable, worldwide license to use the Content that you post on or through the Service […]”
Je geeft Instagram dus een licentie om jouw content te gebruiken en deze ook te sublicentieren of over te dragen.
In artikel 2 staat vervolgens:
“Some of the Service is supported by advertising revenue and may display advertisements and promotions, and you hereby agree that Instagram may place such advertising and promotions on the Service or on, about, or in conjunction with your Content. The manner, mode and extent of such advertising and promotions are subject to change without specific notice to you.”
Ofwel: Instagram mag reclame publiceren in jouw timeline, maar dus ook op, over of samen met jouw content. Denk aan banners etc.
In artikel 4 staat bovendien:
“You represent and warrant that: (i) you own the Content posted by you […] or otherwise have the right to grant the rights and licenses set forth in these Terms of Use; (ii) the posting and use of your Content […] does not violate, misappropriate or infringe on the rights of any third party, including, […] copyrights,[…] and/or other intellectual property rights; (iii) […].
Ofwel: je mag alleen content publiceren op Instagram als je zelf de rechthebbende bent van die content of wanneer je toestemming van de rechthebbende hebt om die content op Instagram te mogen publiceren. Dat geldt dus ook voor het reposten of regrammen van andermans content.
Maar in artikel 8 staat dan weer:
“You agree that Instagram is not responsible for, and does not endorse, Content posted within the Service. Instagram does not have any obligation to prescreen, monitor, edit, or remove any Content. If your Content violates these Terms of Use, you may bear legal responsibility for that Content.”
Instagram controleert dus niet of de content legaal is en hoeft content dus ook niet te wijzigen of te verwijderen. Of je nu zelf de inbreuk maakt of dat juist een ander inbreuk maakt op jouw content.
Specifiek over inbreuk op auteursrecht zeggen ze het volgende:
“Reporting Copyright and Other IP Violations
We respect other people’s rights, and expect you to do the same.
We provide you with tools to help you protect your intellectual property rights. To learn more about how to report claims of intellectual property infringement, visit: http://help.instagram.com/customer/portal/articles/270501
If you repeatedly infringe other people’s intellectual property rights, we will disable your account when appropriate.”
Vervolgens sluiten ze nog een hoop aansprakelijkheden uit. Nou, daar heb je dus helemaal niks aan. Bedankt he, Instagram.
De copyright tool
Maar goed, ze bieden wel een tool om je auteursrechten zo goed mogelijk te helpen beschermen. Laten we daar maar eens naar kijken dan. Nou, formuliertje invullen en klaar, toch? Instagram zegt nog wel dat ze liever hebben dat je het zelf op probeert te lossen met de inbreukmaker. Dat is ook niet meer dan redelijk en werkt meestal inderdaad sneller. Maar ik begrijp ook wel dat als het veel inbreuken zijn, je het liever wat efficiënter op zou lossen. Als instagram de klacht heeft ontvangen, zullen ze de content wel of niet verwijderen en verder moet je er alsnog maar met de inbreukmaker uit zien te komen. Gezelligheid. Hebben we dus nog steeds niet zoveel aan.
Notice & Takedown
Instagram heeft een aantal foto’s na de verzoeken wel verwijderd, maar er staan er ook nog steeds een aantal online, ook als profielfoto. Het notice & takedown systeem van Instagram werkt dus niet goed genoeg. De vraag is vooral of Instagram aansprakelijk is voor de geleden schade van de fotograaf, nu Instagram wel op de hoogte is van de inbreuken. In Nederland (en de EU) kunnen hosting providers, waaronder Instagram mogelijk valt, aansprakelijk zijn voor de schade als gevolg van de inbreuken, wanneer ze weten van die inbreuken.
Aansprakelijkheid hostingproviders
Het auteursrecht geeft de maker het recht om het werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Bij het opslaan van content wordt er meestal verveelvoudigd. Je maakt namelijk een kopie. Het oude bestand verwijder je meestal niet. Via Instagram wordt de content meestal ook openbaar gemaakt. Anderen kunnen het tenslotte zien, daar is de app juist voor bedoeld. Je zou er hooguit over kunnen discussiëren of iemand met maar heel weinig volgers en een slotje op zijn account, wel openbaar maakt. Maar goed, het opslaan en openbaar maken gebeurt dus via Instagram. Daarom zijn zij ook aansprakelijk wanneer die verveelvoudiging en/of openbaarmaking onrechtmatig blijkt te zijn. Ze kunnen hooguit die aansprakelijkheid voorkomen of beperken, door meteen te verwijderen zodra ze weten dat de content onrechtmatig via hun service is gepubliceerd.
De Amerikaanse wet kent op twee plaatsen een vergelijkbare regeling. De meest bekende is die van de DMCA, waar ook Instagram naar verwijst. Maar aangezien Instagram de inbreukmakende publicaties niet heeft verwijderd en er verder kennelijk ook geen actie is ondernomen of er via Instagram contact is geweest met de inbreukmakers, kan Instagram geen beroep op deze regels doen om aansprakelijkheid te voorkomen.
Inderdaad naar de rechter dus
De enige optie is daarom inderdaad om naar de rechter te stappen. Nou ja, enige, ze kan alle gebruikers nog proberen via Instagram aan te spreken, als ze zelf ook een account heeft, maar daar houdt het dan ook wel mee op. De fotografe is dus niet geheel onterecht naar de rechter gestapt. Benieuwd wat hier uit gaat volgen. Torrentfreak in de gaten houden dus.