Hoe blijf ik anoniem op Facebook?

Social Media zijn nou niet bepaald de platformen om anoniem om te blijven. Dat verstoort het sociale aspect, maar de social media kanalen maken het ook steeds lastiger om je privacy te bewaren. Facebook kondigde het al lang geleden aan, maar het gaat nu werkelijkheid worden: iedereen kan gevonden worden op zijn/haar naam.

Anonimiteit en Privacy

Voorheen was het op Facebook mogelijk de privacysettings zo in te stellen dat je niet op naam gevonden kon worden. Gooi verder alle persoonlijke informatie dicht, deel je content met niemand en zorg voor een niet al te duidelijke profielfoto en je zit wel goed. Maar dat gaat nu dus definitief veranderen.
Iedereen kan nu je naam intikken en je op die manier vinden. Tenzij je op Facebook een andere naam gebruikt natuurlijk.

Instellingen

De meeste privacy krijg je natuurlijk door je account te verwijderen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google, kun je bij Facebook je account en alle content daarvan verwijderen. Facebook zal geen back-ups behouden. Wat vrienden van jou gedeeld hebben, zal wel op hun timeline blijven staan.
Je kunt wel nog via de privacyinstellingen regelen wie jou content te zien krijgt. Ook als je dat in het verleden publiekelijk hebt gedeeld, kun je dat nu alsnog terugdraaien. Met terugwerkende kracht dus.
Daarnaast kun je aanvinken met wie jouw content gedeeld zal worden. Nog specifieker kun je dat maken door lijsten te gebruiken. Zoals de cirkels van Google+. Dat wil zeggen dat alleen de vrienden binnen die lijst kunnen zien wat jij gedeeld hebt.

Lees ook:
Google Privacy Update
Pressgram, het veilige Instagram?
Hoe voorkom ik dat Facebook eigenaar wordt van mijn foto’s?
Google Glass: Zien en Gezien Worden

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Ik heb bij het aanmaken van mijn profiel op Facebook (al enkele jaren geleden) hier al over nagedacht en niet mijn volledige voor,- en achternaam ingevoerd op Facebook.
  Mijn profielnaam bestaat dus lechts uit m’n voornaam en een verbastering van m’n achternaam.

  Het grappige is dat steeds meer mensen mij kennen als m’n Facebooknaam en me raar staan aan te kijken als ik me voorstel met m’n echte naam. Is ergens ook wel eer grappig ­čśë

  Mijn facebookprofiel is gekoppeld aan een hotmailadres waar m’n naam ook niet in voorkomt (dus geen voornaamachternaam@hotmail.com. Dit e-mailadres gebruik ik eigenlijk niet om te emailen, maar slechts voor als ik op internet ergens m’n mailadres moet intypen en ik de website verdenk van het verkopen van m’n gegevens – met spam tot gevolg) en ik probeer zo min mogelijk externe websites te koppelen aan Facebook. Als het goed is, maakt dit het voor Facebook moeilijk om mij te koppelen aan m’n echte personalia.

  De keerzijde is dat ik niet gemakkelijk vindbaar ben voor mensen die mijn volledige naam intypen, maar dat vind ik eigenlijk wel fijn. Zo houd ik controle over wie mij kunnen vinden, bovenop de controle op wie er vrienden met mij mogen worden en wat niet-vrienden mogen zien.

  Ik weet echter niet of het mogelijk is om je naam te veranderen als je al een bestaand Facebookprofiel hebt.

  • Het is sinds de vorige update van de voorwaarden zo dat je eigenlijk alleen je echte naam mag gebruiken en dus niet onder een pseudoniem Facebook mag gebruiken. Dus sssssht, niet te hard roepen dit ­čśë

   En inderdaad, dus ook geen share en like buttons op andere websites gebruiken. Niet te veel liken en ook niet te veel reageren op Facebook. Hoe minder actief je bent, hoe lastiger het is om een profiel van je te bouwen.

   Google is hier overigens nog veel erger in hoor. Dus gebruik vooral geen gmail, mail niet met mensen die hun mail wel via gmail hebben lopen, zoek niet via Google, neem geen G+ account etc. etc.

 2. Hendrik-Jan says:

  Hallo Charlotte, zeg; “juridisch advies en oploskoffie…” dat zal toch zeker wel een foutje zijn of niet?
  Op mij komt het in elk geval erg vreemd over. Je mag toch verwachten dat een beetje jurist zich verre houdt van ongeïnspireerde bagger als oploskoffie? Een fatsoenlijk espresso apparaat, dat zou je moeten hebben.

 3. esther says:

  Heb alleen mijn voornaam erop staan en niet mijn achternaam. Scheelt een hoop ongewenste aanvragen.

Speak Your Mind

*