Efficiënt werken: werk uitbesteden

Die administratie kun je best zelf doen. Of kun je het juist beter uitbesteden? Je moet grip houden op social media, maar betekent dat dat je alles zelf moet doen? Ik ben ook fotograaf, toch fotografeer ik lang niet alles zelf meer.

Is werk uitbesteden een luxe?

Een part-time office manager, een boekhouder. Ik leek het allemaal niet te kunnen betalen, maar ik had ook geen tijd meer om mijn eigen inhoudelijke werk te doen. En als je er geen geld voor hebt, dan moet je het niet doen, toch?

Maar de waarheid is natuurlijk wel dat door uit te besteden, er tijd vrij komt om juist geld te kunnen verdienen. Het is dus geen luxe, maar een noodzaak.

Tenminste, als je het juiste werk uitbesteed, dat een ander echt beter en sneller kan dan jij het kan en het jou dus echt tijd bespaart. Anders heeft het natuurlijk niet veel zin.

Prioriteiten stellen

Je moet niet alleen maar iets uitbesteden omdat je het niet leuk vindt om te doen. Je moet uitbesteden omdat het je iets oplevert.

  • Omdat iemand iets beter kan dan jij
  • Omdat een ander het sneller kan dan jij
  • Omdat het je geld bespaart of oplevert

Hoe dan ook moet het je wat opleveren.

Contracten zelf schrijven of laten doen?

Zo denk je vooraf wellicht dat je best zelf even een contract kunt opstellen. Genoeg gratis online modellen of generatoren. Dat bespaart een hoop geld. Meestal kost het wel veel tijd. Lijkt prima geregeld, je hebt hard je best gedaan en het contract ziet gewoon goed uit.

Zolang alles goed gaat, is er ook niks aan de hand (duh!). Je contract blijkt alleen toch duurkoop te zijn als het misgaat en iets niet, niet goed of niet duidelijk genoeg geregeld blijkt te zijn. Consequenties ontbreken in het contract of bepalingen blijken elkaar tegen te spreken.
Ach, wat ik al niet ben tegengekomen in de afgelopen jaren. Zoiets rechttrekken is vaak heel lastig. Elke partij heeft tenslotte een andere (gewenste) herinnering aan de bedoeling van die overeenkomst.

Bedenk goed wat er op het spel staat. Zo kun je bepalen welk contract je wel uitbesteed en welke je zelf wel kunt schrijven. Of dat je voor bepaalde soorten werkzaamheden misschien wel steeds hetzelfde model kunt gebruiken, zodat je het niet elke keer hoeft uit te besteden, maar je toch verkeerd bent van een goede basis.

Uitbesteden waar je niets van weet

Salarisadministratie. Voor het begrijpen van zo’n loonstrook moet ik toch altijd weer moeite doen. Waar staat wat, wat betekent een afkorting. Hoe werkt die rekensom. Het is nooit in een opslag duidelijk. Maar ja, het is mijn vak dan ook niet.

Toen ik medewerkers in dienst nam was dat dus ook het eerste wat ik deed: loonadministratie uitbesteden. Ik sloot een verzekering af tegen ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van de medewerkers en zorgde dat de loonadministratie gedaan werd. Nu hoef ik alleen nog maar maandelijks salarissen over te maken, loonstrookjes naar medewerkers te mailen en de Belastingdienst met een bedrag tevreden te stellen.

Het scheelt me veel tijd en ik weet tenminste zeker dat het goed gedaan wordt.

Niet uitbesteden waar je goed in bent

Bloggen, video’s maken en social media kosten me natuurlijk best wat tijd. Maar toch besteed ik juist dat niet uit.

Ik vind het veel te leuk om te doen én er hangt zó erg mijn eigen ‘stem’ en stijl aan, dat het lastig uit te besteden is.

Het is waar ik goed in ben besteed het daarom niet uit.

Nou ja, onderdelen wel. Het editten van de video’s doe ik niet zelf (brrrr, naar mijzelf kijken en luisteren, dacht het ook niet). Tegenwoordig laat ik foto’s maken voor Instagram, zodat ik wat meer foto’s kan gebruiken waarvan de kwaliteit beter is dan de gemiddelde selfie. En misschien dat ik ooit het inplannen van de meer standaard social media posts wel uit ga besteden.

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Schoenmaker hou je bij je leest! En als het kan dus uitbesteden aan de juiste professionals. Dat levert uiteindelijk op!

Speak Your Mind

*