Domeinnaamscammers, dit doe je ertegen
Wel eens zo’n telefoontje gehad, dat een domeinnaam met jouw bedrijfsnaam erin nu beschikbaar is en je de unieke kans krijgt om deze veilig te stellen voor het weer openbaar op de markt komt? Grote kans dat die domeinnaam altijd al beschikbaar is geweest. Voor domeinnamen geldt namelijk: wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Geen domeinnamenrecht
Er bestaat geen domeinnamenrecht. Als jij als eerste een domeinnaam hebt geregistreerd, dan is die domeinnaam van jou.
Toegegeven: er zijn een hoop andere wetten en regels, waardoor niet alles zomaar kan. Met een domeinnaam mag je geen inbreuk maken op een merk, bijvoorbeeld. Veel domeinnaamgeschillen gaan juist daarover.
Met enkel een handelsnaam heb je een minder sterk recht en kun je minder goed tegenhouden dat een ander jouw handelsnaam in een domeinnaam gebruikt.
LawStories in je mailbox?
Vele variaties mogelijk
De scammers proberen je te doen geloven dat jij eigenlijk recht hebt op die domeinnaam en dat anders een ander inbreuk zou maken. Maar denk eens even goed na. Op hoeveel manieren kan jouw bedrijfsnaam gespeld worden? Hoeveel domeinnaamextensies, zoals .nl, .com of .org bestaan er? Gebruik je de naam wel of niet met een streepje ertussen en ga zo maar door.
Je zou veel te veel domeinnamen moeten registreren als je echt wil voorkomen dat een ander een domeinnaam gebruikt die verwarringwekkend veel op die van jou lijkt.
Welke domeinnamen moet je registreren?
Het liefst doe je dit natuurlijk al bij het begin van het gebruiken van de bedrijfsnaam, maar misschien is het later ook nog mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de extensies die het meest logisch zijn. In welke landen wil je op korte termijn actief worden?
Natuurlijk registreer je een .nl domeinnaam als je bedrijf in Nederlands is gevestigd of wanneer je je richt op Nederland en Nederlanders. Wil je in de toekomst ook dat Belgen je kunnen vinden en wil je verwarring voorkomen, dan is het verstandig alvast de .be domeinnaam te registreren. Die kun je natuurlijk gewoon doorsturen naar de .nl versie. Heb je een stichting of een vereniging of ander maatschappelijk doel, dan is .org wellicht ook nog een verstandige keuze. Werk je juist commercieel en/of wereldwijd dan is een .com juist weer goed.
Daarnaast kun je je afvragen of je voor de zekerheid ook nog versies met bijvoorbeeld een streepje ertussen wil vastleggen. Het gaat bij deze overwegingen niet zozeer om mogelijke tikfouten, maar wel of een ander de naam zo kan gebruiken dat het er juist heel logisch uitziet en niemand doorheeft dat het niet jouw website is.
Je kunt nooit alles registeren, maar registreer dan in elk geval dat wat het meest ‘gevaarlijk’ is.