Het zijn de makkelijke blogposts, als je het mij vraagt. Blogs waarin je vertelt wat je favoriete producten zijn of welke blogposts je het beste vond afgelopen week. Het is een mooie manier van cureren. Content curatie of content curation is een manier waarmee al bestaande content, zoals blogs, verzamelt en deelt met anderen, maar er nog je eigen context aan toevoegt. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan content curation.
Deel de links, neem niet te veel over
Als je blogs van anderen wil delen, kan dat natuurlijk gemakkelijk door links te delen. Je mag in je eigen woorden de blogposts samenvatten of bijvoorbeeld je mening geven over de blogpost. Vervolgens deel je de link zodat jouw bezoekers de gehele blogpost kunnen lezen. Bij die link hoeft geen naamsvermelding te staan.
Je zou eventueel een klein beetje tekst kunnen overnemen, als dat nodig is om duidelijk te maken waar de blogpost over gaat, bijvoorbeeld. Zorg in elk geval dat er altijd voldoende van je eigen woorden omheen gebruikt worden. Gebruik de tekst die je overneemt dus als quote in je eigen stukje tekst. Volg de regels rondom het citaatrecht.
Afbeeldingen overnemen?
Het is natuurlijk erg verleidelijk om ook afbeeldingen over te nemen. Een goede afbeelding zorgt voor meer bezoekers. Als je vooral blogs deelt, zijn de afbeeldingen echter meestal niet als citaat toe te voegen. Ze zijn namelijk niet nodig voor jouw verhaal, maar dienen ter versiering. In dat geval heb je toestemming nodig om de afbeelding over te mogen nemen.
De beste manier blijft natuurlijk om zelf je afbeeldingen te zoeken of te maken.
Van de meeste bloggers mag ik gewoon beeld overnemen
Dat zijn dan heel lieve medebloggers die dat goed vinden. Zie zien dan ofwel de potentie van meer bezoekers die ze via jouw blog binnen gaan halen of ze zijn gewoon niet zo bang voor concurrentie. Je kunt er echter niet zomaar vanuit gaan dat ze het goed vinden. Bovendien kan het zo zijn dat de blogger niet de auteursrechthebbende van de foto is.
Boze brief van de fotograaf
Zo kwam ik eens een foto van mij tegen op een blog, waar ik geen toestemming voor had gegeven. De foto was bij een recensie van het Wetboek voor Bloggers gebruikt en een andere blogger vond de foto kennelijk ook wel leuk bij een blog van haar over een totaal ander onderwerp. Ik sprak haar daar op aan. Ze had de foto overgenomen van een blogger die meestal gratis stockfoto’s gebruikt. Dus ze kon het wel overnemen, dacht ze.
Nou ben ik geen boze fotograaf. Ze verving de foto snel en ik was tevreden. Maar het kan ook heel anders lopen! Je kunt, al dan niet met toestemming, foto’s van andere bloggers overnemen. Maar als zij niet de auteursrechthebbende zijn, heb je potentieel een groot probleem. Je kunt een boze brief van een fotograaf verwachten. Met een schadeclaim erbij van honderden euro’s. Als je de foto niet als citaat hebt gebruikt en er ook al geen naam bij de foto stond, heb je geen poot om op te staan. Een ‘ja maar die blogger gebruikt de foto ook’ of ‘ik heb hem overgenomen/gekregen van die ander’ doet er niet toe. Het is een verklaring voor de fout, maar geen excuus. Een foto overnemen wordt zo wel een duur grapje.
Als ik nou producten promoot? En moodboards maak?
Je doet iets positiefs, toch? Je haalt mooie afbeeldingen van webshops, blogs, magazines etcetera. Je maakt er misschien zelfs je eigen moodboard van. Bijvoorbeeld om kledingcombinaties te laten zien, om je eigen product te combineren met producten van anderen, inspiratie voor een nieuw interieur en noem het maar op. Natuurlijk plaats je een link naar de webwinkel. Je promoot de producten. Het ziet er goed uit, maar mag niet zomaar.
Op die afbeeldingen rust auteursrecht. De manier waarop je die foto’s gebruikt, is meestal geen citaat. Naamsvermelding van de fotograaf ontbreekt meestal ook. Er zijn dus twee problemen: je hebt geen toestemming van de (web)winkel of het merk en ook niet van de fotograaf.
Waarom dat een probleem is? Nou, omdat een bepaald merk misschien liever niet met jou geassocieerd wil worden. Het kan tenslotte lijken alsof je wel toestemming hebt gekregen. Of misschien ziet het er wel uit als een samenwerking. Ze kunnen jou natuurlijk niet verbieden over hun producten te schrijven en ze kunnen je ook niet verbieden om zelf foto’s te maken. Dus de enige manier om hun reputatie toch een beetje te beschermen, is door jou te verbieden de afbeeldingen te gebruiken waar zij het auteursrecht op hebben.
Vraag om toestemming of volg de regels
Steeds meer ondernemers zijn hun rechten aan het beschermen. Concurrentie ligt op de loer, reputatie is belangrijk en het is steeds lastiger om geld te verdienen met fotografie.
Zorg dus bij voorkeur dat je toestemming hebt om de afbeelding of tekst te gebruiken of zorg ervoor dat je voldoet aan de regels van het citaatrecht.