Commercieel Portretrecht voor crimineel Jeremy Meeks?

Jeremy Meeks schijnt de knapste crimineel te zijn die er rondloopt. Eh, vast zit dus. Op 19 juni publiceerde de Stockton Police Department zijn mugshot met een heel verhaal over wat er gebeurd is en wie ze waarom hebben opgepakt. De foto is meer dan 100.000 keer geliked en bijna 13.000 keer gedeeld op Facebook. Meeks heeft nu een modellencontract aangeboden gekregen.

Mugshot Jeremy Meeks
foto: Stockton Police Department

Meest knappe en populaire crimineel

Hij is geen lieverdje, zullen we maar zeggen. Al eerder veroordeeld bovendien. Meeks schijnt tot de meest gewelddadige criminelen uit zijn omgeving te behoren en werd nu ook weer opgepakt wegens onder meer bezit van een vuurwapen.
Dit keer alleen geen reactie op zijn criminele daden, maar op zijn uiterlijk. De foto ging het internet over en meerdere mensen vonden dat hij wel model kon worden.

foto: Elite Daily
foto: Elite Daily

Modellencontract

Hij zit, uiteraard, nog vast, maar heeft toch al een modellencontract aangeboden gekregen volgens TMZ. Daarmee zou hij $15.000-30.000,- per maand kunnen verdienen, las ik bij Elite Daily.
Hij wil daarom geen oranje katoenen kloffie meer aan, maar een normale outfit die beter laat zien hoe hij er uitziet. Bovendien wil hij alle camera’s uit de rechtszaal weren om zijn portret te beschermen.

Commercieel Portretrecht?

Jeremy Meeks kan dus geld gaan verdienen met zijn uiterlijk. Zou hem dit in Nederland een commercieel portretrecht geven? Het lijkt er wel op dat hij om een vergelijkbare reden de camera’s buiten de zaal wil houden.
Voor commercieel portretrecht, naar Nederlands recht, is het niet voldoende dat hij een modellencontract krijgt. Hij moet bekend genoeg worden. Dat ze bijvoorbeeld een criminele barbiepop van hem kunnen maken, met een gezicht dat precies is zoals dat van hem. Bij commercieel portretrecht is het idee dat hij ook zelf zo’n pop had kunnen laten maken en succesvol had kunnen verkopen, omdat het zijn gezicht is.
Misschien moet hij nog een klein beetje bekender worden, maar het zou mij niets verbazen als hij, als dit zo doorgaat, aanspraak kan gaan maken op commercieel portretrecht, omdat hij op een gegeven moment niet meer de knapste crimineel is, maar misschien wel een tv persoonlijkheid is geworden.

Een beetje vreemd

Wat vind jij ervan? Een crimineel die door zijn mugshot een contract aangeboden krijgt?

Lees ook:
Gordon claimt auteursrecht op zijn portretrecht
Commercieel portretrecht: Waarom Cruijff boos is, maar toch niets doet
Portretrecht verdachte: Wel een documentaire geen krantenartikel
Wat je niet te zien kreeg in PowLitie
De overval op een juwelier en het portretrecht van de verdachte

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.