Beter Bloggen door Linken en Embedden

Hoe waardevoller je blogs, hoe beter het is, toch? Daar kunnen we het wel over eens zijn denk ik. Nu kun je natuurlijk steeds zelf het wiel opnieuw proberen uit te vinden, maar dat kost veel tijd en zorgt zeker niet per definitie voor de beste en meest waardevolle content. Maar ja, content van een ander gebruiken mag weer niet (zomaar), dus je moet wel zelf content maken. Je kunt je content heel goed verrijken en waardevoller maken door gebruik te maken van links en embedding.

Beter Bloggen linken en embedden

Content Mapping

Ken je het idee van content mapping? Het idee is dat je eigenlijk maar één keer echt content maakt en deze hooguit wat aanpast voor andere kanalen en platformen, waardoor je content kunt hergebruiken. Laat ik anders even een afbeelding embedden om je het beter duidelijk te kunnen maken

Zo kun je bijvoorbeeld een video maken voor YouTube of Facebook en deze weer in een blogpost embedden. Heb je de tekst voor de video vooraf al uitgeschreven, kun je deze voor de blogpost gebruiken, of je schrijft een soort samenvatting als blogpost. Scheelt heel veel tijd.

Content van anderen embedden

Behalve je eigen video’s embedden, kun je dat ook doen met content van anderen. Je kunt gemakkelijk video’s of afbeeldingen van anderen embedden, zoals ik bijvoorbeeld hierboven met de infographic deed. Op deze manier heb ik niet uitgebreid hoeven uitleggen wat content mapping precies is, maar kon ik het wel noemen. Bij Frankwatching publiceren ze bijvoorbeeld regelmatig infographics die ze echt niet zelf gemaakt hebben. Klein beetje tekst erbij en de nieuwe blogpost is klaar! Scheelt tijd en voegt veel waarde toe.

Door te embedden kun je content van anderen gebruiken. Gratis en zonder toestemming. Sterker nog: het is veel beter dan bijvoorbeeld een afbeelding downloaden en weer op je eigen site uploaden. Downloaden en uploaden mag namelijk niet zonder toestemming, terwijl dat met embedden wel mag!

Let wel op dat je alleen content embed die legaal openbaar is gemaakt. Datzelfde geldt overigens voor het linken naar content. Daarover leg ik hieronder meer uit.

Linken naar externe content

Linken is ook een goede manier om waarde toe te voegen. Ik had bijvoorbeeld niet een hele blogpost over een infographic hier in kunnen of willen voegen, maar ik wilde wel het voorbeeld geven. Nu kon ik het in twee zinnen uitleggen en doorlinken. Linken was overigens juridisch nooit een probleem, maar dat ligt sinds Britt Dekker/Geen Stijl wel een beetje genuanceerder. (Ha! Heb je weer zo’n link.)

Linken soms illegaal

Een link is slechts een verwijzing naar waar iets staat, toch? Zoals bewegwijzering of de inhoudsopgave van een boek. Daar denkt de hoogste Europese rechter (HvJ EU) inmiddels anders over. Daar gaat het Britt Dekker arrest over. Als je de link plaatst met het door daar winst mee te maken én de link naar een illegale bron verwijs of de content waarnaar je linkt illegaal op die plek terecht is gekomen, dan mag je die link niet plaatsen. Maar hoe weet je ooit zeker dat content ergens legaal staat? Dat is ondoenlijk, toch?

De rechter heeft dit besloten, omdat GeenStijl steeds links plaatste of in comments toeliet, die naar foto’s van Britt Dekker leidde die later in de Playboy gepubliceerd zouden worden. Iedereen wist best dat die foto’s nog niet openbaar hadden mogen worden en dat alle bronnen waar die foto’s te vinden waren, niet legaal aan die foto’s waren gekomen.

Twijfel je over een bron, link er dan niet naar. Zorg vooral ook dat het een zogenaamde no follow link is, zodat je niets van de waarde van jouw website aan een andere website meegeeft. Zo’n link plaatsen is dus niet alleen juridisch gezien niet toegestaan of in elk geval risicovol, ook voor de waarde van je website is het niet altijd even goed.

Content Cureren

Natuurlijk zijn er nog andere gemakkelijke, gratis manieren om snel te kunnen bloggen en veel waarde toe te kunnen voegen. Daarover schreef ik vorige week al in het artikel over onder meer content cureren.

Nog meer weten? Lees dan Wetboek voor Bloggers

 28,25 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. Hee wat een fijne tip!

Speak Your Mind

*