Een nieuwe bedrijfsnaam kiezen: Wat je vooral niet moet doen
Je start een nieuwe onderneming, de producten of diensten veranderen waardoor je de naam wilt aanpassen, jouw onderneming gaat samen met een andere onderneming, noem het maar op. Er kunnen talloze redenen zijn waarom je op zoek bent naar een goede bedrijfsnaam. Maar er is 1 ding dat je wilt voorkomen: de verkeerde kiezen. Stel je voor, je hebt net een prachtige, originele, goede naam bedacht. Een die helemaal bij jou en je onderneming past. Misschien ook wel uitstekend is voor marketing. Je schrijft hem in bij de KvK en dat gaat goed. Je begint aan marketing en het bekend maken van je onderneming. Net als de nieuwe naam een beetje goed aan lijkt te slaan en bekend is geworden krijg je een brief. De naam maakt inbreuk op die van een ander. Schadevergoeding én weer een naamswijziging. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Hoe voorkom je dat nou?
Consequenties
Wat als je een naam gebruikt die een ander al in gebruik heeft? Of erger: waar een ander al een merkrecht op heeft?
Je zult de naam moeten veranderen en eventueel schadevergoeding moeten betalen. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar heb je er wel eens over nagedacht?
Je staat al bekend onder een naam. Er is een website, huisstijl, drukwerk etc. Dat zul je allemaal moeten wijzigen. Een nieuwe huisstijl laten maken, die huisstijl in de website zetten, nieuw drukwerk bestellen, een nieuwe domeinnaam kopen, en weer bekendheid zien te krijgen met je nieuwe naam. Ondertussen mag je de oude naam in zijn geheel niet meer gebruiken.
Een grote domper met veel consequenties. Regel het daarom vooraf goed.
LawStories in je mailbox?
Brainstormen over een naam
Het allereerste wat je gaat doen is natuurlijk brainstormen over een naam.
Verwerk je jouw voornaam of achternaam in de handelsnaam? Gaat de naam iets zeggen over wat jouw onderneming doet of juist niet?
Als je gaat brainstormen moet je natuurlijk niet te veel namen meteen al afschieten. Schrijf ze op, bewaar ze, denk er over na.
Bedenk vervolgens in welk geografisch gebied je de naam zult gebruiken. Alleen lokaal/regionaal of ook landelijk? Misschien zelfs internationaal.
Wil je daarnaast een naam die je goed kunt beschermen of vind je het ook niet erg als iemand een bedrijf met een gelijkende naam begint?
Handelsnaamrecht
Het handelsnaamrecht is uniek voor Nederland. Als jij een bepaalde naam voor jouw bedrijf actief gebruikt, is deze automatisch onder het handelsnaamrecht beschermd. Het is wel beperkt tot de branche van jouw bedrijf en het geografisch gebied waar jouw onderneming in werkzaam is. Denk bijvoorbeeld aan de bakker die meestal maar een paar straten of een enkele wijk bedient of de schilder die vanuit zijn eigen stad of dorp nog net in de omringende dorpen werkt, maar niet door heel Nederland.
Een handelsnaam mag beschrijvend zijn en mag ook je eigen naam of familienaam bevatten.
Je mag alleen niet dezelfde naam gebruiken die iemand anders in jouw branche en in hetzelfde geografische gebied al gebruikt. De KvK doet hier nauwelijks onderzoek naar. Ze kijken alleen of exact dezelfde naam voorkomt binnen het gebied waar dat KvK kantoor over gaat. Terwijl er steeds meer ondernemers zijn die landelijk werken. Bijvoorbeeld omdat het een webwinkel is die landelijk verzendt of een dienstverlener die veel via internet doet. Vaar dus niet op de KvK, maar doe zelf onderzoek.
Tik de naam en/of gedeelten van de naam die je wilt gebruiken eens in op de site van de KvK en tik hem vooral ook eens in bij Google.
Om zeker te weten dat je de naam als handelsnaam kunt gebruiken, mag het ook geen inbreuk maken op een merkrecht.
Merkrecht
Naast het handelsnaamrecht kennen we het merkenrecht. Het merkenrecht bestaat wel in meerdere landen en biedt meer bescherming dan het handelsnaamrecht. Daarom zul je altijd moeten controleren of de handelsnaam die jij wilt gebruiken niet al als merk geregistreerd staat. Maakt jouw bedrijfsnaam inbreuk op een merk, kun je daar meestal nog maar weinig tegen doen en zul jij de naam moeten wijzigen.
Natuurlijk kun je ook voor jouw onderneming een merk laten registreren. De regels zijn anders dan in het handelsnaamrecht.
Zo is een merk er altijd voor een heel land en niet een kleinere regio. Als je een merk voor Nederland wil, krijg je daar overigens gratis België en Luxemburg bij. Wil je het merk ook in andere landen gaan gebruiken kan dat ook. Er zijn goede internationale afspraken gemaakt, waardoor het relatief eenvoudig is om een merk elders te registreren. Dat kan per land, maar bijvoorbeeld ook voor de gehele EU ineens.
Een merk mag echter niet beschrijvend zijn. Een bakkerij openen en die De Bakkerij noemen zou onder het handelsnaamrecht wel kunnen, maar je kunt het niet als merk registreren. Een merk geeft bovendien meer bescherming dan een handelsnaam.
Checklist
– Ga brainstormen en schrijf alle mogelijkheden op.
– Wil je de naam potentieel als merk gebruiken? Dan mag deze niet beschrijvend zijn.
– Check de top 3 op handelsnaam en merk in de registers en op Google
– Schrijf je nieuwe naam in bij de KvK, registreer de domeinnaam.
– Laat de naam eventueel ook als merk inschrijven.
Klik hier om je naam als merk te laten registreren!
Lees ook:
– Merk, ga toch ondernemen!
– Auteursrecht of Merk
– Zaak kopen, maar een nieuwe handelsnaam moeten verzinnen?
– Handelsnaamrecht in het kort
– Verwarring door domeinnaam