Auteursrecht registreren?

“Ik heb de auteursrechten niet geregistreerd. Dat was namelijk veel te duur. Dus bedankt voor je aanbod om te helpen, maar ik kan hierdoor niets tegen de inbreuk doen.”

Hm, je auteursrecht registreren? Het aardige van het auteursrecht is nu juist dat je dat niet hoeft (en eigenlijk ook niet kunt) registreren.

auteursrecht of copyright registreren

Auteursrechten hoef je niet te registeren

Het auteursrecht ontstaat vanzelf. Belangrijk is dat er sprake is van een werk. Wat je maakt moet ‘een eigen en oorspronkelijk karakter’ hebben en ‘het stempel van de maker’ dragen. Het moet voldoende creatief zijn en mag niet te banaal en triviaal zijn.

Het is een lage drempel, maar wel een die je moet halen. Dat is alles wat nodig is om auteursrecht te krijgen op iets dat jij gemaakt hebt.

Lees ook:

Wereldwijde afspraken over auteursrecht

Over het auteursrecht bestaan mooie internationale verdragen. Landen die zich bij de verdragen aansluiten, moeten zich daar uiteraard aan houden. Daardoor is het inmiddels zo dat in erg veel landen geen registratie meer vereist is om nog auteursrecht op je werk te krijgen.

U.S. Copyright Office

In de VS bestaat nog wel een register van auteursrechtelijk beschermde werken. Bij de US Copyright Office kunnen Amerikanen ook nog steeds hun werken registreren. Het is echter geen vereiste meer om auteursrecht te krijgen op een werk. Omdat het in het verleden wel een verplichting was in de VS en omdat het register nog bestaat, denken veel mensen wel nog dat de registratie nodig is.

Een datumstempel kan handig zijn

Vroeger kon je in Nederland nog wat insturen naar de Belastingdienst en kreeg je van hen bericht van ontvangst en depot, waardoor je als het ware een datumstempel had voor je werk. Dat kan niet meer.

Vergelijkbaar en nog veel makkelijker is het i-Depot van het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Voor een paar tientjes kun je een PDF bij ze indienen dat ze 5 jaar lang bewaren. Je kunt uiteraard ook verlengen. Daarmee bewijs je niet dat je het auteursrecht hebt, maar wel op welke datum jij dat werk in handen had. Dat helpt bij het bewijsvermoeden over makerschap.

Bewaar bewijs

Zorg wel dat je altijd aantekeningen en schetsen bewaart, zodat je daarmee aan kunt tonen op welk moment je bezig bent geweest met het maken van dat werk. Bewaar ook je prototypes bijvoorbeeld. Heb je recensie-exemplaren weggegeven, bewaar daar dan ook de correspondentie van. Hoe meer je bewaart, hoe beter je kunt bewijzen dat je de maker bent.

Lees bijvoorbeeld ook de ervaring van Hanneke van Tangram Studio hierover. Juist omdat zij schetsen, correspondentie en prototypes bewaard had, kon zij haar makerschap en creatieve keuzes bewijzen.

Meer weten over auteursrecht? Volg de online cursus Praktisch Auteursrecht.

 95,00 excl. BTW

Volg de Cursus Auteursrecht


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

  1. john van rijck says:

    Interessant weer! Gaat nog vaak mis denk ik, hoeveel mensen het wel niet laten gaan omdat ze denken dat het te laat is of de rechten verlopen zijn omdat het in het ‘publieke domein’ is gekomen…zonde!

    Wat betreft het U.S. Copyright Office is het slim om je werk wel vast te leggen, want een registratie is vereist om een rechtszaak wegens auteursrechtinbreuk te starten. Dat gaat tegenwoordig bijna automatisch, want er zijn partijen die bv. voor fotografen daar handig op inspringen en alles voor je regelen, zolang ze maar een goed percentage krijgen van de uiteindelijke settlement :).

    • Het is geen vereiste om een rechtszaak te starten hoor! Gelukkig maar, want dan zouden de internationale auteursrechtelijke verdragen niets waard zijn.

      Het is in de VS wel zo dat als het werk is geregistreerd, je niet meer hoeft aan te tonen dat je het auteursrecht werkelijk hebt. Ze gaan er dan vanuit dat je het auteursrecht hebt, zonder dat je dat verder hoeft te onderbouwen. Dat is natuurlijk wel heel erg fijn, anders moet je eerst de hobbel van het auteursrecht over.

Speak Your Mind

*