Fonts. Op de meeste computers staan er al een stuk of 100 geïnstalleerd. Google stelt er nog een hoop gratis ter beschikking via Google Fonts. En op vele websites zijn duizenden fonts te krijgen. Gratis of tegen een licentievergoeding. Betalen voor een font? Ja! Want ook op fonts rust auteursrecht.
Fold It – Font van ankepanke
Auteursrecht op creatieve fonts
Hoe goed ben jij in handlettering of het bedenken en maken van mooie fonts? Precies, de meeste mensen kunnen dat helemaal niet. Natuurlijk bestaan er al vele soorten fonts en is niet alles even origineel. Maar fonts met een ‘eigen en oorspronkelijk karakter’, die dus niet een bestaand font hebben nagemaakt, zelf bedacht zijn en enigszins creatief zijn, worden door het auteursrecht beschermd. Die fonts zijn dus niet gratis, tenzij de maker van het font heeft besloten het font gratis aan te bieden, uiteraard.
Ondanks dat er misschien al veel gemaakt is, is er ook nog veel niet gemaakt. En hoe meer er gemaakt wordt, hoe meer alles op elkaar gaat lijken, dus hoe minder bescherming aan een font toekomt.
Hoe origineler een font, hoe breder de bescherming.
Licenties
Het simpele feit dat je een font ergens gratis kunt krijgen, wil nog niet zeggen dat je het voor alle soorten doeleinden mag gebruiken. Soms zijn de licenties alleen gratis voor persoonlijk gebruik en moet je betalen om het font in een logo te mogen gebruiken. Daar moet je bij de licenties dus goed op letten en kan per font verschillen!
Google Fonts
Google Fonts zijn bijvoorbeeld Open Source. Je mag de fonts op alle manieren gebruiken, zoals je maar wil. Voor persoonlijk gebruik en commercieel gebruik. Je mag de fonts zelfs aanpassen en wijzigen! Bij Google Fonts weet je zelfs wie de oorspronkelijke designer was, zodat je eventueel samen met die persoon de fonts kunt verbeteren of aanvullen.
Open Font License (OFL)
In navolging van creative commons public domain, bestaat de Open Font License. Deze fonts mogen, net als Google Fonts, op alle soorten manieren worden gebruikt. De fonts mogen ook worden aangepast en gewijzigd, zolang ze daarna maar niet dezelfde naam krijgen als de font waar het nieuwe font van is afgeleid.
Via Open Font Library kun je gratis fonts vinden met een OFL.