Auteursrecht: Copycat? Nee, hele website gekopieerd!

Het is bijna wekelijks dat ik op twitter van een blogger hoor dat de volledige website is gekopieerd. Alles erop en eraan. Inclusief auteursfoto. Hoe verzin je het? Ze zijn nog net zo snugger om de website een andere naam te geven, om de auteur een iets andere naam te geven en een eigen logo te maken, maar dat is het dan ook wel. Gelukkig bestaan deze websites niet al te lang.

Auteursrecht op Websites

Kopiëren voor de advertentie-inkomsten?

Waarom zouden mensen dit doen? Wat is het nut van een exacte kopie? Google zal je er niet geliefd om vinden, dus hoog in de zoekresultaten zal die kopie-website niet verschijnen. Gokken ze op verwarring en hopen ze daarmee bezoekers te trekken? Willen ze er adverteerders mee trekken die zich vergissen? Is er iemand die mij uit kan leggen waarom je dit in vredesnaam zou willen?
Hoe dan ook, het gebeurt.

Wat doe je tegen de kopie?

Vraag is natuurlijk vooral: wat doe je tegen de kopie?
Met een beetje geluk staan er wel contactgegevens op de website. Het is vervolgens zo eenvoudig als een e-mail sturen. Volg eventueel mijn stappenplan bij een inbreuk op auteursrecht.
Staan er geen contactgegevens op de website, zul je iets meer onderzoek moeten doen. Probeer eerst te achterhalen wie de domeinnaam heeft geregistreerd. Dat kan via een WhoIs. Met een beetje geluk staat daar de naam van de persoon die het geregistreerd heeft. Niet altijd met contactgegevens, dus daarvoor zul je nog een rondje moeten Googlen. Vergeet in zo’n mailtje vooral niet een deadline te noemen. In de meeste gevallen wordt de website snel offline gehaald, omdat ze zelf ook wel weten dat ze fout zitten.

Hosting moet meewerken

Is afgeschermd wie de domeinnaam heeft geregistreerd? Je kunt meestal wel zien bij welk bedrijf de website gehost is. Schrijf in dat geval het hostingbedrijf aan. Zij mogen immers niet faciliteren dat er content online geplaatst wordt die inbreuk maakt op rechten van een ander. Je kunt dan geen schadevergoeding vorderen, maar je kunt er in elk geval voor zorgen dat de kopie-website offline gehaald wordt. Zij moeten dat snel doen of ze moeten melden dat ze nog onderzoek willen doen.

Dagvaarden

Helpt het niet om de eigenaar van de website aan te spreken of kun je niet achterhalen wie het is? Wil de hosting provider ook de content niet blokkeren of offline halen? Dan ziet er niets anders op dan dagvaarden. Als je weet wie de website beheert of wie de eigenaar is van de website, kun je het beste meteen deze persoon dagvaarden. Als je die gegevens niet hebt, kun je ze opvragen bij de hosting provider. Wil de hosting provider de gegevens niet overdragen, dan zul je de hosting provider moeten dagvaarden om achter de gegevens te komen.

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)