Wil je de handelsnaam van een concurrent in je advertentie of reclame gebruiken? Omdat je wil laten weten dat jij beter, goedkoper of sneller bent dan een ander bedrijf? Dat is vergelijkende reclame. Dat is niet verboden, maar er zijn wel regels aan verbonden. Kijk uit voor een inbreuk op handelsnaamrecht.
Wat is vergelijkende reclame?
Vergelijkende reclame is wanneer je een concurrent of een product of dienst van de concurrent expliciet of impliciet noemt in een reclame- of marketinguiting.
Je legt dus de connectie tussen jouw bedrijf of een product of dienst die jij aanbiedt, en een ander bedrijf of product of dienst van dat bedrijf.
Wanneer mag vergelijkende reclame niet?
Vergelijkende reclame is niet toegestaan in de volgende situaties:
- Als het een misleidende handelspraktijk is, zoals misleidende reclame.
- Als daardoor verwarring ontstaat met de concurrent, bijvoorbeeld door de handelsnaam, merk of omdat mensen de producten of diensten met elkaar kunnen verwarren.
- Je daarmee de goede naam schaadt van de concurrent of je over die concurrent kleinerend uitlaat.
- Wanneer je oneerlijk voordeel trekt, omdat je gebruikmaakt van de bekendheid van de concurrent of door de onderscheidende kenmerken van het product of dienst van de concurrent.
- Wanneer je jouw product of dienst voorstelt als imitatie of namaak van dat van de concurrent.
Vergelijkende reclame mag soms juist wel
Het zou natuurlijk flauw zijn als je nooit wat over een concurrent zou mogen zeggen of jezelf nooit met de concurrent zou mogen vergelijken. Dat is dus ook niet het geval. Het gaat er alleen maar om dat je het niet op een oneerlijke manier doet.
Volgens de wet zijn de volgende manieren wel eerlijke vergelijkende reclame:
- Wanneer je dezelfde soort goederen of diensten met elkaar vergelijkt. Dus goederen of diensten die elkaar echt zouden kunnen vervangen. Hoe beter ze op elkaar lijken, hoe meer je dus ook mag met het vergelijken. En:
- Je de vergelijking maakt op een objectieve wijze. Het moet controleerbaar zijn en het moeten relevante en representatieve kenmerken zijn die je met elkaar vergelijkt. Vergelijk bijvoorbeeld de prijs, maar zeg dan niet dat de pot pindakaas van 350 gram goedkoper is dan die van een halve kilo. Dat is logisch vanwege de inhoud, maar een echte prijsvergelijking tussen twee merken is het dan niet. Nou ja, tenzij die van een halve kilo ook nog eens goedkoper is dan die van 350 gram.
- Als het gaat om producten met een zogenaamde oorsprongsbenaming, zoals champagne, mag je alleen producten met dezelfde oorsprong vergelijken. Kijk dus uit met bijvoorbeeld het vergelijken van een specifieke champagne met een prosecco.
Adverteren met de handelsnaam van een ander
Gebruik je de handelsnaam of een merk van een ander in jouw advertentie, dan is dat een vorm van vergelijkende reclame. Dat mag dus wel, als je het dan maar netjes doet.
De vraag is hier bijvoorbeeld, biedt deze adverteerder dezelfde diensten als CopyRobin? Op welke manier zijn ze een alternatief? In prijs, in kwaliteit, kunnen ze dat wel laten zien?
Er wordt hier door de concurrent een claim gemaakt dat ze beter zouden zijn dan CopyRobin, mede omdat in de tekst eronder ook nog staat dat ze het #1 copywriting bureau van Nederland zijn. Dat maakt het lastig.
De objectieve vergelijking vindt in deze advertentie in elk geval niet plaats. Daarom lijkt deze advertentie niet te mogen. Inmiddels is het bedrijf gestopt om op deze manier te adverteren.
Adverteren om over te laten stappen
Wat bijvoorbeeld weer wel mag is een handelsnaam van een ander gebruiken om in een advertentie of op een website aan te bieden dat mensen over kunnen stappen.
Door alleen maar te melden dat je over kunt stappen, wordt er nog geen mededeling gedaan dat de ene dienst of het ene bedrijf beter zou zijn dan de andere, maar alleen dat het een vergelijkbare soort dienst is. Dat is geen probleem volgens de Rechtbank Den Haag.
Handelsnaam in de zoekterm
Een handelsnaam in de zoekterm gebruiken en dus niet zozeer in de zichtbare advertentietekst mag wel. Je maakt daarmee alleen de advertentie zichtbaar als mensen de handelsnaam intikken. Vervolgens laat je vooral zien wat je zelf doet. Daardoor maak je niet de vergelijking met de ander en kan er ook geen verwarring ontstaan. Geen probleem dus!
Het bedrijf dat eerst CopyRobin nog in de advertentietekst zelf had staan, heeft daarna wel CopyRobin nog gebruikt om op gevonden te worden, maar zonder ernaar te refereren in de advertentie zelf.
Omdat ze nu simpelweg de handelsnaam niet meer als handelsnaam gebruiken én er geen sprake is van vergelijkende reclame, mag dit wel.
Als je een merk van een ander gebruikt, moet je wat voorzichtiger zijn. Een merk geeft namelijk een sterker recht. In dat geval moet alle verwarring worden voorkomen én mag er geen sprake zijn van ongerechtvaardigd voordeel trekken door het gebruik van het merk. Lees ook over het verschil tussen een handelsnaam en een merk.
-
Naam Beschermen Masterclass€ 99,00
Een handelsnaam beschermt tegen andere handelsnamen
Het handelsnaamrecht beschermt tegen verwarring met andere handelsnamen. Alleen wanneer een ander dezelfde naam voor een bedrijf gebruikt, kan er dus een beroep worden gedaan op de bescherming die het handelsnaamrecht biedt.
Het handelsnaamrecht beschermt dus niet tegen verwarring met bijvoorbeeld producten of diensten van een ander. Wordt een handelsnaam door een ander gebruikt voor iets anders dan de naam van een bedrijf, dan mag dat meestal dus gewoon. Alleen wanneer er sprake is van een misleidende handelspraktijk of ongeoorloofde vergelijkende reclame, is dat verboden.
Inbreuk gemaakt op jouw handelsnaam?
Heeft iemand inbreuk gemaakt op jouw handelsnaam, bijvoorbeeld door de ongeoorloofde vergelijkende reclame? Dan is het verstandig een aantal stappen te ondernemen:
- Verzamel bewijs. Maak bijvoorbeeld goede en duidelijke screenshots. In de screenshots hierboven zie je bijvoorbeeld dat ze zoekterm nog zichtbaar is. Dat is belangrijk!
- Bedenk je doel. Is het voldoende als er met de naam of uiting wordt gestopt of wil je meer? Bij inbreuken op een handelsnaam kan het lastig zijn om de werkelijke schade te berekenen.
- Spreek de inbreukmaker aan. Een DM via social media raad ik niet aan, omdat die verwijderd kunnen worden. Maar een e-mail is vaak goed genoeg. Gebruik hiervoor de sommatiebrief handelsnaam.
Gebruik jij een handelsnaam of merk van een ander in je marketing, of wil je dat gaan doen, en heb je daar vragen over? Of is er juist mogelijk inbreuk gemaakt op jouw handelsnaam of merk? Schroom niet en boek een Oploskoffie!