YouTuber Snapking licht fans op met 0909-nummer

090x-nummers zijn een dure grap. Die bel je niet zomaar, toch? Maar misschien wel als je jong bent en fan bent van een YouTuber. Het 0909-nummer van Snapking is uit de lucht gehaald

YouTuber Snapking lichtte zijn fans op met een 0909-nummer

€13.000 in nog geen maand

Het waren vooral minderjarige kinderen die naar het nummer van Snapking belden. Voor het 0909-nummer vroeg hij het maximale bedrag van €1,- per minuut. Probleem: dat meldde hij vooraf niet! Hij wist minderjarigen minutenlang aan de lijn te houden, terwijl ze Snapking niet eens aan de lijn kregen! In zo’n drie weken tijd verdiende Snapking hier €13.000,- mee. De ACM heeft na klachten op Twitter en via Consuwijzer het nummer uit de lucht gehaald.

Probleem: Misleiding

Een 0909-nummer moet je aanvragen bij de ACM. Zij vragen ook na waar je het precies voor wil gebruiken. Snapking heeft gezegd dat hij het nummer wil gebruiken om in contact te kunnen zijn en blijven met zijn fans. Vond de ACM prima.

YouTubers mogen wel geld verdienen door fans naar een 0909-nummer te laten bellen

Snapking heeft echter zijn fans misleid:

 • Hij heeft niet vooraf vermeld hoeveel het nummer zou kosten
 • Fans kregen hem niet te spreken
 • Eigen nummer geen optie?

  Snapking biedt bij RTL Late Night zijn excuses aan. Hij legt uit dat hij zich heeft laten adviseren om het op deze manier te doen. Alsof er geen andere opties waren. Die waren er echter wel. Hij had natuurlijk gewoon een tweede 06-nummer kunnen nemen of hij had bijvoorbeeld via Skype een nummer kunnen aanvragen. Daarnaast is er op zich niet eens iets mis met het 0909-nummer, maar wel met het feit dat hij daar €1,- per minuut voor vroeg, terwijl dat lager had kunnen zijn, als hij het niet om het geld deed. Hij spoorde mensen ook aan in de wachtrij te blijven staan – maar hij had mensen juist niet zo lang moeten laten wachten aan de telefoon. Bovendien, als je de moeite doet om een 0909-nummer aan te vragen (en daar de opstartkosten voor te betalen, toch zo’n €100,-), dan weet je ook wel dat je duidelijk moet vermelden dat het een betaald nummer is en hoeveel dat dan kost per minuut.

  ACM op YouTube

  Echt te schattig is het. Prima idee, niet helemaal lekker uitgevoerd. De ACM maakte een vlog over deze beslissing. Waarschijnlijk in de hoop daar de jonge YouTube kijkers mee te bereiken, maar zelfs ik ben na 32 seconden afgehaakt.

  Geen extra geld meer voor klantenservice

  Wel bijzonder eigenlijk, is dat sinds 1 juli dit jaar er juist geen extra vergoeding meer gevraagd mag worden voor 0900-klantenservice nummers, wanneer een klant naar dat nummer belt. Als informatienummer voor potentiële klanten mag er wel nog een extra vergoeding gevraagd worden.

  0909-nummers voor spelletjes

  Iedereen kan een 0909-nummer aanvragen. Je moet aan de ACM wel vertellen waar je het voor wil gebruiken. Bijvoorbeeld voor belspelletjes of op een andere manier om er geld mee te verdienen. 0906-nummers zijn speciaal gereserveerd voor sekslijnen. Je mag dus best geld verdienen met bellen. Het probleem met Snapking is dat hij zijn fans heeft misleid.

  Reclamecode voor betaalnummers

  Wist je dat er een speciale reclamecode is voor betaalnummers? Net zoals er een reclamecode is voor social media.

  Zo staat er bijvoorbeeld: “Het is in een reclame-uiting niet toegestaan om informatiediensten via de 0909-dienstcode aan te bieden, indien deze kunnen worden beschouwd als: […] informatiediensten waarvan het hoofddoel niet is om maatschappelijk relevante informatie te verstrekken of uit te wisselen, maar om de duur van het gesprek te verlengen”
  Verder moet het nummer en de bijbehorende kosten duidelijk vermeld worden volgens deze code. Er had dus ook een klacht ingediend kunnen worden bij de Reclame Code Commissie, maar dan zou Snapking alleen op een zwarte lijst zijn komen te staan, als hij de reclame voor zijn 0909-nummer niet zou hebben aangepast.

   27,48 excl. BTW

  Koop: Wetboek voor Bloggers


  Lees meer over Snapking en zijn 0909-nummer: RTL Nieuws / AD / De Volkskrant / NOS

  Update 25/9/2017: Slachtoffers Snapking krijgen geld terug

  Leuke dingen voor je mailbox

  About Charlotte Meindersma

  Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
  Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

  Speak Your Mind

  *