YouTube hekelt nichekanalen

Deze week ontving ik een dreigbrief van YouTube. Binnen een maand moest ik mijn abonnees bijna verdrievoudigen of ik moest het afgelopen jaar meer den 4000 kijkuren bij elkaar gesprokkeld hebben. Geen van beide is het geval. Ik ben ook nog geen jaar bezig met video’s op YouTube. Een feestje voor mijn 50 of 52e video zit er niet niet. Als beloning zal YouTube mij namelijk uit het partnerprogramma smijten.

YouTube verhoogt drempel partnerprogramma

10.000 views

Dolblij was ik toen ik eindelijk de 10.000 views aantikte. Veel mensen probeerden mij liefdevol te helpen bij het verbeteren van mijn video’s. Bijvoorbeeld door mij aan te raden voor kaarten en eindschermen te gebruiken. Top idee! Goed advies. Dus ik zoeken…

Ondanks dat anderen anders beweerden, kwam ik er toch steeds op terug dat ik 10.000 views nodig had, zodat ik YouTube partner kon worden en dan pas zou ik gebruik mogen maken van die features. Partner worden ziet er vooral op dat je ook geld kunt verdienen met je kanaal. Nu kan dat me weinig schelen, maar het kunnen linken naar een eigen website en kunnen verwijzen naar andere video’s, dat wilde ik wel heel graag.

Binnen enkele maanden had ik de 10.000 views bij elkaar en was mijn YouTube wereld (niet dé YouTube wereld, man, wat een haat en nijd) weer vredig.

Abonneren op mijn kanaal kan natuurlijk nog steeds: Charlotte’s Law

YouTube: Jij stelt niks voor en maakt YouTube kapot!

Toen opeens die e-mail deze week. Van YouTube. Grote YouTubers hadden gevraagd om de grenzen op te hogen. Ze hebben last van de kleine YouTubers die wel geld willen verdienen met hun content, maar daar eigenlijk te klein voor zijn. Of zoiets. En het zorgt voor te veel spankanalen. En de adverteerders moeten kunnen kiezen voor goede content. Goede content heb je natuurlijk alleen maar als je ook veel abonnees en veel kijkuren hebt. Toch? Of bedoelen ze eigenlijk gewoon dat het bereik groot moet zijn? Voor AdSense is het natuurlijk nog steeds ‘massa=kassa’. Dus die nichevideo’s, dat kan nooit goede content zijn.

Geen geld verdienen via YouTube

De e-mail van YouTube klinkt alsof alleen verandert dat je geen geld meer kunt verdienen met je kanaal als je niet voldoende abonnees en kijkuren hebt. Maar dat is niet waar.
Als je geen partner meer bent, kun je inderdaad geen geld meer verdienen aan YouTube zelf. Maar aan dat partnerschap hangen ook die andere functies vast. Die verdwijnen dan dus ook. Dat vertelden ze er even niet bij. En de media trouwens ook niet.

Zie bijvoorbeeld de berichten bij de NOS / Tweakers / de Volkskrant / Bright

Geen kaarten en eindschermen meer

In de blogpost van YouTube over deze drempelverhoging, staat niets over het verdwijnen van de functies zoals kaarten en eindschermen, als je niet aan de nieuwe vereisten voldoet.

De pagina met informatie over het Partnerprogramma windt er echter geen doekjes om. Heb je geen 1000 abonnees én 4000 kijkuren in het afgelopen jaar, dan krijg je dus ook de functies kaarten en eindschermen niet meer.

Geen ruimte meer voor nichevideo’s

YouTube wil natuurlijk de beste content laten zien en die content de ruimte geven. Begrijpelijk. Het probleem is alleen dat ze nu de kwaliteit van de content baseren op het bereik en de populariteit van de content. Op zich kan ik er nog in komen dat je denkt dat content die veel bekeken wordt wel goed moet zijn. Waarom wordt het anders zoveel bekeken? Het wil alleen nog niet zeggen dat goede content automatisch ook veel bekeken zal worden. Goede content hoeft immers nog niet populair te zijn.

Niche content is alleen interessant voor een niche. Dus voor een kleine groep mensen. Zij zullen het heel interessant vinden en trouw volgen. Goede content, zonder groot bereik. Misschien zou de content wel populair kunnen worden en veel mensen kunnen bereiken, maar dat houdt YouTube door de nieuwe maatregelen juist tegen. Er mag niet meer naar eigen, oude video’s gelinkt worden, als je niet al groot bent.

Maar zijn het niet juist de kleinere kanalen die het nog nodig hebben dat ze zichzelf kunnen promoten? Zijn het niet juist de grotere kanalen die dat al niet eens meer nodig hebben, omdat ze toch al populair genoeg zijn.

Ik blijf YouTube gewoon nog gebruiken

Natuurlijk blijf ik wel gewoon video’s maken voor YouTube. Het kreng is van Google en het is een grote zoekmachine. Dus als mensen maar op de juiste manier zoeken, komen ze me er toch tegen. En ik kan er lekker gratis mijn video’s hosten om ze vervolgens in mijn website te embedden en te kunnen delen op LinkedIn zolang ik daar nog niet direct video’s mag uploaden.

 27,48 excl. BTW

Koop: Wetboek voor Bloggers


Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Wat stom van Youtube. Hoever ben je met die uren? Want anders gewoon volgers gaan sprokkelen 🙂

  • 363 abonnees, dus dat moet ik bijna verdrievoudigen, sowieso.
   In 2017 had ik in totaal 40.278 kijkminuten. Dat is 671,3 uur.
   Dus al zou ik de abonnees halen, dan haal ik het komende jaar nog niet voldoende uren om de status te behouden.

  • YouTube doet nu dus feitelijk niets anders dan de commerciële zenders doen. Veel meuk waar je niet teveel over hoeft na te denken. Programma’s (kanalen) met steeds dezelfde personen die zelf niet zoveel inhoud hebben en vooral bezig zijn zichzelf te verheerlijken. De Gordons, de Molletjes en Jolingetjes zeg maar. De grote groep vindt dat leuk en daar is reclame interssant, daar kun je verdienen.
   Kijkt men niet dan wordt er niet bediend en moet je van de buis…

   Bij YouTube mag je je kunsten dan nog laten zien zonder er wat aan over te houden, dat is nog het enige voordeel.

   • Kijkcijfers regeren. En iedereen maar doen alsof YouTube zo disruptief is.

    Ik zal ook echt wel gebruik blijven maken van YouTube, al is het maar vanwege de kans bij zoekopdrachten toch nog gevonden te worden. Ik hoef niet eens direct aan YT geld te verdienen, maar vind het wel jammer dat het gebruik van kaarten en eindschermen aan het verdienen vast zit. Dat lijkt mij onnodig.

    • Het idee zal zijn dat je ‘een gegeven paard niet in de bek mag kijken’ of ‘verschil moet er zijn’. Zelf heb ik nog nooit wat op YT geplaatst en ik kom er zelden. Ik hoop dat je, ondanks de inperkingen, kunt blijven plaatsen wat je kwijt wilt!

 2. Ik blijf gewoon video’s maken over het schrijven van boeken, maar ik word zo wel minder enthousiast over YouTube.

 3. Youtube volgt gewoon de andere ‘spelers’ in het veld. Niet alleen Youtube laat blijken dat ‘kleine’ kanalen onbelangrijk zijn, ook Instagram heeft daar een handje van. In mijn geval (blogger) zou ik het superfijn vinden om vanuit Stories een link toe te kunnen voegen. Maar dit mag je alleen als je > 10.000 volgers hebt. Ik heb best een leuk kanaal, maar for some reason, lijkt het wel of ik niet boven de 850 uit kan groeien. En zo zijn er meerdere dingetjes die deze kanalen leuk maken voor iedereen, maar de ‘kleintjes’ worden hierin kort gehouden. Pretty frustrating als je het mij vraagt. Want kleine spelers willen ook groeien en met behulp van sommige tools, kan je meer bereik creëren. Heel flauw, zeker nu Youtube hier ook aan toegeeft.

  • Helemaal mee eens!

   Voor Insta Stories is het voor mijn gevoel wel een beetje anders, omdat deze drempel er al bij de invoering van de feature was. Die hebben ze niet opeens gewijzigd met een smoesje er omheen. YouTube doet net alsof ze hiermee spam tegenhouden, maar dat is natuurlijk niet zo.

   Ben wel zeker met je eens dat het frustrerend is hoor! Ik had op mijn Instagramfeed graag andere foto’s gepost, maar doe het nu veel via portretten, met inhoudelijke tekst, om het zo toch te kunnen laten groeien, maar of ik ooit die 10.000 ga halen…. zeker met dat steeds meer wijzigende algoritme zal dat lastig zijn.

 4. Erg herkenbaar je frustratie!
  Ik ben ook van slag sinds de mail van YouTube deze week.
  mijn kinderen (1, 4 en 7) kijken vooral meuk op YouTube zoals het uitpakken van surprise eieren… belachelijk!!! Daar wilde ik iets beters tegenover zetten. ik ben gaan voorlezen op YouTube.
  Ape trots dat ik al 3 filmpjes boven de 10.000 views heb. Ik verdiende er ondertussen net een paar x achter elkaar zo’n €20 euro zakgeld p maand mee. Leuk!!! En net Mn eerste “salaris” van Google ontvangen na de €70 euro gepasseerd te zijn. Ik ging goed! Dacht ik…. 1000 abonnees ipv wel? 4000minuten kijktips p jaar? Oei… ik heb ineens weer een lange weg te gaan. Kan voor mijn gevoel weer helemaal onderaan beginnen…en idd. Populair is niet hetzelfde als kwaliteit; kijk maar naar de surprise ei filmpjes… ik voel mij machteloos en probeer toch tegen de stroom in te blijven zwemmen. Mijn missie volbrengen.

 5. ja gaat hartstikke leuk. ik heb eens een voorbeeld filmpje gemaild naar de uitgever ik of dit op youtube mocht zetten. zij hebben mij wat spelregels gegeven. (bijv. niet hele boek voirlezen, gedeeltes mag wel, duidelijk oproepen tot kopen.) hier hou ik mij aan. ik mail hen altijd een link naar het resultaat. en stuur mail bij mijlpalen. zoals over de 10.000 views. van beide kanten enthousiast. mijn kanaal doet het beter dan hun eigen. 😉

 6. Albrecht Debruyne says

  Men moet nu op je YouTube video’s minstens 1000 abonnees hebben en deze moeten minstens 4000 kijkuren worden bekeken binnen de 12 maanden vooraleer men betaald word. Dus, als men 200 video’s plaatst op YouTube en men bekijkt deze, heeft men dan niet het voordeel dat er veel meer kans is dat men 4000 kijkuren krijgt dan iemand die maar 100 video’s op YouTube plaatst?Men kan dan ook eventueel 400 video’s plaatsen voor 1000 abonnees te bekomen en 4000 kijkuren te kunnen verkrijgen binnen de 12 maanden
  Ik bedoel dat iedere video dezelfde kijktijd heeft, bijvoorbeeld 3 minuten.
  Is vind dat oneerlijk en onrechtvaardig.
  Want de kleine YouTubers (dus deze met een klein aantal video’s)zijn dus het grote slachtoffer geworden omdat hun video’s veel meer moeten worden bekeken om 4000kijkuren te kunnen behalen.

Speak Your Mind

*