Wetboek voor Bloggers: Een bloggende bankier?

Wetboek voor Bloggers is een boek over de regels die bij het bloggen horen, maar waarin ook veel tips & trucs worden gedeeld en je veel informatie kunt vinden om je blog te laten groeien. We onderwierpen 21 experts en ervaringsdeskundigen aan een vragenvuur. Vandaag was Floris Mein aan de beurt. Floris is ‘banker by day, blogger by night’, daarnaast beginnend stand-up comedian en vaste columnist bij Taalvoutjes. Dat is nogal wat.

De Bloggende Bankier - De bloggende B
Ontworpen door De Blinde Ontwerper. Ze passen wel bij elkaar, denk ik.

Een mannelijke blogger, eindelijk!

De Bloggende Bankier
“Het blogwereldje wordt inderdaad gedomineerd door dames! Zelf schrijf ik geen productrecensies en dergelijke maar schrijf ik over alledaagse zaken. Daar ben ik in januari/februari van dit jaar mee gestart. Het is dus nog vrij vers allemaal! Vrienden die ik via Facebook ken en mijn stukken lazen zeiden dat ik daar iets mee zou moeten doen. In feite hebben zij me aangemoedigd het schrijven naar een hoger niveau te tillen.”

Je blogt helemaal niet over banken!

“Het ging me om de alliteratie. Mensen kennen me als bankier, toen ik daarnaast ging bloggen kwam die stijlfiguur al snel ter sprake. Ondanks die naam heeft mijn blog 0,0 raakvlak met de financiële wereld want ik schrijf inderdaad niet over de ins and outs van de sector waarin ik werkzaam ben.”

De technische kant van het bloggen: regel je alles zelf of geef je het uit handen?

“Eerder deed ik alles zelf, maar sinds een paar weken geef ik wat technische zaken uit handen. Naast dat ik een fulltime baan heb probeer ik namelijk sinds kort voet aan de grond te krijgen in de stand-up comedy scene. Daar gaat al met al aardig wat tijd in zitten. Daarom liet ik onlangs bijvoorbeeld playlists maken voor mijn aankomende optredens, zelf krijg ik dat niet zo mooi voor elkaar!”

Is bloggen op Facebook wel echt bloggen?

“Nou, ik zie mezelf meer als columnist dan als blogger. Bij bloggen denk ik aan berichten met een boodschap als ‘oei kijk ik heb een nieuwe lipstick, kijk hoe mooi hij bij mijn jas past’ en ‘deze films moet je zien op de regenachtige zondagmiddag’. Er was destijds geen passende alliteratie voor columnist, dus daarom werd het maar Bloggende Bankier.”

Taalregels, niet onbelangrijk voor jou. Wat vind je van de juridische regels omtrent het schrijven?

“Daar heb ik minder feeling mee, maar die zijn net zo goed belangrijk. Het is erg vervelend als mensen tekst jatten. Het komt weleens voor dat ik stukken tekst voorbij zie komen die verdacht veel op de mijne lijken of zelfs de mijne zijn. Daarop reageer ik dan met een jolige comment. Ik heb geen zin in juridisch getouwtrek over een blog want: het is maar een blog.
Wat betreft afbeeldingen bij mijn schrijfsels ben ik weleens teruggevallen op Google afbeeldingen, ook al kon ik de maker van de foto niet vinden.”

Jij vindt “Ik ga stuk” uiterst vervelend, zeg je. Hou op met me!

“Wat mij stoort is als mensen ‘HA HA LOL LOL’ schrijven terwijl ze met een stoïcijns gezicht achter hun pc zitten. ‘Draag me weg’ is nog zo’n uitspraak. In een real life gesprek storen dit soort dingen me niet, maar emotieloos een bericht vol emotie achterlaten vind ik het wat tegenstrijdig. Natuurlijk vergroot ik mijn mening daarover wel een beetje uit wanneer ik over zoiets tweet. Het is daar net zoals in de comedy wereld: je vergroot dingen uit en gaat daarop door.”

Zou je zeggen dat je een karikatuur van jezelf neerzet?

“Facebook gebruik ik om te klieren, te gallen en grapjes uit te testen, ik maak het nooit heel persoonlijk. Ik ben in het echt waarschijnlijk anders dan mensen naar aanleiding van mijn blog denken. Eigenlijk ben ik gewoon maar een gevoelige jongen, maar niet op Facebook.”

Heb je die Ikea bonnen al ingewisseld? Moeten we eigenlijk wel geloven wat jij blogt?

“Het zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen thema’s, al lopen waarheid en fictie wel door elkaar heen. Maar er zit steeds een kern van waarheid in.
Er zijn geen specifieke thema’s die ik vermijd, maar ik onthoud wel dat alles wat online gaat vereeuwigd wordt. Bovendien zal je geen melancholische, persoonlijke zaken op mijn blog terugvinden. Er is tijd en plek voor alles, maar ik geloof niet dat Facebook de plek is om heel zwaarmoedige persoonlijke zaken te delen.”

Hoe staat het met je Tinder dates? Is er, door die post daarover, een teruggang in je matches?

“Haha, dat viel wel mee. Maar toegegeven, ik vond het best spannend om dat bericht te posten! Maar er volgden zowaar berichten in de trant van ‘waarom zijn wij elkaar nog niet tegengekomen op Tinder?’ Inmiddels ben ik sinds augustus onder de pannen, haar ben ik via Tinder tegengekomen.”

Too bad, geen smeuïge Tinderdate verslaggevingen meer dus.
Is er dan nog iets wat je bloggend Nederland wilt meegeven?

“Jawel, stop met die idiote lijstjes!”

Lijstjes?

“Ja, zoals ‘5 films die je moet kijken op een regenachtige zondagmiddag’ of, ’10 accessoires om je outfit op te fleuren’. Daar zijn al hele sites mee volgeschreven en ik vraag me af of iemand er ooit iets aan heeft. Dus: kom met iets nieuws!”

Dankjewel Floris voor het gezellige onderonsje!

 27,48

Wetboek voor Bloggers


Nog één lijstje dan. Interviews met andere bloggers.
Judge Joyce over bloggen op Twitter
Meester Leonie over bloggen op Facebook
Culy’s Monique van Loon over omgaan met Auteursrecht

Over Yvette Franken

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)