Weekend Bites: Thuiskopie 30% verlaagd en haatzaaierij toegestaan?

Weekend Bites zijn uw wekelijkse korte berichten over het intellectuele eigendom en andere rechten van alle dag. Nou ja, alle dag. Zo gewoon zijn ze niet altijd. Leuk en kort wel. Dit keer over de verlaagde thuiskopieheffing, een wetsvoorstel om aanzetten tot haat en discriminatie mogelijk te maken, Google die de strijd tegen inbreuken op auteursrechten weer aangaat en boetes voor Uber. Uw juridische weekend bites van deze week.

weekend bites

Thuiskopieheffing met 30% verlaagd

Nu we niet meer uit illegale bron mogen downloaden, hoeven we voor zulke downloads natuurlijk ook niet meer te betalen. De thuiskopieheffing gaat daarom 30% omlaag.
Lees er meer over in het persbericht.

Binnenkort groepsbeledigingen en aanzetten tot haat toegestaan?

Het voormalig PVV kamerlid Joram van Klaveren, heeft een wetsvoorstel ingediend om onder meer groepsbelediging en aanzetten tot haat en aanzetten tot discriminatie uit het Wetboek van Strafrecht te verwijderen. Het zou de vrijheid van meningsuiting te veel beperken:

Eén van de doelen van de vrijheid van meningsuiting is het bevorderen en openhouden van het maatschappelijke debat. Deze ambitie wordt treffend tot uitdrukking gebracht in het motto «Laten wij waken over de vrijheid van het spreken», het opschrift van het graf van Pim Fortuyn.6 De inhoud en de aard van die uitlatingen doen daarbij niet ter zake. Om met George Orwell te spreken: «If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear».7 Dat recht op deelname aan het maatschappelijk debat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld politici of andere opiniemakers, maar voor alle burgers. Iedereen dient zonder vrees voor vervolging zijn (politieke) mening te kunnen uiten.

Bovenstaand citaat komt uit de memorie van toelichting. Bekijk eventueel ook het wetsvoorstel.

De grootste grap is natuurlijk, dat je je mening mag uiten en er een bepaalde mening op na mag houden, dat je deze, nu, echter op zo’n manier moet uiten, dat het niet beledigend is of aanzet tot haat en discriminatie etc. Het gaat meestal niet eens zozeer om de inhoud, maar om hoe deze inhoud wordt gebracht. Mij lijkt, en anders hoop ik het van harte, dat dit voorstel het niet zal halen.

Google vecht weer tegen auteursrechtschendingen

Google heeft eindelijk weer voor een nieuwe Pirate Update gezorgd. Daarmee gaat Google weer beter filteren welke websites inbreuk maken op auteursrecht. Deze websites zullen door Google bestraft worden en daardoor minder goed zichtbaar zijn in de zoekresultaten.
Lees hierover meer bij Search Engine Land.

Uber krijgt boete in Frankrijk

Uber krijgt in Frankrijk een boete en is ook in Nederland in een juridische strijd verwikkeld. Uber is de alternatieve dienst voor taxi’s. Om een taxi-dienst commercieel aan te bieden, heb je een vergunning nodig. Uber vegt dit aan en betaalt de boetes die de (taxi)chauffeurs krijgen, omdat zij hun diensten via Uber aanbieden.
Lees meer bij de NOS.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*