Weekend Bites: recht op 'Oh', geen tassen bij Kensington Palace en hoe mannen kunst bekijken

Weekend Bites zijn uw wekelijkse korte berichten over het intellectuele eigendom van alle dag. Nou ja, alle dag. Zo gewoon zijn ze niet altijd. Leuk en kort wel. Dit keer over ‘Oh’, Mulberry Kensington tas, kunst en advocaat Hiddema. Uw juridische weekend bites van deze week.

Mulberry mocht geen foto’s maken bij Kensington Palace

Mulberry Kensington Bag bij Kensington Palace
Mulberry, een van de favoriete merken van prinses Kate, heeft voor de herfstcollectie een Kensington tas gemaakt. Leuke naam. Nog leuker natuurlijk, om voor deze tas foto’s te maken bij Kensington Palace. Hetzelfde paleis waar destijds de bloemen voor prinses Diana lagen. Het koninklijk huis was daarom niet zo blij met deze commerciële foto’s. Van een rechtszaak kwam het niet. Mulberry bood excuses aan verwijderde de foto’s van Twitter.
Lees het hele verhaal in The Telegraph.

Mannen beoordelen kunst anders dan vrouwen

Mannen vinden het verhaal achter kunst belangrijker, terwijl vrouwen het kunstwerk zelf juist bekijken. Interessant onderzoek, op meerdere vlakken. Zou het uit maken of je een vrouwelijke of mannelijke rechter treft bij inbreukzaken? Officieel natuurlijk niet, maar onbewust kan het misschien toch verschil uitmaken.
Lees er meer over op Nu.nl

Advocaat Hiddema gaat naar de rechter om cartoon

Hiddema is niet zo blij met een cartoon van cartoonist Oppenheimer. Eerder hadden Hiddema en Oppneheimer al mot over een andere cartoon, maar trok Hiddema zijn dreigement weer in, omdat hij het ‘te mistroostig’ vond de zaak voort te zetten. Benieuwd of Hiddema ditmaal wel woord houdt.
Lees meer op Advocatie

Jay-Z eist recht op woord ‘Oh’

In Nederland is auteursrecht niet mogelijk op al te banaal en triviale werken. Het woord ‘Oh’, zou zo banaal en triviaal zijn. Als merk zou het ook lastig worden, omdat je dan het woord niet meer zou mogen gebruiken, terwijl het ook een gewoon woord is.
Jay-Z gaat hierom toch naar de rechter in New York.
Lees wat Bas Kist hierover geschreven heeft in NRC.

Wie heeft het recht op de beeltenis van Marilyn Monroe

Het bedrijf ‘Virtual Marilyn’ zegt alle rechten te hebben op het karakter Marilyn Monroe en vind dat de familie van Marilyn het bedrijf in de weg zit.
Lees er meer over bij Hollywood Reporter.

CATEGORIE:

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)