Wat is de wettelijke betalingstermijn?
Er is geen wettelijke betalingstermijn. Er zijn wel regels over de maximale betalingstermijnen tussen bedrijven onderling en betalingstermijnen door de overheid aan bedrijven. Ook zijn er regels over het versturen van herinneringen en rekenen van rente en incassokosten aan consumenten.
Betalingstermijn overeenkomen
Er bestaat geen wettelijke betalingstermijn. Het uitgangspunt is juist dat je zelf een betalingstermijn overeenkomt. Dat doe je altijd vooraf. Pas op de factuur een termijn vermelden, is geen overeenkomst. Die termijn kun je dus niet handhaven, als je niet eerder ook al een termijn hebt afgesproken.
Een betalingstermijn spreek je vooraf af, bijvoorbeeld door het in je offerte te vermelden of door er een regeling over op te nemen in je algemene voorwaarden.
LawStories in je mailbox?
Geen afspraak, dan 30 dagen betalingstermijn
Heb je geen betalingstermijn vooraf afgesproken? Dan geldt een betalingstermijn van 30 dagen. Wordt er niet binnen deze termijn betaald, dan mag je (wettelijke of overeengekomen) rente rekenen.
Langere betalingstermijn
Een betalingstermijn van meer dan 30 dagen overeenkomen, mag niet zomaar.
Een termijn tussen de 30 en 60 dagen afspreken, mag alleen als:
- er objectieve redenen zijn om dat te doen
- afhankelijk van de aard van de prestatie (het soort geleverde dienst of product)
- er rekening wordt gehouden met elke aanmerkelijke afwijking van de goede handelspraktijk
- de termijn niet kennelijk onbillijk is.
Dezelfde regeling geldt voor een betalingstermijn langer dan 60 dagen. In beide gevallen geldt dat die termijn uitdrukkelijk overeengekomen moet zijn.
Grote bedrijven mogen aan eenmanszaken, VOF’s en kleine BV’s geen betalingstermijn van langer dan 60 dagen overeenkomen. Er is al een wetsvoorstel gedaan om die termijn te verkorten naar niet langer dan 30 dagen.
De schuldeiser moet een kleiner bedrijf zijn volgens tenminste twee van de drie volgende criteria en de betalende partij (schuldenaar) moet dan juist groter zijn dan:
- 250 of meer personeelsleden
- €20 miljoen aan activa op de balans
- €40 miljoen omzet per jaar, in afgelopen twee boekjaren
Betalingstermijn consumenten
Bovenstaande termijnen gelden als afspraken tussen bedrijven. De overheid moet altijd binnen 30 dagen betalen. Er is in de wet niets geregeld als betalingstermijn voor consumenten.
Het uitgangspunt is altijd ‘gelijk oversteken’. Net zoals je in de supermarkt betaalt, net voor of na je de producten inpakt en ermee de winkel uitloopt.
Het grootste verschil met consumenten is vooral, dat als je een betalingstermijn hebt afgesproken die ze niet nakomen, je altijd eerst een zogenaamde ’14-dagenbrief’ moet sturen. Ofwel: een betalingsherinnering waarin ze de mogelijkheid krijgen alsnog binnen 14 dagen te betalen, zonder dat je rente of incassokosten mag rekenen.
Volg de Law Talk Masterclass Wanbetalers
Video, audio en e-book waarmee je wanbetalers aanpakt