Ondernemen kan niet meer zonder internet. Elke onderneming heeft wel een website. En om goed gevonden te kunnen worden zorg je voor een goed domeinnaam of URL. Soms zul je als domeinnaam dezelfde naam willen registreren als je handelsnaam, maar het kan ook zijn dat je juist graag een andere naam kiest, omdat dit beter scoort in Google. Of je neemt ze allemaal en laat sommige URL’s doorsturen naar de hoofdwebsite. Hoever mag je gaan in het gebruik van merknamen en wanneer kun je iets doen tegen iemand die jouw handelsnaam in een domeinnaam gebruikt?
Domeinnamen
Er bestaat (nog) geen domeinnaamrecht in Nederland. Problemen met domeinnamen spelen vooral op bij botsingen met handelsnamen en merknamen. Of wanneer de naam van een bekende persoonlijkheid als domeinnaam wordt gebruikt.
Problemen met domeinnamen kunnen daarom op verschillende manieren worden opgelost. Voor internationale geschillen zijn er vooralsnog wel een aantal afspraken gemaakt, maar dit is nog niet zo hard als bijvoorbeeld een internationaal verdrag.
Handelsnamen
Het handelsnaamrecht is een Nederlandse uitvinding. Binnen een bepaald geografisch gebied en specifieke branche kun je een unieke handelsnaam gebruiken, zonder dat iemand anders binnen datzelfde gebied en dezelfde branche een soortgelijke naam mag gebruiken. Daar hoef je niets specifieks voor te doen, zolang je de naam maar actief naar buiten toe gebruikt. Inschrijven bij de KvK is wel verstandig om te voorkomen dat nieuwe spelers op de markt per ongeluk jouw handelsnaam gaan gebruiken.
Iemand die jouw handelsnaam als domeinnaam zal registreren, om daarmee binnen dezelfde branche te kunnen opereren, zal wel eens inbreuk kunnen maken op jouw handelsnaamrecht. Tenzij jouw handelsnaam te omschrijvend is. Ook als er alleen sprake is van doorlinken. Van belang is of de domeinnaam en de inhoud van de site verwarring wekt bij het publiek. Denken ze wellicht bij jouw onderneming uitgekomen te zijn, terwijl ze in werkelijkheid met een andere onderneming van doen hebben?
Andersom geldt dus ook dat jij niet zomaar een domeinnaam mag gebruiken om meer klanten te trekken, terwijl die bezoekers denken ergens anders terecht te zijn gekomen.
Merken
Merken beschermen meer dan handelsnamen. Bovendien is een Nederlands merk altijd meteen een Benelux merk en beschermt dus ook in België en Luxemburg. Beschrijvende merken bestaan in principe niet. Merken beschermen meer in zijn algemeenheid tegen verwarring. De houder van een merk kan optreden tegen het commerciële gebruik van zijn merk. Als je de merknaam of een sterk op het merk gelijkende naam in een domeinnaam verwerkt, om zo meer klanten naar de website te trekken, dan is dat commercieel gebruik van het merk en dat mag niet.
Maak jij gebruik van de handelsnaam of merknaam van een goedlopend bedrijf om meer bezoekers naar jouw website te trekken?
Lees ook:
– Auteursrecht, portretrecht en openbaar maken door een hyperlink
– Eerlijke blog of reclame? Over betaalde reviews en advertorials.
– Smart & Sexy, van Lisa of van Samsung? Over ideeën, pitches en het merkenrecht.