TFP shoot: wat zijn de afspraken
TFP staat voor Time for Print of Time for Portfolio. Het betekent dat zowel fotograaf als model gratis werken en de foto’s vervolgens voor hun portfolio mogen gebruiken. Klinkt duidelijk, toch? Helaas ontstaan hierover nog vaak meningsverschillen en misverstanden. Geen nood, ik ga je uitleggen hoe je dat kunt doen.
Wat is TFP?
TFP betekent Time for Print. Een tijd lang is ook nog wel de afkorting TFCD gebruikt, omdat het model de foto’s niet in print kreeg, maar digitaal op CD. Toch blijft onduidelijk wat de fotograaf met de foto’s mag en wat het model ermee mag.
Vroeger had een model een portfolioboek met prints waarmee hij/zij langs de modellenbureaus ging. Er gebeurde dus weinig met die foto’s. Dat maakte het eenvoudig.
Met internet is het idee van een portfolio ook veranderd. Geen boek met prints meer. Een website. Maar wat dacht je van social media? Het is geen kwestie meer van de modellenbureau’s langs lopen met je boek. Een model moet zich ook profileren via, bijvoorbeeld, Instagram.
Terwijl een model de foto’s op een website en social media ook als portfolio ziet, ziet een fotograaf het publiceren van de foto’s, met name op social media, niet als portfolio. Bovendien willen de modellenbureau’s graag de foto’s gebruiken die het model al heeft, totdat er nieuwe foto’s zijn gemaakt. Valt dat dan ook onder portfolio?
LawStories in je mailbox?
Afspraken maken
TFP shoots en de afspraken die daarbij horen, zijn dus geen vast gegeven.
Het is daarom erg belangrijk om goede afspraken te maken. Wat mag het model met de foto’s doen?
Zeker wanneer de foto’s naar een platform geupload worden, kun je er niet onderuit met de voorwaarden en de licentie van dat platform akkoord te gaan. Dat is dus een veel ruimere licentie dan als het een licentie zou zijn voor print en eigen portfolio.
Als een modellenbureau het mag gebruiken, is dat misschien óók wel het portfolio van het model, maar er wordt tegelijkertijd een sublicentie verleend aan het bureau.
Fotograaf is auteursrechthebbende
De fotograaf is de auteursrechthebbende van de foto. Het model heeft alleen met toestemming meegewerkt en is geen opdrachtgever. Dat betekent dat de fotograaf erg veel met de foto’s mag doen, zonder dat daar extra toestemming van het model voor nodig is.
De geportretteerde mag daarom eigenlijk weinig doen met de foto’s, zonder toestemming van de fotograaf. Aan de andere kant kan de geportretteerde zich alleen tegen gebruik door de fotograaf verzetten, als de geportretteerde daar een redelijk belang bij heeft. Daar is eerst een belangenafweging tussen de belangen van de fotograaf en dat van het model voor nodig.
Bedoeling van partijen
Bij een TFP shoot is er natuurlijk niet helemaal niks afgesproken. Er is in elk geval een TFP afgesproken. Dus het model moet de foto’s op de een of andere manier tenminste voor zijn/haar portfolio mogen gebruiken.
In elk geval hebben beide partijen dus al het recht om de foto’s te gebruiken zoals dat minimaal de afspraken geweest moeten zijn. Als er dus geen duidelijke afspraken zijn gemaakt, dan gaat het om wat de bedoeling van partijen was. Wat staat er misschien niet op papier, maar mochten de fotograaf en het model onderling toch van elkaar verwachten door de omstandigheden die er waren.
Hulp nodig bij het maken van afspraken? Dat kan al met een quizclaim of model release form!