Schenken van 61 biertjes kost ondernemer €1200,-

Het had een gezellig bruiloftsdiner voor 214 gasten moeten worden. Alcoholvrij. Terrasstoelen met vogelpoep, banken aan tafel en alcoholvrij bier gooide roet in het eten. Het bruidspaar meldde dat pas achteraf, heeft het restant van de factuur (€ 3.445,76) niet betaald en wil zelfs de volledige factuur van €16.000,- niet betalen en gaat naar de rechter voor de ontbinding van de overeenkomst.

Overeenkomst alcoholvrij bier tekortkoming

Voor €16.000,- de fout in?

Het is natuurlijk goed zuur als je als ondernemer een dag of in elk geval een avond hard hebt gewerkt en veel kosten hebt gemaakt. Voorbesprekingen, voorbereidingen, personeel, inkoop van al het eten en drinken en dan nog opruimen.

Vervolgens betalen je klanten de laatste factuur niet. Dat is al zuur genoeg. Maar dat je als ondernemer het volledig verpest zou hebben en de wanprestatie zo erg is dat een bruidspaar zelfs bereid is je voor de rechter te slepen, dan moet je het wel heel bont hebben gemaakt.

De vraag is dan: wat was er afgesproken, waren de klachten terecht en wat is dan de schade?

Klachten

Wat waren de klachten?

  • Er was maar 30cm ruimte over tussen de tafels en stoelen, waardoor het bruidspaar niet langs de tafels kon lopen en het zou ook niet brandveilig zijn
  • Op sommige terrasstoelen zat vogelpoep en ze waren zo opgesteld dat sommige gasten op een hoek moesten zitten
  • Alle banken zouden vervangen worden door stoelen. Dat is niet gebeurd. Sommige personen die slecht ter been waren konden daardoor lastig hun plaats bereiken
  • Volgens de locatie zouden beamerschermen vanaf elk punt zichtbaar zijn, maar dat was niet het geval
  • Vanwege een allergie van de bruid, zou het diner volledig alcoholvrij zijn. Toch zijn er 61 alcoholvrije biertjes geschonken

De locatie heeft daarmee niet de overeengekomen uitstraling en beleving geboden volgens het bruidspaar.

Volgens de locatie:

  • Is niet afgesproken dat de banken weggehaald zouden worden
  • Was er voldoende ruimte voor de bediening om overal te lopen met volle dienbladen
  • Heeft het bruidspaar zelf de terrasstoelen laten verplaatsen
  • Vielen de beamers buiten de overeenkomst, omdat het bruidspaar daar een externe partij voor had ingehuurd
  • Is er tijdens het diner niet geklaagd

Afspraken

Klachten zijn helder, maar wat waren eigenlijk de afspraken? Want alleen wat is afgesproken moet natuurlijk ook worden nagekomen.

De locatie had aan het bruidspaar een plattegrond gestuurd waaruit de opstelling bleek en waar ook te zien kon zijn dat het een erg volle ruimte zou zijn, met dus weinig loopruimte. Gelukkig wel genoeg loopruimte voor het bedienend personeel.

Afspraken over het verwijderen van de banken staat niet op papier. Er is wel wat gemaild over hoe de indeling met of zonder banken zou zijn, maar daar zijn nooit definitieve afspraken over gemaakt. Het bruidspaar had echter wel de indruk gekregen dat de banken verwijderd zouden worden.

Het bier komt niet terug in de offerte. Daar staat alleen ‘fris, sapjes, koffie en thee op nacalculatie’. Geen, al dan niet alcoholvrij, bier dus.

Afspraken waren niet voldoende duidelijk

Als ondernemer moet je de afspraken natuurlijk wel nakomen. Daarom zij voldoende gedetailleerde offertes of contracten ook zo belangrijk. Zijn er wijzigingen? Geen probleem, maar zet ook dat op papier.

Dat zou hier bijvoorbeeld een discussie over de banken hebben kunnen voorkomen. Wellicht dat nu op de plattegrond geen afmetingen stonden weergegeven. Als dat er wel bij had gestaan, zou een discussie daarover wellicht ook vermeden kunnen worden.

Hetzelfde geldt voor de afspraak over alcoholvrij bier. Wellicht dat voor de horecaondernemer dit onder de noemer fris viel en ze door dit te schenken in elk geval voldaan hebben aan de afspraak om geen alcohol te schenken.

Nu moest er geprocedeerd worden, waar geen van beide partijen blij mee geweest zal zijn. Een duidelijkere overeenkomst had dit grotendeels kunnen voorkomen.

Overgeleverd aan de rechter

Zonder concrete afspraken, ben je overgeleverd aan het oordeel en dus de mening van de rechter.

Of nu was overeengekomen dat er banken verwijderd zouden worden of niet, laat de rechter eigenlijk een beetje in het midden. Belangrijk is vooral dat de rechter zegt dat het wellicht onaangenaam was, maar het levert geen ernstige tekortkoming op. Het bruidspaar heeft ook niet voldoende uitgelegd waarom de personen die slecht ter been waren niet aan de andere kant van de tafel op een stoel plaats hadden kunnen nemen.

De vuile terrasstoelen vindt de rechter onzorgvuldig, maar is ook geen ernstige tekortkoming. Het bruidspaar had daar bovendien op de dag zelf nog over kunnen klagen, zodat het ook op dat moment opgelost had kunnen worden.

Beamerschermen

Het bruidspaar had vooraf aan de locatie gevraagd of de beamerschermen zo gepositioneerd konden worden dat het vanaf overal uit de zaal te zien zou zijn. Volgens de locatie kon dat.

Het bruidspaar heeft deze diensten echter niet bij of via de locatie ingehuurd, maar heeft daarvoor zelf met een ander bedrijf contact gezocht. Zij bepalen dus ook welk materiaal er gebruikt wordt en hoe dat neergezet wordt.

Hierover klagen bij de locatie was dus onterecht.

Alcoholvrij bier

Omdat het bier wel is geschonken, maar niet is overeengekomen, vindt de kantonrechter dat wel een ‘tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst’. Ofwel, het was niet de afspraak om dat te schenken, dus daarvan kan ook niet gevraagd worden om die drankjes te betalen.

Of er nu wel of niet een heel klein beetje alcohol in een alcoholvrij biertje zit, vindt de rechter niet meer relevant, omdat het bier nu eenmaal niet was overeengekomen.

€1200,- voor 61 biertjes

Stel dat een biertje €4,- per stuk kost, dan zouden de 61 biertjes €244,- gekost hebben.

De rechter vond het schenken van dat bier dus wel een iets groter probleem dan alleen maar dat het is geschonken terwijl het niet is overeengekomen. Dat de biertjes niet betaald hoeven te worden, omdat nu eenmaal niet was afgesproken dat het geschonken mocht worden, daar kan ik nog wel inkomen.

De rechter vindt het nu echter een grotere tekortkoming, waardoor de ondernemer €1200,- van de factuur af moet halen. De rechter neemt wel aan dat bruid en bruidegom flink zijn geschrokken toen zij meenden te zien dat een aantal van hun gasten bier dronk. Ook is aannemelijk dat zij daardoor een schaduw op hun bruiloft hebben ervaren, die is te wijten aan de onoplettendheid van Horecapa of de gebrekkige instructie aan het personeel. Dat levert een meer dan geringe tekortkoming aan de zijde van Horecapa op.

Lees de hele uitspraak op rechtspraak.nl

Minder problemen met duidelijkere afspraken

Natuurlijk moet er zorgvuldig gewerkt worden en hadden terrasstoelen gewoon schoon moeten zijn.

Maar als we het hebben over de banken en het bier, hadden daar duidelijkere afspraken over gemaakt kunnen worden. Dan zouden er minder problemen zijn en zou de kans ook kleiner zijn geweest dat er over dit bedrag geprocedeerd zou worden.

Zet ook in je algemene voorwaarden dat je klachten zo snel mogelijk wil horen, zodat je die klachten eventueel nog kunt verhelpen. Als ze te lang wachten met klagen, valt het soms niet meer op te lossen. Zeker niet bij een dienst, zoals een bruiloft.

Je merkt hier overigens wel dat het belangrijk is om een groot deel van de factuur vooraf te laten betalen. Stel dat het meeste achteraf betaald had moeten worden, zou het wellicht de ondernemer zijn geweest die nog voor de laatste drieduizend euro zou hebben moeten procederen in plaats van andersom.

Een rechtszaak volledig voorkomen zou hier niet mogelijk geweest zijn. Het bruidspaar verweet namelijk de verkeerde partij dat de beamerschermen niet goed zichtbaar waren.

Wil je zeker zijn van een goede offerte of overeenkomst? Bespreek hem met ons of laat hem nakijken of opstellen. We sturen je graag een vrijblijvende offerte, voel je vrij er een aan te vragen via het formulier hieronder.

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*