Roy Donders wint zijn Merk terug

Op 17 april 2015 stonden ze in de rechtszaal. Nu kennen we eindelijk de uitslag. Roy Donders krijgt zijn eigen naam terug als merk! Weten wat er eerder gebeurd is? Lees dan het artikel over het Reclamebureau dat de naam Roy Donders als merk registreerde.

Roy Donders eist naam als merk op

Het reclamebureau rook roem en geld

Nou ja, ik weet niet of ze roem en geld roken, maar dat stel ik me er dan zo bij voor. Het reclamebureau had kennelijk aan Roy aangeboden hem te helpen bij zijn marketing. Tsja, slim natuurlijk, om dat aan te bieden. Je moet daarin vooral de eerste zijn. De hulp werd echter afgeslagen. Het reclamebureau had echter wel de naam Roy Donders als merk ingeschreven. Daar hebben ze Roy nooit van op de hoogte gebracht. Tot hij er zelf achter kwam. Helaas moest het leiden tot een rechtszaak.

Eigen kledinglijn Roy Donders

Blijkt opeens dat ik toch te weinig bij de kapper kom. Dat Roy Donders eigen kleding had laten maken wist ik wel. Althans, dat hij huispakken heeft laten maken voor zijn eigen winkel(s). Kennelijk heeft hij deze kleding niet onder de naam van zijn winkel uitgebracht, maar onder zijn eigen naam. Als er een label in de kleding zit, staat daar dus als het goed is Roy Donders op.
Daarnaast werd zijn naam natuurlijk al gebruikt voor het televisieprogramma.

(Voor)gebruik van het merk Roy Donders

Roy Donders gebruikte zijn naam dus al uitgebreid, voordat het reclame-/marketingbureau de naam als merk had ingeschreven. Roy was tenslotte zelf al bekend. Vanwege zijn kledingparty’s die hij onder eigen naam hield of bezocht, de televisieserie en de (voorbereiding van) de eigen kledinglijn die hij onder zijn eigen naam uitbrengt. Roy Donders was al bekende Nederlander, voor het reclame-/marketingnbureau de naam als merk registreerde.

Merkregistratie te kwader trouw

Volgens de rechter was er sprake van een merkregistratie te kwader trouw. Juist omdat Roy Donders onder meer al onder zijn eigen naam kledingparty’s gaf en hij al onder zijn eigen naam bekend was geworden.
Het reclame- en marketingbureau krijgt van de rechter nog een beetje extra op de kop. Juist omdat zij een reclamebureau en marketingbureau zijn, hadden ze voor de registratie maar moeten onderzoeken of de naam Roy Donders al in gebruik was. Volgens de rechter waren er op internet genoeg aanwijzingen te vinden.

Liever zelf je merk registreren

Roy Donders had wel de naam van zijn winkel als merk geregistreerd. Waarom hij dat niet met zijn eigen naam heeft gedaan is mij niet duidelijk. Het zou natuurlijk veel makkelijker zijn geweest als hij al snel zijn eigen naam als merk had geregistreerd. Dan zouden deze problemen er niet geweest zijn. Bovendien heeft de rechter hier bepaald dat hij niet al zijn proceskosten vergoed kreeg. waardoor hij zo’n 10x meer kosten heeft gemaakt dan wat hij van de verliezende tegenpartij terug gaat krijgen. Kortom: liever een paar honderd euro besteden aan een merk dan achteraf duizenden euro’s kwijt te zijn om je eigen naam terug te eisen.

 28,25 excl. BTW

Koop nu: Wetboek voor BloggersAbout Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Comments

 1. Slechte reclame voor dit reclame- en marketingbureau. Goed dat de rechter Roy Donders zijn recht op zijn eigen naam terug heeft gegeven.
  Domeinnaam, handelsnaam, bedrijfsnaam, merk: Wat zijn nu de verschillen en hoe leg je als klein bedrijf alles betaalbaar en goed vast?

  Fijne dag, Margaret

  • Domeinnaam registreer je bij een registrar.
   De handelsnaam is de naam die je gebruikt voor je onderneming en meestal inschrijft bij de KvK.
   Bedrijfsnaam is geen juridische term. Meestal wordt daar handelsnaam mee bedoeld.
   Een merk kun je allen verkrijgen door inschrijving bij het BBIE.

Speak Your Mind

*