Privacy: is koude acquisitie vanaf 2018 verboden?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is op 25 mei 2016 in werking getreden en zal vanaf 25 mei 2018 direct van toepassing zijn in Nederland. Veel bedrijven zullen maatregelen moet treffen. Het is verstandig daar nu al mee te beginnen. Nu gaat het gerucht dat vanaf dat moment koude acquisitie verboden is. Hoe kun je hier mee omgaan?

telefonische acquisitie na 25 mei 2018

Gegevens alleen gebruiken voor het doel

Gegevens mogen alleen verzameld worden voor een gerechtvaardigd doel. Bijvoorbeeld omdat het nu eenmaal nodig is voor de uitvoering van een overeenkomst. Gegevens mogen ook verzameld worden met expliciete toestemming. Dan moet voor de persoon die de gegevens afstaat wel duidelijk zijn wat het doel van de gegevensverwerking is waarvoor toestemming wordt gegeven.

Openbare gegevens

Er zijn gegevens die je gemakkelijk op internet kunt vinden. Bijvoorbeeld op de contactpagina van een bedrijf, in een bedrijvengids, bij interviews, in een online folder of op LinkedIn. Deze gegevens zijn met een bepaald doel openbaar gemaakt. Deze gegevens mogen alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze openbaar zijn gemaakt.

Handel in gegevens

Adressenbestanden kun je ook gewoon kopen of huren. Handig, want zo hoef je zelf niet op zoek. Let wel op! De gegevens in deze bestanden, moeten net zo goed met een gerechtvaardigd doel zijn verzameld en deze gegevens mogen alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze zijn verzameld. Heel vaak zijn deze gegevens wel verleend aan een bedrijf, maar niet met de bedoeling dat ook andere bedrijven dit mochten gebruiken. Controleer dit dus altijd wanneer je gebruik wil maken van zo’n bestand.

Persoonsgegevens

Wat met name veranderd is, is dat alle gegevens die tot een bepaald persoon te herleiden zijn, persoonsgegevens zijn. Ook wanneer dit zakelijke gegevens zijn, zoals een zakelijk e-mailadres of een zakelijk (direct) telefoonnummer. Het zijn gegevens om een bepaald persoon binnen een bedrijf te kunnen bereiken. Dit is waardoor koude telefonische acquisitie in 2018 wel wat lastiger wordt.

Koude telefonische acquisitie mag wel!

Telefonische acquisitie zal per 25 mei 2018 niet verboden zijn! Echt niet. Lastiger? Ja, dat wel. Je mag niet meer zomaar iedereen opbellen.
Waar je op moet letten is met welk doel gegevens zijn gepubliceerd of ten behoeve van welk doel ze zijn verstrekt. Alleen als dat doel overeenkomt met het doel waar jij de gegevens voor wil gebruiken, is de koude telefonische acquisitie toegestaan.

Niet alle openbare gegevens mag je gebruiken

Dat gegevens te vinden zijn op LinkedIn of op een website, wil nog niet zeggen dat je ze ook mag gebruiken. Gegevens op een website, zijn meestal bedoeld zodat klanten deze kunnen gebruiken om contact op te nemen, maar niet om gebeld te mogen worden zodat ze zelf ergens klant kunnen worden. Let daarom eventueel op de tekst bij de gegevens. Daaruit kun je vaak opmaken waarom de gegevens gepubliceerd zijn en waar ze voor gebruikt mogen worden. Dat er niet zoiets bij staat als ‘acquisitie wordt niet op prijs gesteld’, wil dus nog niet zeggen dat je wel zou mogen bellen.

Wat mag wel?

Je zou om de persoonsgegevens heen kunnen werken. Algemene bedrijfsgegevens zijn natuurlijk geen persoonsgegevens. Als je wel de naam hebt van de persoon die je wil bereiken, mag je dus wel het algemene nummer bellen van het bedrijf of van de betreffende afdeling. De persoon die opneemt kan je dan wel doorverbinden. Als het telefoontje wordt aangenomen, mag je vervolgens gewoon je verhaal houden.

Dit moet je verder nog regelen

Om klaar te zijn voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zullen de meeste ondernemers nog een hoop moeten doen:

 • De Privacyverklaring moet worden uitgebreid
 • Met elke bewerker moet een bewerkersovereenkomst gesloten worden
 • Personen moeten gemakkelijk gegevens kunnen inzien en wijzigen
 • Personen moet hun toestemming voor gebruik in kunnen trekken
 • Gegevens moeten, op verzoek, overgedragen kunnen worden aan anderen
 • Bescherming van de gegevens moet gedocumenteerd worden
 • Heb jij hulp nodig bij het klaarstomen van jouw onderneming voor mei 2018?
  Advies over Privacy

  CATEGORIE:
  TAGS:

  Over Charlotte

  Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

  Boek hier jouw Oploskoffie

  1
  Dubbel of enkel
  2
  Datum en tijd
  3
  Laatste vragen

  Wil je een enkele of een dubbele?

  Waar wil je het over hebben?

  Wie ben je?

  0.00
  Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

  Kies je gewenste datum en tijd

  Zie ik je wel of zie ik je niet?

  Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

  Haal alles uit je oploskoffie

  Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

  Vooraf stukken bestuderen

  Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

  Opname

  Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

  Vooraf stukken bestuderen

  Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

  236

  Opname

  Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

  49

  Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
  Je investering: 
  0.00
   (excl. BTW)