Nieuwe telecommunicatiewet: mag koude acquisitie dan helemaal niet meer?

4 minuten

Op 1 juli 2021 wijzigde de Telecommunicatiewet. Naast ongevraagd e-mailen, mag ongevraagd bellen nu ook niet meer. Als dit voor jou een goedwerkende marketingmethode was, is dat natuurlijk niet zo tof. Laten we daarom kijken naar wat er allemaal juist wel nog mag. Dat is tenslotte het enige dat echt telt.

Wie mag je (niet) benaderen

De regels gelden voor alle natuurlijke personen. Consumenten, particulieren, medewerkers, burgers, geef het beestje een naam. Er is namelijk een uitzondering voor het mogen benaderen van rechtspersonen (BV’s, NV’s, stichtingen en verenigingen) en natuurlijke personen handelend in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf (eenmanszaken, VOF’s).

Als de contactgegevens specifiek openbaar zijn gemaakt met als doel om wel ongevraagd benaderd te kunnen en mogen worden, dan mogen deze ondernemingen wél gebeld en gemaild worden. Dit moet expliciet bij het telefoonnummer vermeld staan of uit het e-mailadres blijken. Denk daarbij aan een tekst als ‘telefoonnummer voor acquisitie’ of een e-mailadres zoals koudeacquisitie@bedrijf.nl. Toegegeven, dit zal niet zo snel voorkomen.

Dat de gegevens van de inkoopafdeling zijn of bij het marketingteam horen, is dus nog niet genoeg om aan te nemen dat je die gegevens mag gebruiken om daar je ongevraagde commerciële boodschap naartoe te sturen.

Klanten zijn een uitzondering

Klanten mag je wel benaderen. Daar heb je geen expliciete toestemming voor nodig. Maar let op: ze moeten wel vooraf de mogelijkheid tot opt-out hebben gekregen. Het hebben van de contactgegevens maakt dus nog niet dat het gebruiken ervan is toegestaan.

Klanten zijn betalende klanten of donateurs. Wie dus je gratis (e-)book heeft opgevraagd is geen klant. Wie daar 0,01 eurocent voor heeft betaald, wel. Een klant moet namelijk iets gekocht hebben, volgens de Telecommunicatiewet. Hoe lang je iemand nog klant mag noemen? Daar stelt de wet nu geen limiet aan, maar de code Telemarketing gaat uit van drie jaar na laatste aankoop of einde van een abonnement.

Belangrijk om te weten is overigens dat je klanten alleen mag benaderen over gelijksoortige producten en diensten. Er moet dus voldoende verband zijn tussen wat je klant eerder gekocht heeft en wat je nu aan wil bieden.

Zo kun je nieuwe mensen toch bereiken

De regeling voor commerciële communicatie, via welk kanaal dan ook, gaat precies daarover: ongevraagde commerciële communicatie. Dat betekent dus ook dat er twee manieren zijn om hier onderuit te komen:

  1. Je zorgt dat de communicatie niet commercieel is
  2. Je zorgt dat je toestemming hebt, zodat het niet meer ongevraagd is

Je zou daarom een bedrijf kunnen bellen of mailen of een persoon een DM, sms of WhatsApp kunnen sturen, met eenvoudigweg de vraag of je eens zou mogen bellen of mailen over een bepaald onderwerp. Doe dus nog geen specifiek aanbod. Verkoop nog niks. Maak je bericht of gesprek nog niet commercieel. Houd het open. Op deze manier leg je het eerste, niet commerciële contact. Doe je dat goed, verkrijg je daarmee de toestemming om later wel contact op te nemen over je aanbod of wat je verder te verkopen hebt.

Regels voor e-mail, nu voor alle commerciële communicatie

Kortgezegd is door deze wetswijziging de regel voor e-mail gaan gelden voor alle commerciële communicatie, ongeacht het kanaal. Het lastige is dat we het vaak voor e-mail eigenlijk al niet volgens het boekje deden, waardoor het toepassen op de andere communicatiekanalen niet meteen goed zal gaan.

De maximale boete die de Autoriteit Consument en Markt kan opleggen is 450.000 euro. De kans is echter groter dat er naar aanleiding van een klacht een procedure komt bij de Reclame Code Commissie. Zij kan geen boete opleggen, maar alle uitspraken worden wel gepubliceerd. Wie zich niet neerlegt bij de uitspraak van de RCC loopt alsnog het risico om door de ACM beboet te worden.

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)
(max. 30 minuten)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

265

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)
0