‘Een mondelinge overeenkomst is toch ook rechtsgeldig?’ Ja. Het sluiten van een overeenkomst is vormvrij. Ofwel: je mag zelf beslissen op welke manier je dat doet. Mondeling is natuurlijk wel zo makkelijk. En ach, als je elkaar al zo lang kent, goed kunt samenwerken, dan is het toch ook helemaal niet nodig om zo formeel te doen en alles op papier te zetten? Het is allemaal onzin van juristen. Geldklopperij!
Is wat je zegt ook wat je bedoelt?
Is wat jij zegt ook wat de ander begrijpt? Zeg jij eigenlijk wel precies wat je bedoelt? Veel mensen denken soms al vijf stappen vooruit en vergeten daarom wel eens iets uit te spreken. Of je veronderstelt vanalles. Je zegt iets niet, omdat je het zelf heel normaal vindt. Probleem is alleen dat wat voor jou normaal is, waardoor jij het niet uitspreekt, voor de ander misschien helemaal niet normaal is.
Don’t assume. It makes an ass out of u and me.
‘Ik kon erop vertrouwen’
Je kent elkaar goed. Er werden afspraken gemaakt. Jullie kunnen elkaar vertrouwen en op elkaar bouwen. Alles koek en ei. Jullie doen precies wat is afgesproken. Tot later een van de partijen het niet meer zo ziet zitten. Die afspraken die jullie eerder gemaakt hebben blijken opeens niet meer zo duidelijk te zijn. Of iemand wil van die afspraak af. Ook weer mondeling.
Tsja, wat doe je dan? Je hebt niets om op terug te vallen. Het is jouw woord tegen dat van de ander. Vertrouwen gebroken.
Als je elkaar toch kunt vertrouwen…
Wat is nou eigenlijk het bezwaar van afspraken op papier zetten, als je elkaar toch kunt vertrouwen? Als je elkaar gewoon kunt vertrouwen, kun je de afspraken juist ook op papier zetten. Als iemand dat per sé niet wil, is dat eerder een reden om die persoon alsnog te wantrouwen. Als de afspraken niet op papier staan, zijn ze immers makkelijker te breken. Kortom, wanneer iemand de afspraken niet op papier wil zetten, moet je je misschien afvragen of die persoon zich wel echt aan de afspraken gaat houden.
Schriftelijk mag ook digitaal
Zoals gezegd is het sluiten van een overeenkomst vormvrij. Wat ik bedoel met op papier, kan dus ook best een e-mail, een PDF-bestand, een WhatsApp bericht of zelfs een DM via social media zijn. Een overeenkomst op papier met een echte handtekening van inkt op papier is wel het beste. Dit biedt het sterkste bewijs. Met alles wat digitaal is, dus ook een ‘digitale handtekening’ of een ingescand document, kan gesjoemeld worden. Het kan gemanipuleerd worden. Maar goed, alles is beter dan niets.
Alle afspraken op één plaats
Het mooiste is natuurlijk wel als de afspraken niet in verschillende appjes en al helemaal niet via verschillende kanalen zijn gemaakt. Zorg altijd dat er een laatste e-mail of een laatste app of een definitief document is waar alle afspraken nog eens op een rij worden gezet. Als het goed is, is dat een herhaling van wat er eerder al is afgesproken. Dat is juist prima. Zo kunnen jij en de ander de afspraken nog eens goed controleren en is het makkelijker om terug te vinden wat de afspraken ook alweer maken.
Heb je vragen over een overeenkomst? Wil je een contract laten controleren of wil je dat wij er een voor je opstellen? Neem contact op over de mogelijkheden.
Hulp bij overeenkomsten