Marketing met Persoonlijke Foto's, mag dat?

Oypo, de fotodienst waar fotografen foto’s kunnen uploaden, zodat hun klanten via dat kanaal weer foto’s kunnen bestellen, had een leuke Vaderdagactie. Fotografen konden een nieuwsbrief laten versturen via Oypo. In die foto’s werden foto’s gebruikt die van de klant waren waar de e-mail naar verzonden werd. Een gepersonaliseerde e-mail dus. Mag dat wel?

Portretrecht - portretten van kinderen op producten verkopen

Persoonsgegevens en schoolfotografie

Allereerst zou je je natuurlijk af kunnen vragen hoe de gegevens van de mensen aan wie de e-mail werd gestuurd, bij een bedrijf terechtkomen. Dat doen de mensen zelf. De fotograaf gaat bij een school de foto’s van de kinderen maken. Deze kinderen krijgen een kaartje mee met een nummer erop. Dat nummer correspondeert met een set schoolfoto’s die de fotograaf heeft gemaakt. De gegevens worden dus pas met dat nummer en met de foto’s gekoppeld wanneer de ouders met het nummer gaan inloggen en gegevens op moeten geven om eventueel foto’s te kunnen bestellen.

Klanten mag je mailen

Klanten mag je een e-mail of nieuwsbrief sturen, zolang dat enigszins in verband staat met het product dat ze al eens eerder kochten. Ook als ze wel al ingelogd hebben en gegevens hebben achtergelaten, maar de foto’s nog niet gekocht hebben, zou het geen probleem hoeven zijn om deze mensen te mailen. Met de (gepersonaliseerde) e-mail is dus niets mis.

Portretfoto’s voor commercieel gebruik

In een nieuwsbrief de foto’s van je eigen kind tegenkomen. Als je niet goed oplet, kan het net lijken alsof iedereen diezelfde nieuwsbrief met dezelfde foto’s heeft gekregen. Dat zou inderdaad niet zomaar mogen. Het zou dan immers lijken alsof de ouders van dat kind toestemming zouden hebben gegeven voor dit commerciële gebruik. Dat de schoolfotograaf van een bepaald systeem gebruik maakt, wil natuurlijk nog niet zeggen dat een persoon ook met dat bedrijf geassocieerd wil worden.
Gelukkig werd er niet één kind voor alle e-mails gebruikt, maar kreeg elke ouder een nieuwsbrief met foto’s van hun eigen kind.. Maar mag de foto wel voor deze gepersonaliseerde nieuwsbrief gebruikt worden? Dat is toch ook commercieel gebruik?

Persoonlijke foto’s voor een persoonlijke aanbieding

Tsja, de foto’s worden natuurlijk wel ‘commercieel’ ingezet als je aan de geportretteerde of in dit geval aan de ouders van de geportretteerde, producten wil verkopen met de foto daarop. Maar het is niet commercieel in de zin van het portretrecht. Het portret wordt namelijk niet eens openbaar gemaakt. Alleen de geportretteerde (en de ouders van de geportretteerde) krijgen de foto’s en de producten met de foto’s te zien. Portretrechtelijk is er daarom naar mijn mening niet veel aan de hand.

Verwachtingenmanagement

Toch heb je liever geen geschrokken of boze ouders aan je deur. Verwachtingenmanagement is daarom belangrijk. Dit probleem moet je vooral met marketing en communicatie op weten te lossen. Vertel daarom zo duidelijk mogelijk dat het een persoonlijke e-mail is en dat de producten al gepersonaliseerd in de e-mail worden aangeboden.

 21,05

Koop: Wetboek voor Webwinkels


CATEGORIE: ,

Over Charlotte

Charlotte Meindersma is ‘de social media jurist van Nederland’ en oprichter van Charlotte’s Law & Fine Prints. Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Boek hier jouw Oploskoffie

1
Dubbel of enkel
2
Datum en tijd
3
Laatste vragen

Wil je een enkele of een dubbele?

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Kies eerst je oploskoffie en vertel over je onderwerp en wie je bent. Daarna kun je een tijdstip uitkiezen.

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je tijdstip en of we elkaar zien.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)