Inhaken op WK Voetballers

Inhaken op de spelers tijdens het WK. Op de ‘vlucht’ van Van Persie bijvoorbeeld. Mag dat eigenlijk wel? Kan zo’n speler daar geen bezwaar tegen maken? Niet elke inhaker is even tof tenslotte.

Portretrecht Van Persie

Bekende personen kunnen een zogenaamde verzilverbare populariteit hebben. Ook wel commercieel portretrecht genoemd. Dit wil zeggen dat zij geld kunnen verdienen met hun bekendheid. Dus niet met hun prestaties of uiterlijk, maar met het eenvoudige feit dat ze bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan voetbalplaatjes of poppetjes van de spelers.
De meeste bekende voetballers hebben zo’n verzilverbare populariteit. Hun portret mag daarom niet zomaar op een commerciële manier gebruikt worden. Daar hadden ze immers zelf geld mee kunnen verdienen.

Van Persienaasappelen
Denk bijvoorbeeld aan de inhaker van Albert Heijn:
Albert Heijn inhaker op Van Persie
Hier wordt op een commerciële manier gebruik gemaakt van het portret van Van Persie. Ze proberen door deze foto meer sinaasappelen te verkopen.

Stabilo Goal
Het prachtige flipboekje van Stabilo vind ik al veel meer een twijfelgeval. Is dit wel een portret? Wat mij betreft is het een heel algemeen poppetje en weten we dat het over Van Persie gaat, vanwege de houding in de lucht bij de goal. Nou kan zo’n houding in combinatie met context wel genoeg zijn, maar ik vind deze wel een grensgeval. Kijk maar wat ik bedoel:

Mini Van Persie bij Calvé
Datzelfde geldt een beetje bij Calvé, al zou het mij niets verbazen als zij hier afspraken over gemaakt hebben. Want al is het geen portret, het gaat hier wel duidelijk om Van Persie, waarbij ze zijn naam en voorkomen commercieel inzetten. Niet per sé portretrecht misschien, maar wellicht wel een onrechtmatige daad.
Inhaker Calvé Van Persieing

Superman Van Persie
Inhaken op het portret van Van Persie gebeurt natuurlijk niet steeds commercieel. Soms zijn het simpelweg creatieve fans die iets moois in elkaar zetten. Zoals deze Van Persie Superman. Van problemen met commercieel portretrecht is er dan geen sprake. Gewoon portretrecht blijft over. Deze lijkt me echter juist alleen maar positief, dus Van Persie kan deze inhaker niet tegenhouden. Lijkt me ook niet dat hij dat wil trouwens, als hij zo als Super Man neergezet wordt.
Superman Van Persie

Nog meer mooie inhakers op de goal van Van Persie kun je vinden in deze Storify.

Auteursrecht Fotograaf

Dan hebben we nog de mensen die op het juiste moment, hun camera goed gericht hadden en op precies het juiste moment op het knopje drukten. Zonder hen, geen goede foto’s om te photoshoppen tot een parodie.


De fotograaf (of het bedrijf waar de fotograaf in dienst is of als de foto door een bedrijf openbaar werd gemaakt) heeft het auteursrecht op die foto. Een parodie mag, maar de naam van de fotograaf moet altijd vermeld worden. In bovenstaand voorbeeld zelfs van twee fotografen. Dus eh, als jullie me aan de namen kunnen helpen… graag!

Hetzelfde geldt voor deze:

Het portret is uit een foto geknipt en in een ander plaatje geplakt. Hier heb je bovendien te maken met het auteursrecht van Disney. Omdat het een parodie is, is het geen probleem, maar Disney en de betreffende fotograaf/auteursrechthebbende op de foto moeten wel genoemd worden.

Inhaker tips

Inhaken kan best! Vooral parodieën mogen. Ook als het gaat om bekende spelers. Wanneer je een portret gebruikt mag er meer wanneer je dit niet commercieel doet. Wil je commercieel inhaken, let dan op het commercieel portretrecht van de voetballer of andere bekende persoon.
Meer tips over inhaken met gebruikmaking van merken etc. kun je in mijn andere inhaker blogs lezen. Hier een algemene en nog een over het WK.

Lees ook:
Inhaken op WK Voetbal 2014
Marketing met Inhakers

Leuke dingen voor je mailbox

About Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is 'de social media jurist van Nederland' en oprichter van Charlotte's Law & Fine Prints.
Ze drinkt graag oploskoffie, in de spreekwoordelijke zin van het woord. Bovendien is ze amateur-marketer en was ze in een vorig leven fotograaf.

Speak Your Mind

*